29 Οκτ 2013

Πως το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να κλείσει το... κενό των 500 εκατ. ευρώ

Της Ρούλας Σαλούρου

Η κυβέρνηση αφού άνοιξε για τα καλά το ασφαλιστικό και μαζί με αυτό τις... ορέξεις της τρόικας για μείωση συντάξεων και νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επανέρχεται στο αρχικό σχέδιο «εξοικονόμησης 500 εκατ. ευρώ» μέσα από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αύξησης της εισπραξιμότητας των εσόδων για τα ταμεία...
Παράλληλα βέβαια, παραμένουν στο τραπέζι τα ....
σενάρια περί μείωσης των συντάξεων στα ειδικά ταμεία (παράλληλα και ως συνέπεια της μείωσης των εισφορών βάσει και του μνημονίου) και περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, πιθανότατα μέσω της επιβολής νέας ειδικής εισφοράς ως πέναλτι για την συνταξιοδότηση πριν από τα 62. 
Έτσι εξηγούνται οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το σαββατοκύριακο, ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όπως ισχύουν σήμερα.  

Βέβαια, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής μιας  «έξτρα» εισφοράς στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται πρόωρα -σε ηλικίες κάτω των 62 ετών ή των 67 ετών. Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι άμεσης ταμειακής απόδοσης, καθώς θα εφαρμοστεί στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ενώ θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, καθώς η μείωση της σύνταξης θα είναι δραματική. 

Συγκεκριμένα, εξετάζεται, η εισφορά που ήδη παρακρατείται σήμερα (και φθάνει στο 20% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ και 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ) και αφορά όσους είναι σήμερα κάτω των 55. Το νέο σχέδιο προβλέπει οι περικοπές να επεκταθούν και στους συνταξιούχους 55-60 ετών.

Παράλληλα, μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2013 δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων.

Όσο για τις περικοπές στις συντάξεις των ευγενών ταμείων, στα οποία οι εισφορές θα μειωθούν για τους παλαιούς ασφαλισμένους, ο Γ. Βρούτσης παραδέχθηκε ότι η εξίσωση είναι δύσκολη, δεν δεσμεύθηκε δε, ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές συντάξεων. Αρκέστηκε να... υποσχεθεί ότι θα εξαντλήσει τις προσπάθειες να μη θιγούν οι συνταξιούχοι αυτής της ομάδας.

Δεδομένες θεωρούνται και είναι οι περικοπές σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις.  

Το νομοσχέδιο 
Στην... αναζήτηση 500 εκατ. ευρώ, και υπό την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα δεχθεί ότι αυτό είναι το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει και θα καταθέσει, ίσως και σήμερα, στη Βουλή νομοσχέδιο για την κάλυψη του ελλείμματος. 

Το υπουργείο αναμένεται να ρίξει στην αγορά τα... όπλα των ελέγχων και των προστίμων, ενώ μεγάλο βάρος ρίχνει και στη διασταύρωση των στοιχείων της ΑΠΔ. 

Συγκεκριμένα: 

- Από την 1η Νοεμβρίου θα γίνονται, σε μηνιαία βάση, διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων τις οποίες υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και στο μηχανογραφικό σύστημα της  «Εργάνης». Στην πράξη, θα διασταυρώνονται εάν αυτοί που δηλώνουν εργαζόμενους, υποβάλλουν παράλληλα για αυτούς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις και πολύ περισσότερο, εάν πληρώνουν και τις αναλογούσες εισφορές.  Στόχος είναι η εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ μέσα στο 2014. 

- Με στόχο την εξοικονόμηση περί των 70 εκατ. ευρώ από του χρόνου και κάθε χρόνο, οι εργοδότες θα υποβάλλουν από την 1η Δεκεμβρίου υποχρεωτικά  μηνιαία και ηλεκτρονικά ΑΠΔ και για τις εισφορές σε επικουρικές συντάξεις και  εφάπαξ. 

- Τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από το «χτύπημα» στην φοροδιαφυγή των ήδη συνταξιούχων. Αυτό θα γίνει με την  αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων από την ΗΔΙΚΑ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει το μηχανογραφικό σύστημα καταγραφής του συνόλου των συνταξιούχων, «Ήλιος».  

- Και βέβαια, το όπλο βαρέων βαρών, είναι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί για χρέη άνω των 5.000 ευρώ στα ταμεία, μέσω των ελέγχων του  Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο οποίο θα διαβιβάζονται στο εξής όλα τα χρέη που δεν θα μπουν σε ρύθμιση.  

Συνολικά, το υπουργείο εκτιμά ότι θα εισπράξει  200  - 300 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση για την είσπραξη παλαιών και νέων οφειλών στα ταμεία και τη λειτουργία του ΚΕΑΟ.  Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θα προβλέπεται ακόμη η επέκταση του εργόσημου και σε άλλες ομάδες περιστασιακά εργαζόμενων αλλά και η μεταφορά περίπου 60.000 ασφαλισμένων του ΟΓΑ, στον ΟΑΕΕ, πιθανότατα με τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές. 

Παράλληλα, θα προβλέπεται η αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης των ταμείων του ιδιωτικού τομέα, στο 95% της κατά περίπτωση κατώτερης, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το σύστημα, καθώς όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr πάνω από 300.000 εν αναμονή συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν, εδώ και 24 μήνες, περί τα 2,5 δισ. ευρώ.  

Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr