17 Οκτ 2013

Επιστρέφουν στη δουλειά οι δημόσιοι υπάλληλοι των ΗΠΑ

φωτ:JEWEL SAMAD / AFP
φωτ:JEWEL SAMAD / AFP
Μετά την υπογραφή Ομπάμα-που θα επικυρώσει τη νομοθεσία για την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών- το αμερικανικό κράτος ελπίζει ότι θα επιστρέψει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς μετά από 16 μέρες αγωνίας. Το Κογκρέσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν το νόμο για ....
την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου, που απομακρύνει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών και οδηγεί στην επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Στη Γερουσία ο επίμαχος νόμος εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, 81 ψήφους υπέρ και 18 κατά. Ακολούθησε η υπερψήφισή του από το Κογκρέσο με 285 ψήφους υπέρ έναντι 144 κατά. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου ενώ η κυβέρνηση χρηματοδοτείται έως τις 15 Ιανουαρίου. Επομένως θα ανοίξουν όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες στις οποίες μπήκε προσωρινά λουκέτο.
 
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι πρόκειται για προσωρινή λύση, η οποία δεν απαντά ουσιαστικά στα οικονομικά ζητήματα που διχάζουν Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς. Λίγο μετά την επιτυχή έκβαση της ψηφοφορίας και στη Γερουσία, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι "οι γερουσιαστές πρέπει να κερδίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού" και συμπλήρωσε: "πρέπει να ξεφύγουμε από τη συνήθεια της διακυβέρνησης μέσω κρίσεων- Ελπίζω ότι όλοι έμαθαν πως δεν υπάρχει λόγος να μην εργαζόμαστε για την επίλυση των ζητημάτων εγκαίρων, γιατί δεν μπορούμε να διατηρούμε τις διαφωνίες μας χωρίς παράλληλα να διασφαλίζουμε ότι δεν βλάπτονται οι αμερικανοί πολίτες όταν διαφωνούμε".
 
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει νέα δήλωση την Πέμπτη το απόγευμα ώρα Ελλάδος ως προς το πως μπορούν να συνεργαστούν οι δύο πλευρές σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής."Θα έχω περισσότερα να πω γι 'αυτό αύριο, και έχω κάποιες σκέψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο υπόλοιπο του έτους, να παραμείνει εστιασμένο στη δουλειά", σημείωσε.
Πηγή: enet.gr