16 Οκτ 2013

Αποκρατικοποίηση ΕΛΤΑ: Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση….

του Φώτη Φωτεινού
Τι έλεγε για τα ΕΛΤΑ η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συνόδευσε την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου; Ότι για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ, «η ΕΕ έχει ζητήσει πρόσθετα στοιχεία από το ελληνικό δημόσιο και τα ΕΛΤΑ, τα οποία βρίσκονται σε ....
φάση εξυγίανσης».
Μάλιστα, ανέφερε ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης θα ξεκινήσει το γ΄τρίμηνο του 2013 και οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν το α’ τρίμηνο του 2014.
Φτάσαμε μέσα Οκτωβρίου και τίποτα δεν έχει γίνει. Σχεδόν καμία αλληλογραφία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΤΑ. «Αν υπήρχε ενδιαφέρον, να είστε σίγουροι ότι θα είχαμε ενοχληθεί», αναφέρει στέλεχος των ΕΛΤΑ.
Οι Lazard Freres και Pricewaterhouse Coopers Business solutions έχουν αναλάβει το έργο του χρηματοοικονομικού συμβούλου του ελληνικού Δημοσίου για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας, στην οποία το δημόσιο κατέχει το 90% και το υπόλοιπο 10% τράπεζα.
Ανεξαρτήτως της εξαγγελθείσας αποκρατικοποίησης, τα ΕΛΤΑ συνεχίζουν το σχέδιο αναδιοργάνωσης, με το κλείσιμο 80 καταστημάτων σε όλη την χώρα και την αντικατάστασή τους με πρακτορεία, αλλά και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.
Για την τρέχουσα χρονιά, τα ΕΛΤΑ αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν μείωση του κύκλου εργασιών, τουλάχιστον, 3% σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας ζημιές μετά από φόρους.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τα ΕΛΤΑ σημείωσαν καθαρές ζημιές 9,2 εκατ. ευρώ, έναντι οριακών κερδών το 2011, απόρροια της σημαντικής πτώσης του κύκλου εργασιών κατά 13,4%, ενώ ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 419,9 εκατ., έναντι 484 εκατ. το 2011.
Πηγή: metaforespress.gr
Από τη Μαρίζα