7 Οκτ 2013

Λίγο πριν τη Κάλπη...

Συναδέλφισσα-Συνάδελφε

Η συμμετοχή των εργαζομένων στις αποφάσεις που τους αφορούν αποτελεί πάγια και διαχρονική θέση του συνδικαλιστικού κινήματος. Έχουν δοθεί αγώνες για την κατάκτηση αυτή.
Έτσι το συνδικαλιστικό κίνημα στα ΕΛΤΑ ....
κατάφερε (μέχρι πριν λίγα χρόνια τουλάχιστον) να είναι συνδιαμορφωτής των εξελίξεων και ο ΕΛΤΑ αποτελούσε για τον πολίτη, τη κοινωνία, τον πολιτισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας  βασικό πυλώνα.

Την τελευταία τετραετία ο ρόλος του σ. κ. είναι καθαρά αρνητικός. Δεν υπήρξε καμιά πρωτοβουλία αναπτυξιακής προσπάθειας. Είχαμε ένα μεγάλο χαμένο διάστημα χωρίς ουσιαστικά Επιχειρησιακό σχέδιο, αφού και αυτό που εγκρίθηκε πρόσφατα είναι μια απλή καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης – διαχείρισης των ελλειμμάτων – που δεν δίνει καμιά αναπτυξιακή προοπτική.



Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, συνήθως οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι μικρές εταιρίες του κλάδου. Εδώ είχαμε το παράδοξο, οι μικρές εταιρίες να κρατήσουν τις δυνάμεις τους και ο μεγάλος χαμένος να είναι τα ΕΛΤΑ.

Πως έφυγε τόση δουλειά; Πως χάθηκαν τόσοι πελάτες;

Πως άφησαν (Διοίκηση και συνδικάτο) να περάσει ανεκμετάλλευτη η πενταετής περίοδος παράτασης (2008-2012) που δόθηκε στη χώρα μας και στα ΕΛΤΑ, για να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν κατάλληλα ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης της Ταχυδρομικής αγοράς την 01.01.2013.

Το μοναδικό επάγγελμα που απελευθερώθηκε στη χώρα μας, είναι τελικά του Ταχυδρομικού!



Οι ανταγωνιστές του Δημόσιου Ταχυδρομείου κυριολεκτικά αλωνίζουν, χωρίς θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ταχυδρομικής αγοράς, αλλά κυρίως χωρίς ουσιαστική αντίδραση από τα ΕΛΤΑ και διαμόρφωση ενός πλαισίου δράσης απέναντι τους.

Κανένας εξορθολογισμός και πουθενά. Καμιά αναπτυξιακή διαδικασία. Κανένα πλάνο αντιμετώπισης και ανάσχεσης της κρίσης! Καμιά σοβαρή ενέργεια θωράκισης του Δημόσιου Ταχυδρομείου απέναντι στους ανταγωνιστές του!

Όλα ενταγμένα στην υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και στην πελατειακή αντίληψη.

Χάνει μερίδιο αγοράς ο ΕΛΤΑ; Μειώνονται τα έσοδα του;

Έχουν έτοιμη τη λύση: Περικοπή εισοδήματος των Εργαζομένων!

Τελευταία κάποιοι ψελλίζουν περί ανάπτυξης των Ταχυμεταφορών, των δεμάτων κλπ. Δεν πείθουν πλέον κανέναν!

Γιατί δεν το έκαναν τόσα χρόνια και με καλύτερες συνθήκες αγοράς;

Θα το κάνουν τώρα;





Πέραν  της κυβερνητικής πολιτικής «περί μη προσλήψεων» και της πλήρους αποδοχής αυτής της άποψης από την ΠΟΣΤ (είδες καμιά διαμαρτυρία για το θέμα;) η στρεβλή  διαχείριση ακόμη και του υπάρχοντος ελλειμματικού προσωπικού δημιούργησε τερατογεννήσεις. Δημιούργησαν περιοχές με υπερπληθώρα υπαλλήλων (π.χ. νομός Καρδίτσας κλπ) και περιοχές με τις μισές οργανικές θέσεις στη παραγωγή κενές (π.χ. νομός Αττικής, νομός Ηρακλείου κλπ), αποτέλεσμα του πελατειακού συστήματος και των συνδικαλιστικών-κομματικών ρουσφετιών, που οδήγησαν σε πλήρη ανισοκατανομή του προσωπικού και εντατικοποίηση της δουλειάς σε εξοντωτικό βαθμό.



Το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, θεατής των εξελίξεων, μετατράπηκε από πρωταγωνιστής σε κομπάρσο, προσπαθεί να διαχειριστεί ανεπιτυχώς την τραγικότητα της κατάστασης και  παρουσιάζει το μαύρο, άσπρο.

Διαλαλεί απ’ άκρου εις άκρον της χώρας πως, μας έσωσε από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, την ώρα που το εφαρμοζόμενο μισθολόγιο στα ΕΛΤΑ για τους νέους υπαλλήλους τουλάχιστον (μετά την περικοπή των δώρων και του επιδόματος κ. άδειας), είναι εξ ίσου τραγικό με το ενιαίο. Και ακόμη τραγικότερο είναι πως με το πάγωμα του χρονοεπιδόματος - που οι νέοι Συνάδελφοι δεν πρόλαβαν να κατοχυρώσουν κάποιο σημαντικό ποσοστό του – οι μισθοί τους θα παραμένουν καθηλωμένοι για χρόνια σε χαμηλά επίπεδα!



Μια τέτοια συνδικαλιστική οργάνωση που δεν αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις γύρω της, που υποτάσσεται στα κομματικά-κυβερνητικά και εργοδοτικά κελεύσματα και υπηρετεί καταστροφικές  πολιτικές για τα ΕΛΤΑ, είναι ικανή να ακυρώσει ουσιαστικά τον όποιο εκπρόσωπο των εργαζομένων εκλέξει στο ΔΣ του ΕΛΤΑ, εκτός κι αν αυτός δεν προέρχεται από τις δύο κυβερνητικές συνδικαλιστικές παρατάξεις ή είναι δυνατή προσωπικότητα που μπορεί να διαγράψει αυτόνομη πορεία.





Συναδέλφισσα-Συνάδελφε



Αύριο (στις εκλογές για εκπροσώπους στο ΔΣ του ΕΛΤΑ και στη ΚΕΥΑΕ) είναι κρίσιμο για τον Οργανισμό, αλλά κυρίως πολιτικά, ποιους θα επιλέξεις για την εκπροσώπηση σου.

Αν η επιλογή σου είναι από την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ τότε ουσιαστικά:

1) Επιβραβεύεις την απόλυτη ταύτιση που έχουν αυτές οι παρατάξεις με τις πολιτικές των μνημονίων και την ανοχή που έδειξαν όλο αυτό το διάστημα στην εφαρμογή των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων.

2) Επιβραβεύεις την ανυπαρξία και τον πλήρη συμβιβασμό τους απέναντι στο σφαγιασμό των εργασιακών-μισθολογικών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων σου.

3) Επιβραβεύεις την καταστροφική κομματική εξάρτηση τους με τους πολιτικούς τους φορείς (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ), που είναι εκείνοι που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές.

4) Επιβραβεύεις την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος στην οποία το οδήγησαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τους.

5) Επιβραβεύεις την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Ταχυδρομείου, που η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) προωθεί και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) ανέχονται.

6) Επιβραβεύεις τις καθεστωτικές αντιλήψεις του συστήματος που, επειδή τώρα διαπιστώνει πως κινδυνεύει η αυτοκρατορία του, επιστρατεύει κάθε μέσο να κρατηθεί ανέπαφο στην εξουσία.

Με ψηφοδέλτια που θυμίζουν κυριολεκτικά την επετηρίδα του προσωπικού νομίζουν πως θα σε επηρεάσουν.

Όμορφος κόσμος, ηθικός. . .

Εύλογη η απορία σου, για το πως βρέθηκαν τόσοι άνθρωποι να συμμετέχουν ειδικά στο ψηφοδέλτιο μιας παράταξης, που η ηγεσία της είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίζουν καθημερινά για όσα υποφέρουν και είναι στα όρια της κοινοβουλευτικής επιβίωσης.

Κήρυξαν γενική επιστράτευση. Ξεσκόνισαν τα κιτάπια τους.

Εκτός των συνδικαλιστικών τους στελεχών, όποιος  διευκολύνθηκε συνδικαλιστικά κατόπιν ενεργειών τους, τώρα ήρθε η ώρα της ανταπόδοσης.

Να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Όποιος επιζητεί τη συνδικαλιστική ρουσφετολογική παρέμβαση και όχι την αξιοκρατία, δεν ταιριάζει μα τις αρχές και τις αξίες της παράταξης μας.

Και επιτέλους, για όποιον ψάχνει δικαιολογίες για το πως βρέθηκε υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο, υπάρχει και το ΟΧΙ. Μην περιμένει  την 28 Οκτωβρίου για να το θυμηθεί!





Αν όμως η επιλογή σου είναι η 
ΠΑΚ ΕΛΤΑ
 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
έχεις τη δέσμευση και την υπόσχεση μας πως:

1)  Δεν πρόκειται να υποστείλουμε ποτέ το λάβαρο του αγώνα κατά των μνημονίων και όσων τα εφαρμόζουν και τα αποδέχονται, δημιουργώντας εργασιακά και κοινωνικά ολοκαυτώματα.

2) Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ποτέ και με τίποτα την ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Ταχυδρομείου. Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο να την αποτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε την υποκατάσταση της κοινωνικής προσφοράς του στους πολίτες της πατρίδας μας, από οποιοδήποτε ντόπια ή ξένα ιδιωτικά συμφέροντα.

3) Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα κατοχύρωσης και αύξησης των μονίμων θέσεων εργασίας, για να αποκατασταθούν αφενός η εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού αφετέρου, οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

4) Θα παλέψουμε να σταματήσουμε τον κατήφορο των συνεχών μειώσεων του εισοδήματος μας και να διασφαλίσουμε το απαιτούμενο εισόδημα που απαιτείται για να ζούμε αξιοπρεπώς.
5) Θα επιβάλλουμε συνθήκες αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών για όλους



Σ’ αυτή μας τη προσπάθεια, εκτός από τη δύναμη που θα μας δώσει η δική σου ψήφος, έχουμε και την πλήρη στήριξη (αλλά όχι εξάρτηση) πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων που ταυτίζονται με τις θέσεις μας και κυρίως με το θεσμό των Δημόσιων επιχειρήσεων (ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ) που σήμερα κάποιοι άλλοι απαρνήθηκαν.



Συναδέλφισσα-Συνάδελφε


Ήρθε η ώρα να επιλέξεις:

Ή με τα μνημόνια και τον κυβερνητικό συνδικαλισμό που τα αποδέχεται, Ή απέναντι, να παλέψουμε μαζί για την ανατροπή τους, να σώσουμε το Δημόσιο Ταχυδρομείο και τη δουλειά μας. Να ξαναχτίσουμε το ταξικό, ακηδεμόνευτο, ανιδιοτελές συνδικαλιστικό κίνημα που τόσα μας έχει προσφέρει στο παρελθόν.
Μην αφήσεις τον εαυτό σου να εκφράσει την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια που αισθάνεσαι απέναντι στο σημερινό απαξιωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και στην ηγεσία του με αποχή από τις εκλογές.
Μην αφήσεις άλλους να αποφασίσουν για σένα.
Η συμμετοχή σου και η ψήφος διαμαρτυρίας μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα.
Μην ξεχνάς πόση δύναμη έχει η ψήφος σου.
Χρησιμοποίησε την!
Η επόμενη φορά, αν υπάρξει, θα είναι μετά από πέντε χρόνια!