14 Οκτ 2013

Τώρα οι τράπεζες συζητούν κούρεμα στα επισφαλή δάνεια

 20.000 ευρώ το πλαφόν για οφειλές από καταναλωτικά
ADEK BERRY / AFP
ADEK BERRY / AFP
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν διαψεύδουν τις πληροφορίες πως εξετάζουν λύσεις διαχείρισης της «ωρολογιακής βόμβας» των «κόκκινων δανείων» (κυρίως των στεγαστικών, που έχουν εμπράγματες εγγυήσεις).
Το βάρος του χρέους θα πρέπει να ....
αναθεωρηθεί, παραδέχονται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να αρνηθούν αυτό που ζητάνε να κάνουν οι διεθνείς πιστωτές για τη χώρα. Στάση με την οποία φαίνεται να συμπλέει τελευταία και το ΤΧΣ, που έμμεσα (προς το παρόν) ενθαρρύνει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε πιο ενεργή προσέγγιση των δανειοληπτών.
Στο 30% τα «κόκκινα» δάνεια
Σημειωτέον, πως τα «κόκκινα δάνεια» έφτασαν στο 30% (τέλος Ιουνίου), εκτιμάται πως θα προσεγγίσουν το 35% (σε σύνολο 220-225 δισ. ευρώ) στο πρώτο τρίμηνο του 2014, δηλαδή την περίοδο που η διοίκηση της ΤτΕ εκτιμά πως θα κορυφώνεται η ανοδική τάση.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν πως το κούρεμα των δανείων έχει ξεκινήσει -άτυπα ώς τώρα- από τους τόκους, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ετοιμάζουν προγράμματα ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» και «καθυστερημένα δάνεια». Ετσι ετοιμάζουν να αφαιρούν το άθροισμα των τόκων (σ.σ.: που έχουν προκύψει από καθυστερήσεις πληρωμών) που προστέθηκαν στο κεφάλαιο αυξάνοντας τη συνολική οφειλή.
Συμφωνία με δανειολήπτες
Ορισμένες τράπεζες και σε μεμονωμένες περιπτώσεις στα δάνεια που ρυθμίζουν προχωρούν και σε κούρεμα μέρους των τόκων. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν θέμα χρόνου και συγκυρίας την έκδοση σχετικών προγραμμάτων ρύθμισης.
Πιθανότατα με τη συμφωνία τράπεζας - δανειολήπτη θα χαρίζεται ένα μέρος των τόκων κάθε χρόνο στο συνεπή πελάτη. Πρακτικά οι τόκοι θα μένουν προσωρινά «εκτός δανείου», δηλαδή δεν θα συνυπολογίζονται στις οφειλές και τις πληρωμές που θα συμφωνούνται στο πλαίσιο της ρύθμισης. Εφ' όσον ο δανειολήπτης αποδεικνύεται συνεπής στις πληρωμές του τότε οι τόκοι αυτοί θα διαγράφονται διά παντός.
 
Πηγή: enet.gr