10 Οκτ 2013

Μαστίγιο και καρότο

ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ... ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Σε απανωτές αντιφάσεις υποπύπτουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν που βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά το ελληνικό χρέος και τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, την ίδια στιγμή που όλο και περισσότεροι...
Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Με το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το χρονικό διάστημα 2014-16 να γίνεται όλο και περισσότερο επίκαιρο, την ανεργία να διαμορφώνεται στο 27,6% τον Ιούλιο και διάφορες πηγές να παρουσιάζουν ως μονόδρομο νέο «κούρεμα» του χρέους, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, διαμορφώνεται μια εκρηκτική κατάσταση που δεν ευνοεί την τόσο ζωτική -για την έξοδο από την κρίση- προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, είναι συνεχή, ωστόσο είτε στην Κίνα ή στο Ισραήλ το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Οι ξένοι επενδυτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε τοποθέτηση κεφαλαίων, τα οποία θα βοηθήσουν την πραγματική οικονομία να ανακάμψει, αφού ακόμα το ρίσκο είναι υψηλό για τέτοιες επενδύσεις.
Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται αποτελεί το «καμπανάκι» του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής σχετικά με την εμφάνιση δημοσιονομικού κενού από τα μέσα του 2014 και αδυναμίας εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, (χρηματοδοτικό κενό).

«Η τρέχουσα δανειακή σύμβαση με την Τρόικα -με όρους που περιλαμβάνονται στο "Μνημόνιο"- λήγει το 2014. Τότε θα καταβληθεί η τελευταία δόση. Από το β΄ εξάμηνο 2014 οι πόροι που διαθέτει η χώρα δεν θα επαρκούν για να καλύψει τις υποχρεώσεις προς πληρωμή των τόκων για τα δάνεια που έχει λάβει», επισημαίνεται στην έκθεση.


Στη σκιά των έντονων αναταράξεων που προκάλεσε η έκθεση της Κομισιόν στα θεμέλια του κυβερνητικού «success story» του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξήγησε την Πέμπτη πως οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό χρέος μεταφέρεται για τα μέσα του 2014, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει απαίτηση για τη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων από την Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 και να βγουν τα… νούμερα που προβλέπονται στα Μνημόνια.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρόντισε να τα… γυρίσει και αυτή σχετικά με το περιεχόμενο έκθεσή της, στην οποία ζητούσε αύξηση του φόρου τόσο στο πετρέλαιο κίνησης (καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση για λόγους οικονομίας) όσο και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη φορολογία Επιτρόπου, Αλγκίρντας Σεμέτα, διέψευσε πως η Κομισιόν ζητάει την αύξηση φόρων στα ελληνικά νοικοκυριά, προσθέτοντας πως «για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι φορολογικές πολιτικές περιγράφονται ήδη λεπτομερώς στα Μνημόνια που έχουν συνάψει, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες οι συστάσεις για φορολογικά ζητήματα καθορίζονται στο πλαίσιο των εξειδικευμένων οικονομικών συστάσεων που υιοθετεί η Επιτροπή κάθε Άνοιξη».

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για νέα μέτρα»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Ταμείο, το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο (πρωτογενές πλεόνασμα 0%).

«Είναι πρόωρο να πούμε για νέα μέτρα από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας», είπε, προσθέτοντας πως για τον σκοπό αυτό στις 18 Οκτωβρίου τα κλιμάκια της Τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα, έτσι ώστε να διαπιστωθεί το ύψος της προόδου που έχει σημειωθεί στα δημοσιονομικά της χώρας.

Απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις είπε πως σε κάθε περίπτωση, τα όποια μέτρα απαιτηθούν δεν θα είναι οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.

«Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της φορολογικής διοίκησης και το πώς θα πάει η είσπραξη των φόρων. Παράλληλα, δεν μπορούμε να προδικάσουμε την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξήγησε πως «οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει τη δική της προσπάθεια για να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί», ενώ εκτίμησε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα του 2014.

«Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι έντιμοι και θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση τους εάν χρειαστεί», είπε.

WSJ: Τα νέα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν

Την ίδια στιγμή με κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα «Wall Street Journal» κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφωνούν πως η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας βελτιώνεται και η οικονομία αρχίζει να προσανατολίζεται προς το εξωτερικό, εστιάζοντας ωστόσο την προσοχή στην ανάγκη εφαρμογής περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο και τη φορολογία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκεόργκ Άσμουσεν, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόιερ, εμφανίζονται σίγουροι για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, καθώς αρχίζουν να παρουσιάζονται θετικά αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, η κατάσταση του προϋπολογισμού της έχει μεταβληθεί και η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013», σημειώνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι «τα μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και το άνοιγμα κλειστών αγορών έχουν αρχίσει να αποδίδουν, η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται και η οικονομία αρχίζει να προσανατολίζεται προς τις εξαγωγές».

Ωστόσο, με αφορμή το παράδειγμα της Ελλάδος αναφέρουν πως ακόμα ο δρόμος παραμένει μακρύς για τη «θωράκιση» του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Οποιαδήποτε επανάπαυση θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Η απάντησή μας στην κρίση, η οποία βασίζεται σε μια ενοποιημένη προσέγγιση των Ευρωπαϊκών θεσμών, αρχίζει να έχει αποτελέσματα. Η Ευρώπη καθίσταται λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, πιο ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές και πιο ελκυστική στους διεθνείς επενδυτές», επισημαίνουν.

«Η ανάκαμψη είναι εφικτή, καθώς, ήδη, κάποιες από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση ετοιμάζονται να εξέλθουν από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης», προσθέτουν.

Πηγή:http://www.zougla.gr