ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ
Αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις της
τρόικας βρίσκεται και πάλι από σήμερα η κυβέρνηση, μετά την περίοδο
χάριτος τριών ημερών που είχε λάβει εξαιτίας ....
της συζήτησης στη Βουλή της
πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τουλάχιστον το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει να κάνει μόνο με τις πιέσεις της τρόικας, καθώς εκτιμά ότι προς το παρόν θα υποχωρήσει το βουλευτικό αντάρτικο που εκδηλώθηκε από κυβερνητικούς βουλευτές με αφορμή το φόρο ακίνητης περιουσίας και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σχεδιασμός του μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με το χρόνο κατάθεσης των δύσκολων νομοσχεδίων έχει αλλάξει ήδη από την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν και κατατέθηκε η πρόταση μομφής. Πηγές του μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι πλέον θα επισπευσθούν οι διαδικασίες κατάθεσης ώστε η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τη νωπή ψήφο των βουλευτών της και να αποφύγει το «ατύχημα» κατά τη διάρκεια ψήφισής τους.
Παρ' όλα αυτά παραμένει άγνωστο αν οι «αντάρτες» βουλευτές θα ξαναβγούν στην αντίσταση ή θα θεωρήσουν ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να επιστρέψουν στην ασφάλεια της κομματικής ευταξίας.
Ραντεβού την Τρίτη
Την ίδια ώρα, η τρόικα συνεχίζει να εξετάζει τα στοιχεία που της έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών, με τους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ να μην έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους αναφορικά με το ύψος των νέων μέτρων που απαιτούν για το 2014, έστω και αν τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση έχουν στενέψει επικίνδυνα.
Τα στελέχη της τρόικας έδωσαν νέο ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο για την Τρίτη, οπότε και αναμένεται πλέον να μπει στην τελική ευθεία η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2014, καθώς θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου.
Η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, αν και κράτησε τέσσερις ώρες, ολοκληρώθηκε χωρίς ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών, καθώς οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σιωπής, τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ώστε να μην οξυνθεί το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας εν μέσω της συζήτησης για την πρόταση μομφής στη Βουλή.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι ούτε στις χθεσινές συναντήσεις έγινε αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς για το ύψος του δημοσιονομικού κενού που προκύπτει το 2014. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «μέχρι και το Σάββατο το βράδυ η ελληνική πλευρά έστελνε στην τρόικα διευκρινιστικά στοιχεία», ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να αποσταλούν και νέα στοιχεία που στηρίζουν την ελληνική θέση.
Ωστόσο και χθες επιχειρήθηκε να περιοριστεί το κλίμα έντονης αντιπαράθεσης που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως έλεγε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «μπορεί εν μέρει να έχουμε πάει στο γήπεδό μας» προσθέτοντας ότι «τα νούμερα είναι υπέρ μας».
Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών το ραντεβού της Τρίτης θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς θα κριθεί και το αν θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup. Οι επικεφαλής των ελεγκτών, όπως έχουν ενημερώσει θα συμμετέχουν κανονικά την ερχόμενη Πέμπτη στο Eurogroup, όπου και αναμένεται να δώσουν εκτενή αναφορά για τον πρώτο κύκλο επαφών με την ελληνική κυβέρνηση.
Οπως είχε γράψει το Σάββατο η «Ε», οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας συνεχίζουν βήμα βήμα την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς διάθεση να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων παραμένει το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τα μέτρα κάλυψής του, ενώ ακόμα δεν έχει ανοίξει η κουβέντα για τα μέτρα του 2015-2017 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Προϋπολογισμός
Εξαιτίας των ιδιαίτερα αργών ρυθμών που ακολουθεί η τρόικα, παραμένει αναπάντητο και το ερώτημα αν ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί για το 2014 θα είναι αποτέλεσμα προσωρινής συμφωνίας με τους δανειστές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί στο μέλλον η εκτέλεσή του σε συνδυασμό με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Πάντως, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε χθες ότι «δεν έχει τεθεί θέμα συμπληρωματικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αργότερα».
Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει εξ αρχής στα στοιχεία για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013, που θα αποτελέσουν τη βάση εκκίνησης για την επόμενη χρονιά. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελεγκτές φαίνεται πως παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με το αισιόδοξο σενάριο που τους παρουσιάζει η ελληνική πλευρά για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, τόσο για την αύξηση εσόδων όσο και για το ύψος του πλεονάσματος.
Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του υπουργείου Οικονομικών για την απόδοση που θα έχουν οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται τόσο στο μέτωπο της είσπραξης των φόρων όσο και των ασφαλιστικών εισφορών. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή «θα πρέπει να δούμε αν όλες αυτές οι παρεμβάσεις καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2014 και ποιο είναι το όφελος των καλύτερων επιδόσεων του 2013 στο 2014».