4 Νοε 2013

Το μήνυμα της παρουσίασης του βιβλίου για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Απόντος του Γιώργου Παπανδρέου, παρουσία όμως της Μαργαρίτας Παπανδρέου και των Νίκου Παπανδρέου και Αντρίκου Παπανδρέου μετά των συζύγων τους οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ παρουσίασαν το βιβλίου του καθηγητή και στενού φίλου του Ανδρέα Παπανδρέου από τα χρόνια του ΠΑΚ Σπύρου Δραϊνα: “Ανδρέας Παπανδρέου, η γέννηση ενός πολιτικού αντάρτη”....


“Ότι καλύτερο έχει γραφτεί μέχρι σήμερα για τον Ανδρέα Παπανδρέου” τονίζει στον πρόλογο του βιβλίου ο Νίκος Παπανδρέου, σημασία όμως ιδιαίτερη είχε η παρέμβαση του Τηλέμαχου Χυτήρη ο οποίος μετείχε στο πάνελ όσων προλόγισαν το βιβλίο καθώς με αφορμή και τη συγκυρία έστειλε το δικό του μήνυμα αν όχι και της οικογένειας Παπανδρέου με βάση τα όσα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δηλαδή ότι “για να διαπραγματευτείς με τα συμφέροντα και τους ξένους πρέπει να στηρίζεσαι στο λαό”.

Ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέοιυ περιέγραψε ουκ ολίγα περιστατικά της πορείας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να σχετιστούν με τη σημερινή συγκυρία, όπως:

- η ομιλία του στις 28/7/1992 στη Βουλή προς κύρωση του Μάαστριχτ όταν είχε προβλέψεις τις δύσκολη πορεία της χώρας και της ΕΕ καταλήγοντας με την προφητική και ιστορική φράση “το ζητούμενο είναι αν θα πάμε σε μια ευρωπαϊκή Γερμανία ή γερμανοποιημένη Ευρωπη”

- η Σύνοδος Κορυφής στις Κάννες το 1994 όπου είχε πει ότι οι ευρωπαίοι ομόλογοι του τον έβλεπαν ...“σαν το τελευταίο των Μοϊκανών” εκ των σοσιαλιστών και λέγοντας του κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα “μην αυταπατάσαι Τηλέμαχε, μετά τους κομμουνιστές δεν υπάρχουν και σοσιαλιστές, έχουν κερδίσει οι άλλοι”

- η συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή μετά τον εκλογικό θρίαμβο του 1981, οπότε ο Καραμανλής τον ρώτησε αν πιστεύει ότι αν πιστεύει ότι όλοι αυτοί που τον ψήφισαν είναι σοσιαλιστές με τον Παπανδρέου να απαντά "όχι" και τον Καραμανλή να του ανταπαντά “να προσέχεις Αντρέα, γιατί οι Έλληνες είναι αναρχικοί και δεν θα σε αφήσουν να μετακινήσεις ούτε ένα στυλό από εδώ εκεί”!

Ο κ. Χυτήρης υποστήριξε ότι ο Α. Παπανδρέου ήταν μεταρρυθμιστής από το 1981, ωστόσο ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος άσκησε κριτική στον πολιτικό του βίο του υποστηρίζοντας ότι επειδή απουσίαζε 20 χρόνια από την Ελλάδα δεν γνώρισε την Κατοχή και τον Εμφύλιο και κατά συνέπεια δεν κατανόησε την ελληνική πραγματικότητα, ενώ παράλληλα του επέρριψε την ευθύνη γιατί “δεν συγκροτήθηκε ένα αρραγές αντιδικτατορικό μέτωπο που θα μπορούσε να ρίξει τη Χούντα νωρίτερα και να αποτρέψει την εισβολή στην Κύπρο”.

Ο καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Κ. Καραμανλή Δημήτρης Καιρίδης χαρακτήρισε τον Α. Παπανδρέου όχι με αρνητική έννοια “πολιτικό επιχειρηματία πρώτου μεγέθους”, ενώ ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας αφού υποστήριξε ότι...“ο Ανδρέας είναι κλισέ” συνεχάρη τον συγγραφέα, όπως και όλοι οι ομιλητές, γιατί για πρώτη φορά στην Ελλάδα γράφεται μια πραγματική πολιτική βιογραφία, αφορά την περίοδο του Ανδρέα από το 1960 έως το 1968, αγγλοσαξονικού τύπου.