22 Ιαν 2014

Σενάριο-εφιάλτης για χρηματοδοτικό κενό 20 δισ.

Ανατρέπει τα δεδομένα η αδυναμία της Ευρώπης να βρει λύση στο πρόγραμμα των ομολόγων ANFAs. Τα σχέδια της κυβέρνησης και οι κινήσεις στις Βρυξέλλες. Η λύση στο πρόβλημα του κενού «προαπαιτούμενο» για τη συζήτηση του χρέους, διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι.
της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου
Εάν η ΕΚΤ και το EuroWorking Group δεν βρουν σύντομα ισοδύναμη λύση για να αντικαταστήσουν την αποτυχία του σχεδίου της μετακύλισης των ομολόγων ANFAs, τότε το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας έως το 2016 μπορεί να εκτοξευθεί στα 20 δισ. ευρώ!
Αυτό ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες, που σε τεχνοκρατικό επίπεδο ....
επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια για το ελληνικό πρόγραμμα.
Μέχρι τώρα δεν βρέθηκε αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τα ANFAs τα οποία επανειλημμένως έχει γράψει το Euro2day.gr μπορούν να τινάξουν το ελληνικό πρόγραμμα στον αέρα.
Από το πρόγραμμα μετακύλισης ομολόγων η χώρα μας πρέπει να λάβει 3,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 και 1,9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016. Συνολικά η χρηματοδοτική ένεση είναι 5,6 δισ. ευρώ. Προφανώς, αυτό που εννοούν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών είναι ότι εάν όντως οι εκτιμήσεις της τρόικας για χρηματοδοτικό κενό είναι 14 δισ. ευρώ και το έλλειμμα των ANFAs άλλα 5,6 δισ., τότε όντως η συνολική χρηματοδοτική ανάγκη μπορεί να φθάσει τα 20 δισεκατομμύρια.
Το ποσό αυτό απέχει πάρα πολύ από τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης που κάνει λόγο για επιπλέον δάνειο που δεν θα ξεπερνά τα 4-5 δισ. ευρώ. Από πού προκύπτει η ελληνική αισιοδοξία:
1. Από την πεποίθηση ότι τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να αποσπάσει τα 8-9 δισ. ευρώ που προβλέπεται ότι θα απομείνουν στο ΤΧΣ μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όμως, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, το βέτο της ΕΚΤ παραμένει και δεν υπάρχει ακόμα το νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει αυτήν την παρεκτροπή.
2. Από την πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα τα ευρωπαϊκά όργανα θα βρουν λύση για τα ANFAs ώστε να καλυφθεί το ποσό ανεπισήμως με άλλον τρόπο. Όμως προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ. Βεβαίως να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά στην ΕΚΤ και στο EWG. Ίσως γι' αυτό επικρατεί η αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα βρεθεί λύση.
3. Από την πεποίθηση ότι σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα επιθυμήσουν να παραχωρήσουν ένα μικρό δάνειο στη χώρα μας που δεν θα ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ ώστε να περάσει ως επιμέρους χρηματοδότηση.
Και μπορεί η ελληνική πλευρά να υιοθετεί το πιο αισιόδοξο ενδεχόμενο, οι Βρυξέλλες όμως επεξεργάζονται το πιο ρεαλιστικό. Το γεγονός ότι ήδη το χρηματοδοτικό κενό από τα ANFAs τρέχει από τον Σεπτέμβριο του 2013 (τον Μάιο του 2013 βρέθηκε μια προσωρινή φόρμουλα κάλυψης) ρίχνει ουσιαστικά το μπαλάκι στο ΔΝΤ. Το Ταμείο θα επιλέξει εάν και πότε θα αναδείξει το θέμα, που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
Την ίδια στιγμή τόσο ο Γ. Στουρνάρας όσο και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχουν ενημερωθεί ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό (τρίτο δάνειο/μνημόνιο) και μετά να υπάρξει απόφαση για την περαιτέρω μείωση του χρέους.
Αυτό όμως καθιστά τις διαπραγματεύσεις ακόμα πιο πολύπλοκες...
Πηγή: euro2day.gr