21 Ιαν 2014

Βιοτέχνες Θεσσαλονίκης: Το 2014 θα είναι εξίσου δύσκολο με το 2013

Εξίσου δύσκολη χρονιά με την περσινή εκτιμάται ότι θα είναι το 2014 για τους Έλληνες επαγγελματοβιοτέχνες, τα προβλήματα των οποίων έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα «οι μισές και πλέον πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι» να προβλέπεται ότι θα οδηγηθούν μοιραία σε...
λουκέτο, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Στις παραπάνω εκτιμήσεις κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην πρώτη - για το 2014 - συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), επισημαίνοντας τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργούν για τις επιχειρήσεις «η υπερφορολόγηση, η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ, ο συντελεστής φορολόγησης 26%, ο τρόπος καταβολής ΦΠΑ, η απενεργοποίηση του ΑΦΜ, καθώς και άλλα μέτρα που επιβάλλονται».

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε ακόμη το συνεχιζόμενο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας, που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2014, σε συνδυασμό με τους φόρους ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που θα κληθούν να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, δυσχεραίνουν περαιτέρω την κατάσταση.

«Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η πορεία των Μ.Μ.Ε. είναι προδιαγεγραμμένη. Η ανεργία, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 31,5%, η βίαιη συρρίκνωση των εισοδημάτων, η μείωση τζίρου, τα χρέη προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργούν συνθήκες κατάρρευσης», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, άμεσες προτεραιότητες της οποίας είναι - μεταξύ άλλων - οι εξής: το σταμάτημα των κατασχέσεων και πλειστηριασμών, η κατάργηση της υπερφορολόγησης από το πρώτο ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις, η διατήρηση αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και τους επαγγελματίες, η αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ και της αδυναμίας πληρωμής φόρων, η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης, η πρόσβαση όλων των επαγγελματιών στην υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεξαρτήτως οφειλών, το πάγωμα των παλιών ασφαλιστικών εισφορών και η θέσπιση ρεαλιστικά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις οφειλές στο δημόσιο και τις τράπεζες.

Πηγή: ΑΠΕ 

Πηγή:http://www.zougla.gr