19 Ιαν 2014

Νέα μόνιμα μέτρα για το 2014 πριν από τις ευρωεκλογές ζητά η Τρόικα

- Τα νέα μέτρα για το 2014 θα είναι μόνιμα αλλά και έκτακτα
- Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να τα ψηφίσει πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές
- Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις - "Όχι" από την τρόικα στα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον...
ενιαίο φόρο ακινήτων
- Στον "αέρα" η επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα

Τι κι αν η κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως δε θα υπάρξουν νέα μέτρα, τελικά όπως αναφέρει και η εφημερίδα “Ναυτεμπορική” ήδη έχει κοινοποιήσει στην τρόικα νέα μέτρα τόσο έκτακτα όσο και μόνιμα. Από την πλευρά της η τρόικα τα απορρίπτει και ζητά περισσότερα για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων...

Ειδικότερα, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτει πως εκτός από αυτά που έχουν ήδη νομοθετηθεί έρχονται άμεσα νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις με απόδοση στον προϋπολογισμό του 2014.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα, οι ελεγκτές αμφισβητούν ευθέως το πρωτογενές πλεόνασμα που σπεύδει να ανακοινώσει η κυβέρνηση για το 2013 κι έτσι πιέζουν για νέα μέτρα! Το πολιτικό σκηνικό λοιπόν «παίρνει φωτιά» και η κυβέρνηση αναμλένται να βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς θα υποχρεωθεί να νομοθετήσει μέτρα και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, όταν διαβεβαίωνε ότι έκλεισε ο κύκλος των μέτρων, λόγω και του πλεονάσματος του 2013.

“Όχι” στα ισοδύναμα από την τρόικα

Ειδικότερα, κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν αποδεχθεί τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά για τον ΦΠΑ στην εστίαση και το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς θεωρούν ότι η υστέρηση των εσόδων είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Μέτρα πολλών ταχυτήτων

Πρόσθεσε επίσης πως για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014, το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει πακέτο μέτρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται τόσο για μέτρα απόδοσης για ένα έτος μόνο, τύπου έκτακτη εισφοράς μόνο όσο και για μέτρα μόνιμης απόδοσης. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα «περάσουν» από τη Βουλή και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, ενώ δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν και ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η ατζέντα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα περιλαμβάνει κρίσιμα ζητήματα, που υποκρύπτουν και νέα μέτρα όπως:

- Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2017, στο οποίο θα ενταχθούν και άλλα μέτρα για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών των ετών 2015 - 2016, το ύψος των οποίων υπολογίστηκε παλαιότερα από τους ελεγκτές σε 3,9 - 4,2 δισ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει πως θα οριστούν συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις για την κάλυψη των κενών αυτών. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να καλυφθεί το κενό χωρίς μέτρα, από την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας (ακόμα δεν διαφαίνεται) και από την απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και εκείνων που θα ληφθούν για το 2014, αλλά οι ελεγκτές δεν πείθονται.
-Η σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και κατ’ επέκταση η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για τα ασφαλιστικά ταμεία ή πώς θα καλυφθεί το κόστος.
- Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
- Η αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
- Η διαθεσιμότητα και οι 11.500 απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
- Η απελευθέρωση των αγορών με βάση την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.
- Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, μετά τις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί, αλλά και το νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εγχειρημάτων.

Αβέβαιο το πότε θα επιστρέψει η τρόικα

Η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα παραμένει στον αέρα! Αν οι ελεγκτές έρθουν αμέσως μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, τότε θα συμπέσουν με την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα είναι στην Ελλάδα στις 29-30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της εξέτασης του ρόλου της τρόικας, κάτι που θέλουν να αποφύγουν τόσο οι ελεγκτές όσο και η ελληνική κυβέρνηση. Έτσι δεν αποκλείεται να φτάσουν στη Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει υπάρξει σύγκλιση απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που προκύψει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, η έγκριση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου. Η συμμετοχή του ΔΝΤ (1,8 δισ. ευρώ) θα αποφασιστεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση ότι έχει επιλυθεί και το χρηματοδοτικό κενό για το β’ εξάμηνο του 2014, δηλαδή να είναι καλυμμένες οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το προσεχές έτος.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου

«Και οι προηγούμενες συσκέψεις και αυτές σκοπό είχαν να συντονιστούμε καλύτερα, να συντονίσει ο πρωθυπουργός την κυβέρνηση ενόψει της καθόδου της Τρόικας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας εξερχόμενος της σύσκεψης σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο οποίος εμφαβνίστηκε καθησυχαστικός.

«Η Τρόικα δεν σκλήρυνε στάση. Η στάση είναι η ίδια από την αρχή. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ούτε σκληρή ούτε μαλακή. Εμείς έχουμε επιχειρήματα, στέλνουμε ό,τι πρέπει να στείλουμε και θα έρθουν τις επόμενες μέρες» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας όταν ερωτήθηκε αν η Τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της και δεν δέχεται τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην εστίαση και το φόρο των ακινήτων.

Ερωτώμενος αν η Τρόικα δεν δέχεται τα ισοδύναμά μας, ο κ Στουρνάρας ανέφερε: « Όχι, όχι δεν είπα ότι δεν τα δέχονται. Υπάρχουν ισοδύναμα και ισοδύναμα». Ο κ.Στουρνάρας υπογράμμισε πως δεν έχει τεθεί θέμα υπογραφής του κ. Τσίπρα για το δάνειο ενώ στην ερώτηση ποια θα είναι τα μέτρα του 1,2 δισ. που θα προταθούν σε σχέση με το δημοσιονομικό του 2014, ανέφερε: «Θα τα δείτε».