3 Ιαν 2014

Παροχές της... σταγόνας και στο βάθος τρόικα

Ερωτηματικό η στάση που θα κρατήσει η τρόικα απέναντι στα μικροδωράκια της κυβέρνησης σε ευπαθείς ομάδες λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι μονομερείς ενέργειες, το διακύβευμα της νέας διαπραγμάτευσης και το άρωμα... εκλογών. 
τηςΈλενας Λάσκαρη
Παροχές της... σταγόνας και στο βάθος τρόικα


Μικρές «ανάσες» μεταστροφής του κλίματος στην οικονομία επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, αν και είναι προφανές ότι τα δύσκολα δεν έχουν ακόμα τελειώσει, μεγάλες προκλήσεις παραμένουν μπροστά και η τρόικα δεν θα αργήσει να ....
επιστρέψει.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μονομερώς αποφάσισε να διατηρήσει και το 2014 τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση, να μην κόψει το ΕΚΑΣ σε άτομα με βαριές αναπηρίες που δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ή να χορηγήσει γενναίες εκπτώσεις στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που σκεπάζονται από το νέφος της αιθαλομίχλης είναι προφανώς αποφάσεις τις οποίες κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει διαφορετικά από ευπρόσδεκτες ή αναγκαίες.
Γεννώνται όμως δύο ερωτήματα. Το πρώτο είναι μάλλον ρητορικό: μήπως η «ευαισθησία» συνδέεται με τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις;
Το δεύτερο δεν θα αργήσει να απαντηθεί: όταν έρθει η τρόικα μήπως, τα «μικροδωράκια» της κυβέρνησης φουσκώσουν το λογαριασμό των μέτρων που απαιτούν οι πιστωτές;
Το δημοσιονομικό κόστος των παραπάνω παρεμβάσεων είναι μάλλον μικρό, με εξαίρεση το ΦΠΑ στην εστίαση για τον οποίο η τρόικα εκτιμά ότι θα αφαιρέσει περίπου 280 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2014. Η ελληνική πλευρά θέτει τον πήχη πολύ χαμηλότερα.
Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2013 και το 70% αυτού, όπως ορίζει το Μνημόνιο, μπορεί να το χρησιμοποιήσει όπως η ίδια κρίνει, χωρίς να πάρει την άδεια κανενός τροϊκανού.
Τα περιθώρια ορισμένων μονομερών αποφάσεων, δημιουργήθηκαν από την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή που έχει σηκώσει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια και επομένως ακόμα και αν η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της τις εκλογές, όσο προχωρά σε στοχευμένες αναγκαίες κινήσεις για την ανακούφιση των ασθενέστερων ή την υποβοήθηση της ανάπτυξης, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα μπορέσει να ασκήσει κριτική.
Τα προβλήματα όμως δεν θα αργήσουν να επανέλθουν στο προσκήνιο και δύσκολα θα λυθούν με μονομερείς ενέργειες, παρ' εκτός εάν η τρόικα έχει αποφασίσει για κάποιο λόγο να ...μας κάνει τη χάρη.
Με την επάνοδο της τριανδρίας Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς στα μέσα του μήνα, στο προσκήνιο θα επανέλθουν θέματα όπως το δημοσιονομικό κενό του 2014 κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ και οι τρόποι κάλυψής του, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% , η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Πρόκειται για καυτά πολιτικά θέματα για τα οποία πλέον η κυβέρνηση μάλλον δεν έχει τη δυνατότητα να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να κερδίσει πολιτικό χρόνο.
Από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων του Ιανουαρίου θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ (3,1 από την Ε.Ε. και 1,8 από το ΔΝΤ) την οποία έπρεπε να λάβει η Ελλάδα από το Δεκέμβριο.
Οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 27 Ιανουαρίου, ώστε το Eurogroup που συνεδριάζει εκείνη την ημέρα να εξετάσει το ελληνικό πρόγραμμα και να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ ευρώ.
Νωρίτερα στις 11 Ιανουαρίου λήγουν ομόλογα 1,85 δισ. ευρώ τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα αποπληρωθούν με τη δόση του 1 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα προ ημερών και με αποθεματικά του ΓΛΚ.
Για λίγες ακόμα ημέρες, το κλίμα μπορεί να παραμείνει γιορτινό. Μετά... τα κεφάλια μέσα. Ξαναέρχεται η τρόικα.
Πηγή: euro2day.gr