ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΟΪΜΠΛΕ - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ, ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝ ΕΙΔΕΙ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
«Κοστούμι» τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ
φαίνεται πως «ράβει» το Βερολίνο για την Αθήνα, καθώς οι... αστοχίες
του ΔΝΤ, η αναποτελεσματικότητα του ΤΑΙΠΕΔ και οι δυσβάστακτες δανειακές
....
υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς εκτοξεύουν τον λογαριασμό στα ύψη. Σε
«τρίτο και μη αναστρέψιμο» Μνημόνιο αναφερόταν χθες η «Ελευθεροτυπία»
(ρεπορτάζ Αλέξανδρου Κλώσσα) τη στιγμή που το ΔΝΤ ζητεί άμεση κάλυψη του
χρηματοδοτικού κενού, καθώς αποτελεί οριστική απόφαση η αποχώρησή του
από τα προγράμματα διάσωσης, όχι μόνο της Ελλάδας.
Ευρωπαϊκή «τρόικα»
Συμπτώσεις, θα πείτε, μόνο που συμπίπτουν με την αναπόφευκτη αλλαγή του καθεστώτος στις μελλοντικές δανειοδοτήσεις των προγραμμάτων «διάσωσης». Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Β. Σόιμπλε, με αφορμή την επικείμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το σχήμα των δανειστών, προωθεί μεθοδικά ένα σχέδιο «ευρωπαϊκής τρόικας» υπό τον έλεγχο του Βερολίνου. Προφανώς, ένας τέτοιος σχεδιασμός θα έχει τις ευλογίες της Ανγκ. Μέρκελ και την ανοχή των συγκυβερνώντων του SPD.
Και ερχόμαστε τώρα στο... ελληνικό κοστούμι, καθώς μέσα στο 2014 η χώρα πρέπει να πληρώσει συνολικά 28,7 δισ. ευρώ (χρέη, ομόλογα) με το διάστημα Μαΐου - Αυγούστου να συγκεντρώνει τις περισσότερες καλύψεις (16,8 δισ. ευρώ). Πρόκειται για ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, τίτλους «ειδικού σκοπού», δόσεις προς το Ταμείο, ελληνικό χρέος που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών (και δεν «κουρεύεται»).
Είναι ενδεικτικό πως μόνο το Μάιο πρέπει να πληρωθούν 4,4 δισ. ευρώ, που κάλυψαν την αγορά προνομιούχων μετοχών από τις τράπεζες το 2009. Το ενδιαφέρον είναι πως η τελευταία ημέρα κάλυψής τους είναι την Τετάρτη 21 Μαΐου, δηλ. στην «καρδιά» των εκλογικών αναμετρήσεων και της αναπόφευκτης πολιτικής ρευστότητας που θα επικρατεί εκείνη την περίοδο. Ακολουθεί τον Αύγουστο η υποχρέωση κάλυψης υποχρεώσεων ύψους άλλων σχεδόν 7,2 δισ. ευρώ.
Βαθαίνει η «μαύρη τρύπα»
Ομως η «μαύρη τρύπα» βαθαίνει λόγω των αστοχιών του ΔΝΤ (παρωνυχίδα μόνον οι περιβόητοι... πολλαπλασιαστές), από το οποίο φυσικά ουδείς θα ζητήσει τα ρέστα, αλλά και του «άσφαιρου» ΤΑΙΠΕΔ. Ομολογουμένως είναι... θεαματική η απόκλιση του Ταμείου από τους στόχους, που ούτε στο ελάχιστο δεν επιτυγχάνονται.
Ενδεικτικά σημειώνουμε πως για το 2013 ο αναθεωρημένος (επί τα χείρω) στόχος ήταν 2,6 δισ. ευρώ, από τα οποία καλύφθηκαν μόλις τα 1,6 δισ. ευρώ -πουλώντας μάλιστα το «φιλέτο» του 33% του ΟΠΑΠ. Θυμίζουμε πως το συνολικό ποσό που εισπράττει το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ και αποτελείται από 652 εκατ. ευρώ πλέον των μερισμάτων της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί.
Εάν σκεφτεί κάποιος πως, σύμφωνα με την τότε σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ (11/10/2013), «...η μεταβίβαση αυτή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αποκρατικοποίησης από την έναρξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», καταλαβαίνει πόσο χαμηλά τίθεται ο πήχυς για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις την επίμαχη περίοδο του «χρηματοδοτικού κενού» και τις ανάγκες της χώρας σε κεφάλαια. Αποτελεί κοινό μυστικό πως μόνο από την αναποτελεσματικότητα του ΤΑΙΠΕΔ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τη 2ετία 2014-2015 «φούσκωσαν» στα 14 δισ. ευρώ, έναντι των 11-11,5 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί αρχικά.
Και μόνον η αποτυχία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (το 2013 εισπράχθηκαν μόλις 1,6 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ που ήταν ο αναθεωρημένος στόχος) αύξησε στα 14 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τη διετία 2014-2015. Το αρχικό σχέδιο είχε υποεκτιμήσει τις ανάγκες στα 11 δισ. ευρώ για το ίδιο διάστημα.