25 Φεβ 2014

Φυσικό Αέριο: Ζητήσαμε μείωση 30%, μας κάνουν 15% - Θα έχει αναδρομική ισχύ

Η συμφωνία έκλεισε σήμερα μεταξύ της ΔΕΠΑ και της GAZPROM και είναι το πρώτο ευχάριστο νεο μετά από καιρό. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η νεα τιμή που δίνεται είναι με απλά λόγια έκπτωση 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα. Ωστόσο αξίζει να...
υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει μείωση 30% στην τιμή του φυσικού αερίου.
Καλό είναι επίσης ότι η νέα αυτή τιμή έχει αναδρομική ισχύ - βάσει και της διακρατικής συμφωνίας - από την 1η Ιουλίου 2013, και περιλαμβάνει το σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές).

Η συμφωνία αυτή εκτιμάται ότι επετεύχθη για πολλούς λόγους την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Κατ' αρχήν θα δώσει ανάσα στην χειμαζόμενη βιομηχανία. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας όπως η Χαλυβουργία και η Χαλυβουργική, ζητούσαν μείωση του ενεργειακού κόστους.

Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη στιγμή η Ρωσία αναζητεί συμμάχους την ώρα που η Ουκρανία φλέγεται.

Πιο αναλυτικά η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής:
- Μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom κατά 15% αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2013
- Επέκταση της σύμβασης προμήθειας για άλλα δέκα χρόνια (ως το 2026)

Η νέα τιμή που διαμορφώνεται μετά την έκπτωση, τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής ΕΕ. Τονίζεται ακόμη ότι:

- Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα, όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom.

- Η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα τιμή διαμορφώνεται κοντά στα 393 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα αερίου, τιμή που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη για μακροχρόνιες συμβάσεις.

Πηγές της ΔΕΠΑ ανέφεραν ότι οι πελάτες της εταιρίας, δηλαδή οι εταιρίες Παροχής Αερίου, οι μεγάλες βιομηχανίες και οι ηλεκτροπαραγωγοί θα έχουν έκπτωση 10,5% στο τιμολόγιο, ποσοστό που προκύπτει αν ληφθεί υπόψη ότι η Gazprom καλύπτει περίπου το 60% των αναγκών της ελληνικής αγοράς.

Επιπλέον εκπτώσεις θα εφαρμοσθούν ως το τέλος του χρόνου προκειμένου να καλυφθεί το ποσό που προκύπτει από την αναδρομική ισχύ της συμφωνίας, που υπολογίζεται σε 90- 100 εκατ. ευρώ.

Στα θετικά της νέας συμφωνίας προσμετράται και το γεγονός ότι μειώνεται το όριο ενεργοποίησης της ρήτρας take or pay (που προβλέπει ότι η ΔΕΠΑ θα πρέπει να αποπληρώνει συγκεκριμένες ποσότητες αερίου ανεξάρτητα από το αν τις καταναλώνει). Το όριο αυτό είναι σήμερα 2,4 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και κατά τις πληροφορίες μειώνεται κάτω από τα 2 δισ. κυβικά μέτρα.

«Με τη μείωση των ορίων της ρήτρας αυτής δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη ΔΕΠΑ και επομένως και στους μεγάλους πελάτες της, όπως οι βιομηχανίες, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ενεργειακές τους ανάγκες με άμεσο θετικό αντίκτυπο στον οικονομικό τους προγραμματισμό, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο σχεδιασμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», τονίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων ενισχύει την αναβάθμιση του ενεργειακού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τη δυναμική είσοδό της στο διεθνή ενεργειακό χάρτη» καταλήγει.
Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, δυνατότητα για δυο ακόμη αναθεωρήσεις της σύμβασης, με την πρώτη από αυτές μετά από δύο χρόνια.

Πηγή:http://www.newsit.gr