Η Ε.Ε. ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ, ΦΟΥΣΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΟ
Η ΕΚΤ επικαλείται νομικά εμπόδια και υπαναχωρεί από την αρχική δέσμευση για ανανέωση των ελληνικών ομολόγων
Για απεμπόληση του δικαιώματος να
διεκδικήσει κέρδη, που έχουν προέλθει από ελληνικά κρατικά ομόλογα,
κατηγορεί την κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
....
Ο Ελληνας ευρωβουλευτής ρωτά τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, «πώς σχολιάζει τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι εθνικές κεντρικές τράπεζες σχετικά με την παραβίαση του άρθρου 123 της ΣΛΕΕ. Οσοι επικαλούνται "παραβίαση" των Συνθηκών, την αγνοούσαν όταν υιοθετούσαν τέτοια μέτρα στο πλαίσιο των συνόδων του Eurogroup;». Αλλά και «με ποιο τρόπο τα κράτη-μέλη θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται, με δεδομένο ότι την ευθύνη για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων την έχουν το Eurogroup και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και όχι η Ελλάδα;».
Η σχεδόν... μονολεκτική απάντηση της ΕΚΤ, πως «το Συμβούλιο δεν συζήτησε το θέμα αυτό», δίνει πάτημα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει πως «...η ελληνική κυβέρνηση "έχασε" μια ακόμα ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη θέση της ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδας, τη στιγμή που οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και το χρηματοδοτικό κενό λαμβάνονται ερήμην της».
Το υπουργείο Οικονομικών επίσημα δεν σχολιάζει την απάντηση του Μ. Draghi, ωστόσο κύκλοι του υπουργού έλεγαν στην «Ε» ότι «...οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου εν όψει της αναμέτρησης του Μαΐου».
Ωστόσο ήταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος πριν από λίγους μήνες δήλωνε (στη «Ναυτεμπορική», 14.10.2013) πως «...επίσης υπάρχουν τα ANFAs, τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες, τα οποία είχαν πει ότι θα ανανεώνανε, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχουν ανανεώσει. Αυτή είναι η δική τους υποχρέωση, την οποία πρέπει να τηρήσουν.
Εάν δεν θέλουν να υλοποιήσουν τη ρύθμιση αυτή, επειδή ενδεχομένως τη θεωρούν νομισματική χρηματοδότηση, πρέπει να βρουν ισοδύναμα μέτρα. Εμείς έχουμε μέχρι τώρα τηρήσει τις υποσχέσεις μας. Πρέπει και αυτοί να τηρήσουν τις δικές τους».
Ομως η ουσία είναι πως με απόφαση του Eurogroup (21.2.2012, 27.11.2012 και 13.12.2012) τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεσμεύονται να μεταφέρουν στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους τα κέρδη που δημιουργούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, καθώς και τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ.
Σημειώνεται επίσης πως στην Πρώτη Αξιολόγηση του Δεύτερου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής αναφέρεται ότι ένα από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (σύμφωνα πάντα με το Eurogroup) είναι η ανανέωση (rollover) των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους.
Εύλογο είναι το ερώτημα για το λόγο της υπαναχώρησης του υπουργού Οικονομικών από πρόσφατη διακηρυγμένη θέση του (και που είχε υπερασπιστεί στα... κοινοτικά κέντρα) και που αποδεδειγμένα θα συνέβαλλε στην ελάφρυνση του χρέους.
Επίσης εύλογο το ερώτημα εάν πρόκειται για κίνηση τακτικής του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ενδεχομένως να προσβλέπει σε ελάφρυνση από άλλη πλευρά, ή εάν προτίθεται να επανέλθει σε εύθετο χρόνο.
Πηγή: enet.gr