21 Φεβ 2014

Λίγα ψίχουλα στήριξης σου γυρεύω

ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
Σε μία πολιτική δήλωση στήριξης των εταίρων, μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία θα θεωρηθεί και έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ομολογεί πλέον ότι ελπίζει το μέγαρο Μαξίμου, διαπιστώνοντας πως σε Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν υπάρχει διάθεση για κάτι περισσότερο πριν απ' τις ευρωεκλογές.
  Αλλά και έστω η υπόσχεση για διευθέτηση του θέματος του χρέους μετά το καλοκαίρι προϋποθέτει την επίτευξη ....
συμφωνίας με την τρόικα την άνοιξη και προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνεται η κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν απ' την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών και ενώ παραμένουν ανοιχτές εκκρεμότητες.
Η εκταμίευση της δόσης
«Μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και πριν από τις ευρωεκλογές θα πρέπει να υπάρξει από τους εταίρους πολιτική δήλωση στήριξης», δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή συνομιλώντας χθες με δημοσιογράφους. Ανέφερε, επίσης, ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, αλλά και πως αυτό αποτελεί το «κλειδί» για την εκταμίευση της δόσης. Η ίδια πηγή προσέθεσε πως όσον αφορά στην εφαρμογή της μελέτης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα κλειστών αγορών, «βρέθηκε λύση για το ζήτημα των αρτοποιών και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων».
Λύση βρέθηκε όμως, προς το παρόν, μόνο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και των συναρμόδιων υπουργών που διαφωνούσαν για το βαθμό υιοθέτησης των προτάσεων του ΟΟΣΑ υπό το φόβο δημιουργίας νέων μετώπων τρεις μήνες πριν απ' τις εκλογές. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει ειδικότερα ως προς τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να προταθεί στην τρόικα η μείωση της λίστας και στις διαπραγματεύσεις ως πρώτη γραμμή άμυνας να τεθεί η απελευθέρωση εντός των φαρμακείων και εάν αυτό δεν γίνει αποδεκτό, η πώλησή τους στα σουπερμάρκετ από φαρμακοποιούς. Η πρόταση της κυβέρνησης για το ψωμί είναι να πωλείται με το κιλό, αλλά να μην εφαρμοστεί το έτερο σκέλος της πρότασης του ΟΟΣΑ για τον ορισμό των αρτοποιείων. Για το θέμα του γάλακτος, όμως, μόλις πέντε ημέρες πριν επιστρέψει η τρόικα δεν έχει διαμορφωθεί η τελική κυβερνητική πρόταση, ενώ μένει να φανεί κατά πόσον οι εκπρόσωποι των δανειστών που έκαναν σαφές στο τελευταίο Eurogroup ότι αναμένουν την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ 100% θα αποδεχθούν την επίκληση «ελληνικών ιδιαιτεροτήτων», στις οποίες όσον αφορά στην περίπτωση του γάλακτος αναφέρθηκε χθες εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στο Βήμα FM.
Γάλα και αντιδράσεις
Ο φόβος του Μαξίμου είναι πως κινδυνεύει, εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα, να αντιμετωπίσει νέες αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους, την ώρα που ευελπιστεί ότι θα κλείσει το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπου οι κινήσεις εκτόνωσης από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζονται. Ομάδα γαλάζιων της νέας γενιάς με επικεφαλής τους Γιάννη Κεφαλογιάννη και Μάξιμο Σενετάκη συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ η ομάδα των 33, με εκπροσώπους τους Δάνη Τζαμτζή και Μιχάλη Ταμήλο, αναμένει σήμερα να συνομιλήσει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πάντως πως εφόσον ικανοποιηθεί μέρος των αιτημάτων των αγροτών, όπως υποσχέθηκε προχθές ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.
Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί και η επιμονή της τρόικας στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή. Γι' αυτό και το Μαξίμου ελπίζει να επιτύχει μια «κάτω από το τραπέζι» άτυπη συμφωνία ώστε το θέμα να λυθεί κατά τρόπο που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία, με την ανοχή των εκπροσώπων των δανειστών για πολιτικούς λόγους, όπως είχε γίνει στο θέμα των πλειστηριασμών.

Σενάρια κουρέματος και νέου δανείου

Σενάρια αλλά και δηλώσεις για μια νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα, κούρεμα του χρέους και μείωση των επιτοκίων των δανείων της άρχισαν και πάλι να κυκλοφορούν στη Γερμανία. Χθες ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ τάχθηκε υπέρ ενός συνδυασμού λύσεων με νέο «κούρεμα» χρέους, μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων και τρίτο πακέτο βοήθειας με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.
«Χρειαζόμαστε ένα συνδυασμό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της», δήλωσε ο κ. Φράτσερ σε συνέντευξή του προς τη Zeitung και καθησυχάζοντας τους Γερμανούς, υποστήριξε πως είναι αδικαιολόγητοι οι φόβοι ότι μ' αυτές τις λύσεις θα μπορούσαν να χαθούν χρήματα Γερμανών φορολογουμένων. Οπως είπε, το τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα θα αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ενωση να μπορεί να συνεχίσει να ελέγχει τα βήματα προόδου της Ελλάδας και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο κόστος για τη Γερμανία. «Ενα τρίτο πρόγραμμα δεν σημαίνει "δίνουμε λεφτά και κάντε τα ό,τι θέλετε". Χρήματα θα δοθούν μόνον εάν η Ελλάδα υλοποιήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.
Για το ίδιο θέμα η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» υποστηρίζει ότι σε πεντασέλιδο κείμενο «σεναρίων» για την Ελλάδα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται ως ενδεχόμενα η πρόσθετη χρηματοδότηση ή το «κούρεμα». Η εφημερίδα αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε αίτημα της Linke σχετικά με την Ελλάδα διά του γενικού γραμματέα του Στέφεν Κάμπετερ, «επιβεβαίωσε πρώτη φορά την ύπαρξη αυτού του εγγράφου, που εξετάζει τα σενάρια επιπλέον χρηματοδότησης ή κουρέματος». Ο Κάμπετερ, γράφει η «Handelsblatt», τόνισε ότι «η εσωτερική διαδικασία στην κυβέρνηση για λήψη αποφάσεων είναι ακόμη σε εξέλιξη».
Πάντως η αναπληρώτρια αρχηγός της Κ.Ο. του αντιπολιτευόμενου Linke, Ζάρα Βάγκενκνεχτ, είπε ότι «ο Σόιμπλε προφανώς ακόμη εξετάζει το ενδεχόμενο κουρέματος για την Ελλάδα» και επισήμανε πως κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τον γερμανικό προϋπολογισμό. «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει», επανέλαβε η βουλευτής της Linke, λέγοντας πως «χωρίς φόρο περιουσίας στους Ελληνες ολιγάρχες, δεν γίνεται τίποτε». Επίσης κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι «θέλει ξανά να συνεχίσει τα ψέματα στη δημοσιότητα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, προφανώς μέχρι και μετά τις ευρωεκλογές».
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, δήλωσε ότι «κατορθώσαμε να αναστρέψουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας» και πρόσθεσε ότι «τώρα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία». Είπε ακόμα ότι βελτιώνεται συνολικά η πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόσο στον τομέα των δημοσιονομικών όσο και στην πραγματική οικονομία και το χρηματοδοτικό κενό. Σύμφωνα με τον υπουργό, «όλα βρίσκονται στο σωστό δρόμο» και η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν απομείνει και τις οποίες έχει αναλάβει.
 
Πηγή: enet.gr