23 Φεβ 2014

Χαν: Μπορεί να χρειαστεί τρίτο πακέτο η Ελλάδα

Ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, δεν αποκλείει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, όπως ο ίδιος δηλώνει στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».
Εξάλλου, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα...
επιτυγχάνεται φέτος ένα πρωτογενές πλεόνασμα και τα κόμματα υπόσχονται ήδη, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, το πώς θα μοιράσουν αυτά τα χρήματα. Το σημαντικό είναι, κατά την άποψή του, να μην δοθεί τώρα η εντύπωση στην κυβέρνηση στην Αθήνα, ότι μπορεί κανείς να επαναπαυθεί.
Όπως παρατηρεί ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο τουρισμός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία έχει επωφεληθεί από τα γεγονότα στην Αίγυπτο, την Τυνησία και την Τουρκία, ωστόσο μέχρις ότου αυτή η ανάκαμψη φτάσει μέχρι τον πληθυσμό, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν ακόμη μερικοί μήνες.
Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Χαν εκτιμά πως αυτή θα διευρυνθεί, «προπάντων στα Βαλκάνια», χωρίς όμως να θέλει να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες. Εμφανίζεται όμως πεπεισμένος ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των χωρών-μελών της Νομισματικής Ένωσης και ότι σε δέκα έως είκοσι χρόνια θα έχουν το ευρώ όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ.
Τις επιδιώξεις ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας και της Καταλονίας, ο ίδιος θεωρεί ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας πως οι εθνικιστές πιστεύουν πως χωρίς το μη προσφιλές κεντρικό κράτος οι επαρχίες θα βρεθούν σε καλύτερη κατάσταση.
Από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο ο Αυστριακός επίτροπος αναμένει πως θα επικρατήσει τελικά ως υποψήφιος για τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θεωρεί μάλιστα ως πιθανή μία απόσυρση της υποψηφιότητάς τους από τους άλλους δύο ενδιαφερόμενους, τον Γάλλο επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ και τον πρώην πρωθυπουργό της Λετονίας, Βάλντις Ντομπρόφσκις.
Σε σχέση με την επαναλαμβανόμενη συζήτηση, ως προς έναν περιορισμό του αριθμού των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ίδιος πιστεύει πως είναι καλό για κάθε χώρα να έχει έναν εκπρόσωπό της στην Επιτροπή, ενώ επισημαίνει ότι οι 28 επίτροποι, που θεωρούνται ως ένα είδος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, είναι από αριθμητική άποψη από τους λιγότερους που έχουν κυβερνήσεις των χωρών-μελών, και, σε τελευταία ανάλυση, αυτοί οι 28 είναι αρμόδιοι για πάνω από 500 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο Γιοχάνες Χαν αποφεύγει να αναφερθεί στο δικό του μέλλον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιοριζόμενος να πει ότι θα μπορούσε να φανταστεί μια ακόμη θητεία του σε αυτήν και πως πάντα δηλώνει ότι τον ενδιαφέρει η δουλειά του ως επιτρόπου, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από τον ίδιο και η σχετική απόφαση θα ληφθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή.
Είναι γνωστό πως ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, έχει διατυπώσει ήδη την υποστήριξή του στην παραμονή του Γιοχάνες Χαν ως επιτρόπου στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι αυτός προέρχεται από το -συγκυβερνών στην Αυστρία με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
Σε αντίθεση με τον κ. Φάιμαν, ο ίδιος ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τη στάση του στο θέμα αυτό.
Πηγή:http://www.enikos.gr