Στάση εργασίας από τις 8:00 έως τις 12:00 και αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της Χαλυβουργικής, έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη το σωματείο εργαζομένων της επιχείρησης, ζητώντας την αναστολή της ....
διαθεσιμότητας 200 εργαζομένων που προωθεί η διοίκηση επικαλούμενη τα προβλήματα που προκαλεί το υψηλό ενεργειακό κόστος και η μείωση των πωλήσεων.
Οι εργαζόμενοι την αναστολή για μια εβδομάδα ώστε να προηγηθεί συζήτηση επί του θέματος στη διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανία που αναμένεται να συνέλθει τις επόμενες ημέρες.
Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδας στο Ασπρόπυργο θα υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Εργασίας για ομαδικές απολύσεις, καθώς έκρινε πως δεν υπάρχουν περιθώρια περιθώρια να συνεχίζει να απασχολεί τους 120 εργαζόμενους (με τη μέθοδο της διαθεσιμότητας και της εκ περιτροπής εργασίας). Σημειώνεται πως και το εργοστάσιο της εταιρείας στο Βόλο λειτουργεί μόνο βράδυ με τους περίπου 360 εργαζόμενους να πληρώνονται με τη μέθοδο της εκ περιτροπής εργασίας.
Σύμφωνα με την Καθημερινή η κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις σε Χαλυβουργία και Χαλυβουργική φέρεται να εξετάζει λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τα λουκέτα. Σημειώνεται πως στον ίδιο δρόμο με τις Χαλυβουργία και Χαλυβουργική οδεύουν και άλλες βιομηχανίες άλλων ενεργοβόρων κλάδων, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Συνεχίζοντας μάλιστα στην ίδια επικοινωνιακή τακτική, που έχει ως επίκεντρο τον Αντώνη Σαμαρά, τα μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους προωθούνται με «εντολή Σαμαρά» και ενδέχεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.
Το πρώτο, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, αφορά στην «διακοψιμότητα», μέτρο που η βιομηχανία το αναμένει από τον περασμένο Φεβρουάριο και απορρίφθηκε από την τρόικα λόγω κακού σχεδιασμού, καθώς δεν έλαβε υπόψη του τη νομοθεσία της Ε.Ε. Το ελληνικό σχέδιο για τις διακοπτόμενες συμβάσεις που δίνουν τη δυνατότητα στη βιομηχανία να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια με έκπτωση σε ώρες αιχμής σε ποσοστό 25% στηρίζεται σε διμερή συμβόλαια μεταξύ επιχειρήσεων και ΑΔΜΗΕ και όχι στις δημοπρασίες όπως προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο και εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Το δεύτερο μέτρο προβλέπει τη διανομή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ από τη χρήση του 2013 στους πελάτες της στους οποίους συγκαταλέγεται η ενεργοβόρα βιομηχανία, οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι ΕΠΑ (Εταιρείες Παροχής Αερίου).
Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα σε βιομηχανίες μέσης τάσης που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο της ΕΠΑ Αττικής να μπορούν να προμηθεύονται αέριο απευθείας από τη ΔΕΠΑ, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το κόστος στο ποσοστό που αντιστοιχεί στο περιθώριο κέρδους της αντίστοιχης ΕΠΑ.
Πηγή: tvxs.gr