10 Απρ 2014

Βουλή όπως κατασκήνωση! Ειδικός Επίτροπος θα “τσεκάρει” τους βουλευτές – Απόρρητες οι αμοιβές τους από άλλη εργασία

Την καθιέρωση Επιτρόπου Δεοντολογίας ως αρμοδίου να κρίνει παραβατικές συμπεριφορές βουλευτών επεξεργάζεται η αρμόδια Επιτροπή (Δεοντολογίας) της Βουλής.
Σύμφωνα με το υπό κατάρτιση σχέδιο του κώδικα Δεοντολογίας, η Επιτροπή οργανωτικά...

αναμένεται να είναι ενταγμένη στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής απευθείας κάτω από τον Πρόεδρο της, στελεχωμένη με υπαλλήλους του Κοινοβουλίου.
Η θέση του Επιτρόπου θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η θητεία του δεν θα υπερβαίνει (για λόγους διαφάνειας) τα 7 χρόνια, θα επιλέγεται από τη Βουλή και οι αρμοδιότητες του θα είναι: α) να παρέχει προς τους βουλευτές ενημέρωση και συμβουλές για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων τους ή κατασταλτικά σχετικά με την επίλυση της σύγκρουσης, και β) να διαχειρίζεται τις καταγγελίες και αν διαπιστώνει ότι υπάρχει θέμα καταστρατήγησης του κώδικα από τους βουλευτές, θα προωθεί τις υποθέσεις στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Στις βασικές αρχές του κώδικα δεοντολογίας επισημαίνεται η ακεραιότητα και η ανεξαρτησία του βουλευτή, η ορθή χρήση προνομίων, η παραδειγματική συμπεριφορά, η οικονομία στα δημόσια χρήματα κλπ.

Ειδική ενότητα υπάρχει για τη «σύγκρουση συμφερόντων». Μεταξύ άλλων ο βουλευτής οφείλει να ενημερώνει τον Επίτροπο αν ο ίδιος ή συγγενικά του πρόσωπα έχουν συγκρούσεις συμφερόντων με ιδιώτες… Οφείλει επίσης, να ενημερώνει τον αρμόδιο υπουργό αν καταθέσει ερώτηση για θέμα για το οποίο έχει προσωπικό συμφέρον, ενώ έχουν υποχρέωση να δηλώνουν, επιπλέον όσων προβλέπονται για το πόθεν έσχες, κάθε επαγγελματική τους απασχόληση τα προηγούμενα 3 χρόνια αμειβόμενη ή μη, καθώς και ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε σωματεία, ΜΚΟ, οργανισμούς κλπ..

Επίσης ο βουλευτής δεν θα μπορεί να κατέχει ο ίδιος μεγάλα οικονομικά συμφέροντα (μετοχές κ.α) σε συνδεόμενες με το κράτος επιχειρήσεις, ή να καταρτίζουν συμβόλαια…

Σαφώς δε, ορίζονται και τι συνιστά δώρο και πάντως κάθε βουλευτής θα υποχρεούται να τα δηλώνει.
Και ποιες είναι οι «ποινές» για τους παραβάτες βουλευτές;


Ξεκινούν από απλή παρατήρηση και επίπληξη, «διαπόμπευση» μέσω ανάρτησης της υπόθεσης του στην ιστοσελίδα της Βουλής, ενώ προβλέπεται επίσης να αναστέλλεται το δικαίωμα λόγου ή συμμετοχής στις συνεδριάσεις, αναστολή της βουλευτικής αποζημίωσης, περικοπή προνομίων, ακόμη και επιβολή προστίμου.
Αναφέρεται επίσης ότι πρέπει να γίνεται ορθή χρήση των προνομίων που παρέχονται στους βουλευτές με σκοπό να διευκολυνθεί το δημόσιο έργο τους και να μην γίνεται κατάχρηση των προνομίων αυτών, ούτε από τους ίδιους ή συγγενείς τους, ούτε από συνεργάτες τους. Παράλληλα αναφέρεται ότι η ατομική συμπεριφορά του βουλευτή οφείλει να είναι πάντοτε υποδειγματική και στο πλαίσιο της ευπρέπειας και του επαγγελματισμού, χωρίς τη χρήση προσβλητικών και ανάρμοστων εκφράσεων.
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, άρθρο που έχει περιληφθεί στην εισήγηση και προβλέπει ότι το ποσό της αμοιβής ενός βουλευτή για εξωκοινοβουλευτική εργασία ή δραστηριότητα είναι απόρρητο.

Το σχέδιο κατήρτισε ο Ειδικός Επιστήμονας της Βουλής Στυλ. Γαλούκας και αφού υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση, στόχος είναι να λάβει τη στήριξη όλων των πτερύγων της Βουλής. 
Πηγή:http://www.newsit.gr