7 Απρ 2014

Όλο και πιο ακριβά τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Ολοένα και πιο βαθιά βάζουν το χέρι στην τσέπη οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), η «ψαλίδα» ανάμεσα στη λιανική τιμή των φαρμάκων και στην...
ασφαλιστική τιμή (ή τιμή αναφοράς), δηλαδή το ποσό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ κατά την αγορά φαρμάκων, έχει ανοίξει... επικίνδυνα, εις βάρος των ασφαλισμένων.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η μείωση των ασφαλιστικών τιμών είναι πάγια πρακτική του υπουργείου Υγείας το τελευταίο δίμηνο.

«Στο τελευταίο Δελτίο Τιμών του υπουργείου Υγείας, εκτός της μείωσης των λιανικών τιμών των φαρμάκων, υπήρξε τεράστια μείωση στην τιμή αναφοράς αυτών. Τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής καλείται να πληρώσει ο ασφαλισμένος, και ενώ πληρώνει επιπλέον το 25% της συμμετοχής του» λέει ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κώστας Λουράντος.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, είναι ότι, όταν φτάνει η ώρα της πληρωμής, προκαλούνται δυσάρεστες καταστάσεις ανάμεσα σε φαρμακοποιούς και πολίτες.

«Με αυτόν τον έμμεσο πλήν σαφή τρόπο, σήμερα ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει διπλάσια και πλέον χρήματα για την κάλυψη των φαρμακευτικών του αναγκών. Οι ασφαλισμένοι, μη γνωρίζοντες το νέο αυτό "χαράτσι", το οποίο έχει "επιμελώς" αποκρυφτεί από τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δυσανασχετούν με τους φαρμακοποιούς, θεωρώντας ότι την επιβάρυνση αυτή την επέβαλαν τα φαρμακεία. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο, ώστε να διαπιστώσουν αν πράγματι ο φαρμακοποιός κράτησε τη σωστή συμμετοχή ή όχι» λέει ο κ. Λουράντος.
 
Το παράδειγμα της χοληστερίνης είναι ενδεικτικό: η λιανική τιμή του δημοφιλούς σκευάσματος Lipitor των 10mg είναι 8,5 ευρώ. Η ασφαλιστική τιμή, δηλαδή η τιμή αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, είναι 4,25 ευρώ. Για μια δίμηνη θεραπεία ο ασφαλισμένος χρειάζεται τέσσερα κουτιά (14 χάπια κάθε συσκευασία), που κοστίζουν 34 ευρώ.
Η ασφαλιστική τιμή, δηλαδή το ποσό που του καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο, είναι 17 ευρώ και η διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής που μετακυλίεται σε αυτόν είναι 18 ευρώ.

Επίσης, καλείται να πληρώσει και τη συμμετοχή 25% και το λεγόμενο «συνταγόσημο» του ενός ευρώ ανά συνταγή. Έτσι, το σύνολο ανέρχεται σε 22,25 ευρώ επί συνόλου αξίας συνταγής 34 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε συμμετοχή 67%!

«Η επιβάρυνση αυτή εντάσσεται στα μέτρα της μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και ταυτόχρονα της αύξησης της ιδιωτικής  φαρμακευτικής  δαπάνης που επιβάλλουν η Τρόικα  και η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για το ότι βρισκόμαστε στο όριο ανθρωπιστικής κρίσης» επισημαίνει ο ΦΣΑ. 

Πηγή:http://www.protothema.gr