16 Μαΐ 2014

«Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών»

Το debate των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν
«Ονομάζομαι Αλέξης Τσίπρας και προέρχομαι από μια χώρα-πειραματόζωο»
Με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα ως υποψηφίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, διεξήχθη το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο έλληνας υποψήφιος του Κόμματος ....
της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τόνισε την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού «New Deal» ως μια απάντηση στην ανεργία και τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο.

Τις θέσεις τους ανέπτυξαν οι: Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Γκι Φέρχοφστατ, νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιος του ίδιου κόμματος, Σκα Κέλερ υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων και Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Συντόνισε η Ιταλίδα δημοσιογράφος Μόνικα Ματζόνι παρουσιάστρια  και διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού  RAI News24. Η συζήτηση  χωρίστηκε σε τρία μέρη με διαφορετική θεματολογία το καθένα. Κάθε υποψήφιος είχε στη διάθεσή του λίγα λεπτά προκειμένου να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του και μόλις 1 λεπτό για να απαντήσει στις ερωτήσεις. 
Η τηλεοπτική «μάχη» των υποψηφίων, που διοργανώθηκε από την EBU και κράτησε μιάμιση ώρα, δόθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες και ο κ. Τσίπρας θα μίλησε στα Ελληνικά. Υπήρξε, ωστόσο, ταυτόχρονη διερμηνεία στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και αναμετάδοση από τηλεοπτικούς σταθμούς χωρών της ΕΕ, καθώς και από το διαδίκτυο.
Η συζήτηση χωρίστηκε σε τρία μέρη με διαφορετική θεματολογία το καθένα. Κάθε υποψήφιος είχε στη διάθεσή του λίγα λεπτά προκειμένου να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του και μόλις ένα λεπτό για να απαντήσει στις ερωτήσεις που ακολουθούσαν ή να σχολιάσει τις απαντήσεις των αντιπάλων του. Οι πολίτες από όλη τη Ευρώπη σχολίασαν τη συζήτηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τον κωδικό #tellEUROPE.
 
"Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών για την ενίσχυση της δημοκρατίας όπου το κοινοβούλιο θα παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις και οι πολίτες θα αποφασίζουν με δημοψηφίσματα", είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι πολίτες να τον ψηφίσουν.
Επίσης είπε  ότι στόχος είναι να φύγει άμεσα την τρόικα από τους ευρωπαϊκούς λαούς  και τρίτον να γίνει μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος προκειμένου να βγούμε από την κρίση.
 
Στην αρχή του ντιμπέιτ και παρουσιάζοντας τον ευατό του ο κ. Τσίπρς είπε: «Εκπροσωπώ τη χώρα που η ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε για να γίνει το πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας τα αποτελέσματα της οποίας  εύχομαι να μην τα ζήσει κανείς άλλος».
 
Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους άλλους υποψηφίους, ειδικότερα τους υποψηφίους που στηρίζονται από τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική και τους ρώτησε εάν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ιστορία επιτυχίας ή τραγωδίας.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν την αριστερά προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα και να ξαναβρούμε τις δημοκρατικές αξίες .
 
Μιλώντας  το ζήτημα της ανεργίας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ανεργία είναι δομική και δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικές λιτότητας. "Η λύση για την ανεργία είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις, σε μια νέα συμφωνία για την ενίσχυση της απασχόλησης που θα περνάει μέσα από την ανάπτυξη​".
 
"Πρέπει να βρούμε λύση για το χρέος ανάλογη με αυτή που δόθηκε στην μεταπολεμική Γερμανία"​ είπε τονίζοντας την ανάγκη για μια διάσκεψη για την αντιμετώπιση του χρέους.
 
Για την άνοδο τoυ ευρωσκεπτικισμού ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι ευθύνονται οι τρεις μεγάλες πολιτικές της Ευρώπης και η πολιτική λιτότητας.
 
Αναποτελεσματική χαρακτήρισε την πολιτική της καταστολής όσον αφορά τους μετανάστες. Αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα είναι μία δίκαιη κατανομή ευθύνης στις χώρες και υπογράμμισε ότι «Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη».
 
 
Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον Γιούνκερ τον ρώτησε και μάλιστα δύο φορές: «Τι έγινε στις διαβουλεύσεις των Καννών που ήσασταν μαζί με τον Ζ. Μπαρόζο;», όμως εκείνος απέφυγε να απαντήσει.
 
Όταν τέθηκε το κρίσιμο ζήτημα της Ουκρανίας,  ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η Ευρώπη πειραματίζεται με τα υλικά του ψυχρού πολέμου» και υπογράμμισε ότι η λύση δεν πρόκειται να δοθεί «ούτε με απειλές, ούτε με κυρώσεις». Παράλληλα ζήτησε να μην αναγνωριστεί η Κυβέρνηση της Ουκρανίας στην οποία συμμετέχουν νεοναζί ενώ ζητώντας να δοθεί «μια ευκαιρία στην ειρήνη», χωρίς την παρέμβαση του ΝΑΤΟ και χωρίς την επέμβαση του ρωσικού στρατού.
 
Η Ευρώπη πειραματίζεται ξανά με τα υλικά του Ψυχρού Πολέμου. Χρειάζεται διάλογος και διπλωματία, να μην αποδεχθούμε την άνοδο των νεοναζί, είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και τόνισε την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στον ουκρανικό λαό να αποφασίσει ειρηνικά για την τύχη του τόπου του. 
 
Elections to the European Parliament begin on May 22 in Holland and the UK and conclude on three days later on May 25, when voters in the remaining 21 member states, including Greece, go the polls.
Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης "Ε" 
 
Πηγή: enet.gr