27 Μαΐ 2014

Διαχείριση της ήττας

ΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΧΑΣΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2012
Το «σύνδρομο του 2009» τρομάζει τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά. Το Μέγαρο Μαξίμου ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει εικόνα ανατροπής, σπεύδοντας ταυτόχρονα να διαμηνύσει στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους πως έλαβε το μήνυμα, αφού ούτως ή άλλως πρόκειται για ήττα. Οι γαλάζιοι ....
άλλωστε δεν έχουν ξεχάσει πως στις τελευταίες ευρωεκλογές η Ν.Δ. είχε χάσει από το ΠΑΣΟΚ με 4,35 μονάδες και τρεις μήνες αργότερα ήρθε η ήττα-σοκ στις εθνικές εκλογές με δέκα μονάδες.
  Σε αυτό υπάρχει βεβαίως και αντίλογος: Πως το 1999 η Ν.Δ. είχε κερδίσει με αντίστοιχη διαφορά το ΠΑΣΟΚ και στις εθνικές εκλογές του 2000 έχασε κυριολεκτικά στο νήμα.
Ανεξαρτήτως του μεγέθους της ήττας -στο οποίο εστιάζει η στρατηγική διαχείρισης του αποτελέσματος από το Μαξίμου, προκειμένου να αντιτάξει τη δική του πολιτική ερμηνεία σε αυτή της Κουμουνδούρου- το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εγγράφεται όπως και να έχει αρνητικά για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ακόμη και στο γαλάζιο παρασκήνιο ομολογούν πως αν και χάρη στην εκλογική επιβίωση της «Ελιάς» δεν τίθεται άμεσα θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης, ο πολιτικός χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα και πλέον το φθινόπωρο αποτελεί το ορόσημο των εξελίξεων.
Στο σχόλιο κύκλων του Μαξίμου πως «όλη τη φασαρία την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει μόνο μία μονάδα σκάρτη παραπάνω», υπάρχει και αντεπιχείρημα: Πώς ο κυβερνητικός συνασπισμός αντίστοιχα έχασε 11 μονάδες, καθώς η Ν.Δ. έπεσε επτά και το ΠΑΣΟΚ-Ελιά τέσσερις μονάδες.
Ακόμη και να κερδίσει η δικομματική, διά της προσχωρήσεως στο ΠΑΣΟΚ στελεχών της κατακρημνισθείσης εκλογικά ΔΗΜΑΡ, μερικούς βουλευτές επιπλέον, διαμορφώνεται πλέον πολιτικό κλίμα πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ. Και στις εθνικές εκλογές, προβάδισμα έστω και με μία ψήφο σημαίνει και μπόνους 50 εδρών. Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως ήδη προλειαίνουν το έδαφος για τη νέα στρατηγική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που εστιάζει στο ερώτημα με ποιον θα κυβερνήσει εάν κερδίσει στις επόμενες εθνικές, δεδομένης της συρρίκνωσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της «εξαφάνισης» της ΔΗΜΑΡ.
Η διαχείριση του αποτελέσματος χαρακτηρίστηκε πάντως από σπασμωδικές κινήσεις. Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό περιβάλλον και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς αντιλήφθηκαν πως η ήττα ήταν βέβαιη μόλις την τελευταία εβδομάδα και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα ταρακούνησε το Μαξίμου.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν πως οι πολίτες δεν απάντησαν θετικά στο δίλημμα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για ανατροπή της κυβέρνησης και την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου υποστήριζε ότι «οι ευρωεκλογές παραδοσιακά είναι μια χαλαρή ψήφος, μία ψήφος διαμαρτυρίας που είθισται να ενισχύεται η αντιπολίτευση». Το μόνο στο οποίο συμφωνούσαν άπαντες είναι πως δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.
Ως αντίβαρο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η Ν.Δ. προβάλλει το χάρτη των περιφερειακών εκλογών, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη τα «αγκάθια» που προέκυψαν σε αυτές όσον αφορά τη σχέση με τον κυβερνητικό εταίρο.
Οπως και την πρώτη Κυριακή, κομματικά στελέχη εκτιμούσαν πως η στρατηγική των αυτοδιοικητικών υποψηφιοτήτων απέδωσε όπου τηρήθηκε, και υπολόγιζαν τουλάχιστον 8 από τις 13 περιφέρειες. «Μετρούσαν» δε ως γαλάζια και την Κεντρική Μακεδονία όπου ο αντάρτης Απόστολος Τζιτζικώστας θριάμβευσε με 70% έναντι του Γιάννη Ιωαννίδη, γεγονός που συνιστά ηχηρή προσωπική ήττα του κ. Σαμαρά, του οποίου επιλογή υπήρξε ο «ξανθός».
Στόχος της Συγγρού είναι να ισορροπήσει τις εντυπώσεις τόσο από την ευρωκάλπη όσο και από τη διαφαινόμενη νίκη-θρίλερ της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής, όπου το Μαξίμου είχε δώσει -ευθαρσώς και από την επομένη του πρώτου γύρου- γραμμή υπέρ του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρού. Φαίνεται πάντως ότι ο κυβερνητικός εταίρος δεν ανταπέδωσε τη στήριξη εάν κρίνει κανείς από την εικόνα σε άλλες περιφέρειες, όπως των Ιονίων Νήσων, όπου τίθεται το ερώτημα πού κατευθύνθηκαν οι ψήφοι της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ Αντζελας Γκερέκου στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου βρέθηκε στο δεύτερο γύρο σημαντικά μπροστά από το γαλάζιο Σπύρο Σπύρου ο Θόδωρος Γαλιατσάτος του ΣΥΡΙΖΑ.
**
«Ευτύχημα» είδε ο Σαμαράς
«Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά απέρριψε και την ανατροπή που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ». Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να υποβαθμίσει τη νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ευρωκάλπη, χωρίς να κρύβει την αγωνία του για τη σταθερότητα της κυβέρνησης και προαναγγέλλοντας κινήσεις με το βλέμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους πως θα διορθωθούν οι αδικίες, επιχείρημα πάντως που δεν φαίνεται να έπεισε προεκλογικά. «Γνωρίζω τι και πώς πρέπει να αλλάξει και θα προχωρήσουμε», διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς, σε μία αποστροφή των δηλώσεων που ερμηνεύθηκε ως αναφορά στον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό, η συζήτηση για τον οποίο ήδη επικεντρώνεται στα σενάρια αλλαγών στο οικονομικό επιτελείο. Ο πρωθυπουργός θέλησε πάντως να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση αποτελεί «εγγυητή της σταθερότητας» και υποστήριξε πως άντεξε στην κάλπη, γεγονός που χαρακτήρισε ευτύχημα σε αντιδιαστολή με την προεκλογική του απειλή για το «ατύχημα» που θα έφερνε νίκη του Αλέξη Τσίπρα.
«Το σύνθημα σήμερα ψηφίζουμε, αύριο φεύγουν έπεσε στο κενό. Δεν κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά τους και μετά ήθελαν και πρόωρες εκλογές», υποστήριξε με αρκετή δόση ειρωνείας, ενώ χρησιμοποίησε για να ισορροπήσει την εικόνα της ευρωκάλπης στις αυτοδιοικητικές, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέβασε «κομματικά ψηφοδέλτια αποδοκιμασίας της κυβέρνησης» παίρνει «το πολύ δύο από τις 13 περιφέρειες, ελάχιστες πρωτεύουσες νομών και ελάχιστους από τους δήμους του λεκανοπεδίου».
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε να προβεί σε μία μαγνητοσκοπημένη δήλωση από το Μαξίμου, προβάλλοντας την πρωθυπουργική του ιδιότητα και όχι αυτή του προέδρου της Ν.Δ. Από τη δήλωση ως εκ τούτου απουσίαζε κάθε αναφορά στο κόμμα της Ν.Δ. Στη συνέχεια μετέβη στη Συγγρού, όπου τον υποδέχθηκε ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος. 
Πηγή: enet.gr