13 Ιουν 2014

Τα εναλλακτικά σχέδια πώλησης των ΕΛΤΑ

ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ, ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΠΕΡΝΑΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Συρρίκνωση εσόδων 7,7% και ζημιών 58,6% το 2013
Τα ΕΛΤΑ θα πουληθούν εφέτος ή όχι; Κι αν ναι, σε τι ποσοστό; Θα δοθεί σε στρατηγικό επενδυτή το 90% ή μικρότερο; Στις ανωτέρω ερωτήσεις καλείται να απαντήσει, έως τα τέλη του μηνός, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο, στο ....
μεσοδιάστημα, θα έχει στα χέρια του τις προτάσεις των χρηματοοικονομικών συμβούλων.
 Η αλληλογραφία αντιπροσωπεύει το 70% των εσόδων των ΕΛΤΑ Κι αν μέχρι πρότινος εθεωρείτο σίγουρη η πώληση του 90%, πλέον στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων σημειώνουν ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια.
Ποια είναι αυτά; Η πώληση μικρότερου ποσοστού, ωστόσο το management, σε κάθε περίπτωση, θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες.
Ηδη στην αγορά ακούγονται διάφορα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία κάποια επενδυτικά κεφάλαια έχουν εκδηλώσει πρώιμο ενδιαφέρον. Μάλιστα, ακούστηκε το όνομα του fund CVC Capital Partners (διαχειρίζεται κυρίως αμερικανικά κεφάλαια), το οποίο, το 2005, εξαγόρασε το 22% των ταχυδρομείων της Δανίας (Post Danmark) και το 49,9% των ταχυδρομείων του Βελγίου (De Post - La Poste).
Ωστόσο, το 2009, η CVC ανακοίνωσε την πώληση του 22% της Post Danmark στο κράτος της Δανίας, καθώς, το εν λόγω έτος, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε τη συγχώνευση της εταιρείας με τα ταχυδρομεία της Σουηδίας (Posten ΑΒ), δημιουργώντας μετέπειτα την PostNord. Σήμερα, μέτοχοι της PostNord είναι κατά 60% το κράτος της Σουηδίας και κατά 40% το κράτος της Δανίας.
Αντίστοιχα, έως τα τέλη του 2013, η CVC Capital Partners ελαχιστοποιούσε συνεχώς το ποσοστό που κατείχε στην De Post - La Poste, καρπώνοντας ωστόσο σημαντικές υπεραξίες από το αρχικό ποσό που είχε επενδύσει στην εταιρεία. Ετσι, ενώ είχε επενδύσει αρχικά 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, υπολογίζεται ότι πούλησε, συνολικά το ποσοστό της, έναντι 1,4 δισ. ευρώ.
Μείωση εσόδων
Σε οικονομικό επίπεδο, τα ΕΛΤΑ παρουσίασαν συρρίκνωση εσόδων, αλλά και ζημιών το 2013. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο ομίλου, τα έσοδα των ΕΛΤΑ έφτασαν πέρυσι τα 387,6 εκατ., έναντι 419,9 εκατ. το 2012, ήτοι μείωση 7,7%.
Αντίστοιχα, μείωση υπέστησαν και οι ζημίες προ φόρων, οι οποίες ανήλθαν στα 6 εκατ., έναντι 14,5 εκατ. το 2012, ήτοι μείωση 58,6%.
Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 364,9 εκατ., έναντι 400,5 εκατ. το 2012, μειωμένος κατά 8,9%, ενώ οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 5,3 εκατ., έναντι ζημιών 5,9 εκατ. το 2012. Οι ζημίες των 5,3 εκατ. θεωρούνται «εντός στόχου» από την πλευρά της διοίκησης.
Πολύ μεγάλη είναι και η πτώση στις δαπάνες προσωπικού. Ετσι, το 2013, σε επίπεδο ομίλου, ανήλθαν στα 270,9 εκατ., έναντι 305,3 εκατ. το 2012. Μάλιστα, στα τέλη του περασμένου έτους, ο όμιλος των ΕΛΤΑ απασχολούσε 8.159 άτομα, έναντι 9.230 το 2012.
Οπως περιγράφει στην οικονομική έκθεση του 2013 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Κωστής Μελαχροινός, «οι συνέπειες της απελευθέρωσης του κλιμακίου βάρους των 50 γρ. από 01/01/2013 είναι σημαντικές, καθώς το τμήμα της αγοράς που άνοιξε στον ανταγωνισμό αντιστοιχεί σε υψηλό ποσοστό των ταχυδρομικών εσόδων των ΕΛΤΑ. Παρατηρούνται ήδη κινήσεις του ανταγωνισμού προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης σε αυτόν πελατών των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
»Η εντεινόμενη ηλεκτρονική υποκατάσταση ασκεί περαιτέρω πιέσεις στα έσοδα των ΕΛΤΑ από την κύρια δραστηριότητά τους, την αλληλογραφία, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των εσόδων τους.
»Σημαντική επιπλέον απειλή για τα έσοδα των ΕΛΤΑ αποτελεί και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση που εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα η αποκλειστικά πλέον ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μέσω του Διαδικτύου». 
Πηγή: enet.gr