12 Ιουν 2014

ΤΝΤ από το ΔΝΤ...

Ύστερα από καθυστέρηση μερικών ημερών λόγω της αναμονής του ανασχηματισμού, την Τρίτη το απόγευμα το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησής του για την Ελλάδα, με την οποία το Ταμείο επενδύει με τα πιο μελανά τόσο το οικονομικό μέλλον της ελληνικής κοινωνίας όσο και το πολιτικό μέλλον της ....
κυβέρνησης.

 
Με μέτρα 7,5 δισ. ευρώ την τριετία 2015-2017 και δημοσιονομικό κενό 7,7 δισ. ευρώ την τετραετία (2014-2017), το ΔΝΤ προεξοφλεί από τώρα νέο ρεσάλτο σε μισθούς και συντάξεις, εκτός αν επιτευχθεί μια τεράστια βελτίωση στην είσπραξη των φόρων και γενικότερα στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα.
 
Έτσι, διαψεύδεται παταγωδώς ολόκληρη η επί μήνες – και κυρίως προεκλογικά – ρητορεία της κυβέρνησης περί μη λήψης νέων μέτρων και περί... τέλους των μνημονίων.
 
Όμως οι κακές ειδήσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς και άλλες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις αναμένεται να πληγούν από τα μέτρα που θα απαιτηθούν το επόμενο διάστημα. Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ υποδεικνύει την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, μέτρο το οποίο θα πλήξει άμεσα τα νησιά του Αιγαίου (πληρώνουν 30% λιγότερο), το φάρμακο, τον τουρισμό, την ενημέρωση (εκδόσεις περιοδικών και εφημερίδων) και τον πολιτισμό (βιβλίο, εισιτήρια θεάτρου κ.λπ.), καθώς και τις επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτούς τους τομείς.
 
Όμως ο λογαριασμός για την κοινωνία αναμένεται βαρύς αν δούμε τα κυριότερα από τα μέτρα που το ΔΝΤ... αναγγέλλει. Διότι μπορεί στην... πρεμιέρα της η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη να είπε την πρώτη μεγάλη κοτσάνα, ότι δηλαδή το ΔΝΤ είναι στον... κόσμο του και σιγά μην κάνουμε αυτά που ζητάει, όμως η σκληρή πραγματικότητα που υποδεικνύουν η Λαγκάρντ, ο Τόμσεν και τα άλλα παλιόπαιδα δεν παρακάμπτεται.
 
Υποδείξεις - διαταγές
 
Οι σημαντικότερες από τις υποδείξεις του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση – η οποία μάλιστα εδώ και καιρό κατηγορείται από τους δανειστές για «μεταρρυθμιστική κόπωση» – αφορούν:
Τα εργασιακά, όπου ζητούνται η κατάργηση περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις, η θέσπιση της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out) και αλλαγές στον κατώτατο μισθό: κατάργηση μισθολογικών ωριμάνσεων και επιδομάτων. Κοινώς, πάμε για βασικό μισθό 580 μεικτά για όλους.
Το ασφαλιστικό, με νέες περικοπές στις υψηλότερες συντάξεις.Κατάργηση των φοροαπαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος. Αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με πρώτα θύματα τους υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επιπλέον 2.000 απολύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ενδεχόμενες νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιουλίου. Πέραν αυτών, ενδιαφέρων είναι ο στόχος για άντληση 22,4 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2022. Με δεδομένο τον ρυθμό και τα έσοδα από το μέχρι τώρα ξεπούλημα, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι, για να προκύψουν αυτά τα έσοδα, θα πρέπει να πουλήσουμε ολόκληρο το Δημόσιο, τα σπίτια μας, τα παιδιά μας, αλλά και πάλι πίσω θα είμαστε.

 
Την παράταση του περίφημου «χαρατσιού» (Εισφορά Κοινωνικής Αλληλεγγύης) στην προσπάθεια να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.
 
Τράπεζες στο «κόκκινο»
 
Ένα ακόμη καμπανάκι αφορά τα «κόκκινα δάνεια», καθώς το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεση αξιολόγησης ότι, μαζί με τα ήδη αναδιαρθρωμένα, έχουν ήδη φτάσει το 40% του συνόλου. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, αυτός ο δείκτης συνιστά καμπανάκι κινδύνου, αφού κατά το Ταμείο «αντιμετωπίζουν ένα βουνό από επισφαλή δάνεια και μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια και εποπτεία για να επιτευχθεί εκκαθάριση».
 
Οι δε ισολογισμοί των τραπεζών χαρακτηρίζονται «εύθραυστοι» λόγω των «κόκκινων» δανείων και χαμηλής ποιότητας κεφαλαίων, επομένως επισημαίνεται ότι ενδεχομένως οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.
 
Στο πλαίσιο αυτό οι πρόσφατες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για κεφαλαιακές ανάγκες 6,4 δισ. ευρώ κατά το βασικό σενάριο και 9,4 δισ. κατά το δυσμενές θεωρούνται ριψοκίνδυνες και, αν τα πράγματα πάνε στραβά στα επόμενα stress test της ΕΚΤ το φθινόπωρο, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει τη χρήση του περίφημου «μαξιλαριού» του ΤΧΣ για δημοσιονομικούς λόγους.
 
Νέο δάνειο και μνημόνιο
 
Σε ό,τι αφορά το χρέος, το ΔΝΤ το εκτιμά – ως μη βιώσιμο – στο 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και 117,2% του ΑΕΠ το 2022. Όσο για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότη-τά του, το Ταμείο παραπέμπει στον «μόνο τρόπο» που ήδη υποδεικνύουν οι παράγοντες της ευρωζώνης: νέο δάνειο από τους ευρωμηχανισμούς και, συνεπώς, νέο μνημόνιο.
 
Ως εκ τούτου απουσιάζει κάθε αναφορά σε «κούρεμα» του χρέους, ένδειξη ότι οι δανειστές έχουν στο σύ-νολό τους συμφωνήσει στο μοντέλο της νέας επιμήκυνσης με μείωση επιτοκίων...
 
Όλο αυτό το «πακέτο» προδιαγράφει μια ζόρικη περίοδο για τη συγκυ-βέρνηση, η οποία εξ άλλου, όπως αποκαλύφθηκε από την επιστολή των Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβό-πουλου που έφερε στο φως την Τετάρτη η «Αυγή», έχει εκ των προτέρων – πριν δηλαδή δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΔΝΤ – συμφωνήσει στη λήψη όποιων μέτρων απαιτηθούν για την υλοποίηση του μνημονίου.
 
Δεδομένου ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια αναμένεται να ανέβει στα ύψη, αλλά και ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος αναμένεται να αρχίσει – και όχι να... τελειώσει – το φθινόπωρο, όπως σημείωσε άλλωστε και ο Τό-μσεν στο πλαίσιο της έκθεσης αξιολόγησης, με προοπτική, όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, να φτάσει η διαπραγμάτευση έως την άνοιξη του 2015, οι επόμενοι μήνες θα είναι... μαρτυρικοί.
Και αν για την κυβέρνηση ουδείς θα λυπηθεί, είτε αντέξει έως τότε είτε όχι, η κοινωνία έχει πολλά παλούκια ακόμη μπροστά της. Αυτό είναι το δύσκολο...
 
Πηγή: topontiki.gr