9 Οκτ 2014

Με προκαταβολική “τρύπα” ξεκινά το 2015 για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Του Αλέξανδρου Κλώσσα
Σε βραδυφλεγή βόμβα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014, αλλά και τις προβλέψεις που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, εξελίσσεται η χρηματοδότηση ...
των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης .
Όπως έχει γράψει το Capital.gr τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014 αποδεικνύουν ότι η χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, βρίσκεται πλέον εκτός ορίων με αποτέλεσμα να δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στους στόχους για μείωση των Δαπανών.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποκαλύπτει ότι οι το 2014, οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία θα ξεπεράσουν τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομική Στρατηγικής κατά 635 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθούν στα 14,39 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η απόκλιση αυτή αποδίδεται κυρίως:

στην ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης των νοσοκομείων, ως αντιστάθμισμα της μειω­μένης χρηματοδότησής τους από τον ΕΟΠΥΥ,

στις μειωμένες μεταβιβάσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού κυρίως προς τον ΕΟΠΠΥ λόγω των μειωμένων δαπανών μισθοδοσίας του από την εφαρμογή του μέτρου της κινη­τικότητας του ιατρικού κυρίως προσωπικού,

στην αύξηση των επιχορηγήσεων του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ με ταυτόχρονη ισόποση μείω­ση των αποδιδόμενων πόρων προς αυτούς και

στις δαπάνες για τη χορήγηση αποζημιώσεων του προσωπικού της ΕΡΤ.
Με βάση τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για το 2014, φαίνεται ότι και το 2015 μοιάζει αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των δαπανών, τουλάχιστον στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να θέτει στόχους χωρίς να υπολογίζει τις δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες των φορέων.
Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε πέρυσι στη Βουλή προέβλεπε συνολικό κονδύλι για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη ύψους 13,27 δισ. ευρώ. Ωστόσο η εκτίμηση για το κλείσιμο του 2014 που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, βλέπει τη συγκεκριμένη δαπάνη να κλείνει τελικά στα 14,39 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,12 δισ. ευρώ υψηλότερα από την εκτίμηση που είχε κάνει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2014.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων των ταμείων, αλλά και μείω­ση των αποδιδόμενων πόρων προς τα Ταμεία που υπερέβησαν το 2014 την προβλεπόμενη χρηματοδότηση τους, δείχνει ότι η αύξηση της δαπάνης κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ, δεν αρκεί για να καλυφθεί η τρύπα η οποία εμφανίζεται πρίν ακόμα ξεκινήσει η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015.
Άλλωστε, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι ήδη στο 8μηνο ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, έχουν ξεπεράσει το σημείο “κόκκινου συναγερμού” έχοντας απορροφήσει σχεδόν το σύνολο της προβλεπόμενης χρηματοδότησης τους, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μην επιτευχθεί ακόμα και ο επικαιροποιημένος στόχος για το 2014.
Συγκεκριμένα στον ΟΑΕΕ έχει απορροφηθεί ήδη το 88,8% της επιχορήγησης, έχωντας εισπράξει στο 8μηνο τα 710 εκατ. ευρώ από τα 800 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει ως επιχορήγηση στο σύνολο του έτους.

Αντίστοιχα στον Ο.Γ.Α., η επιχορήγηση του οργανισμού ανήλθε στα 1,8 δισ ευρώ το πρώτο 8μηνο του 2014 καλύπτοντας ήδη το 73,8% της συνολικής επιχορήγησης για το 2014 που έχει προϋπολογιστει να φτάσει 2,44 δισ. ευρώ μειωμένη κατά 23,4% σε σχέση με το 2013 που ο οργανισμός εισέπραξε 3,19 δισ. ευρώ.

Καλύτερη είναι όπως φαίνεται η κατάσταση στον Ε.Ο.Π.Π.Υ με την επιχορήγηση που απορρόφησε κατά το 8μηνο του έτους να έχει ανέλθει στα 516 εκατ ευρώ η οποία καλύπτει το 66,7% της συνολικής επιχορήγησης για το 2014, η οποία θα ανέλθει στα 774 εκατ. ευρώ μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τα 1,1 δισ. ευρώ που εισέπραξε το 2013.


Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr