8 Οκτ 2014

60 εκατ. εις υγείαν του ΕΟΠΥΥ

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΝΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
Τα αποτελέσματα των ελέγχων παρουσιάζουν σήμερα Βορίδης, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος, Λοβέρδος
Χρειάστηκαν τέσσερις υπουργοί Υγείας, τέσσερα μνημονιακά χρόνια στην Υγεία για να εντοπιστούν μερικοί «κλινικάρχες», οι οποίοι κάτω από τα μάτια της κυβέρνησης θησαύριζαν υπερχρεώνοντας τον ΕΟΠΥΥ στις πλάτες των ....
ασφαλισμένων.
Ελέγχους στις νοσηλείες ασθενών σε πραγματικό χρόνο, στα ιδιωτικά νοσοκομεία, προωθεί τώρα το υπουργείο
Ελέγχους στις νοσηλείες ασθενών σε πραγματικό χρόνο, στα ιδιωτικά νοσοκομεία, προωθεί τώρα το υπουργείο
Αυτοί οι τέσσερις υπουργοί (Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Αν. Λυκουρέντζος και Αν. Λοβέρδος) θα ανακοινώσουν από κοινού σήμερα τα αποτελέσματα των κλινικών ελέγχων που έγιναν από πέντε ιδιωτικές εταιρείες σε ιδιωτικές κλινικές που νοσηλεύουν ασθενείς με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ. Η παρουσία των τεσσάρων υπουργών για ένα πόρισμα που καταλογίζει υπερχρεώσεις κοντά στα 50 με 60 εκατ. δεν θεωρείται τυχαία.
Πολλοί είναι αυτοί που σχολίαζαν κακεντρεχώς χθες ότι οι τέσσερις άνδρες που είναι στελέχη της συγκυβέρνησης (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) και έχουν υπάρξει υπουργοί Υγείας, εμφανίζονται από κοινού σαν να γνωρίζουν ότι σύντομα η κοινή τους πορεία θα λάβει τέλος ελέω εκλογών...
Πάντως η πρόσκληση που έγινε διά χειρός του νυν υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη στους συναδέλφους του Γεωργιάδη, Λυκουρέντζο, Λοβέρδο δεν θεωρείται επίσης τυχαία. Επισήμως τους κάλεσε να ανακοινώσουν μαζί τα αποτελέσματα των κλινικών ελέγχων, δεδομένου ότι ο αγώνας κατά των... συμφερόντων των ιδιωτικών κλινικών ξεκίνησε από κοινού και ήταν σε εξέλιξη επί σειρά ετών.
Πρόκειται όμως για μια κίνηση άκρως πολιτική του νυν υπουργού Υγείας, καθώς και ο ίδιος έχει δηλώσει πως βλέπει εκλογές. Είναι γνωστή εξάλλου η στενή του σχέση με τον Αδωνι Γεωργιάδη αλλά και με τον Ανδρέα Λοβέρδο, και πολλοί τους τοποθετούν στο άμεσο μέλλον σε κοινό κομματικό σχηματισμό.
Στην ουσία των κλινικών ελέγχων, οι πέντε ιδιωτικές εταιρείες που εξέτασαν λεπτομερώς τις οικονομικές αξιώσεις των ιδιωτικών κλινικών κατέληξαν, όπως ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης προανήγγειλε, ότι περίπου το 15 με 25% των χρεώσεων ήταν πλασματικές. Πρόκειται για ένα ποσό που αγγίζει περίπου τα 50 με 60 εκατ. ευρώ σε ένα σύνολο νοσηλίων που ξεπέρασαν τα 320 εκατ. ευρώ.
Εξετάζει ποινές
Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των οικονομικών αξιώσεων των ιδιωτικών κλινικών, τα αμφισβητούμενα ποσά που εξετάσθηκαν λεπτομερώς άγγιξαν τα 130 εκατ. ευρώ.
Πάντως μετά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της απόδοσης των συγκεκριμένων ποσών και την αφαίρεση των υπερχρεώσεων, ο υπουργός Υγείας είναι πιθανό να επιβάλει ποινές σε όσους υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα προωθεί τους ελέγχους σε πραγματικό χρόνο στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ειδικότερα, με ειδικά «συνεργεία», που θα αποτελούνται κυρίως από γιατρούς, θα πραγματοποιούνται οι επιτόπιοι έλεγχοι στις νοσηλείες των ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές.
Μια διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά τον Οκτώβριο, ενώ οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί να έλθει και ο Δεκέμβριος.
Πάντως με βάση το σχεδιασμό Βορίδη, θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική όπως στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες όπου είτε ένας γιατρός εγκαθίσταται μέσα στο νοσοκομείο είτε ειδικές ομάδες μεταβαίνουν στις κλινικές και ελέγχουν τις νοσηλείες από την αρχή έως το τέλος. Καταγράφουν νοσήματα, φάρμακα, απαιτούμενες ημέρες νοσηλείας και ιστορικό, ενώ για την κάλυψη των εξόδων από τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους.
Στο μεταξύ όμως θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου -σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας- να έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος στα διαγνωστικά κέντρα ώστε να διαπιστωθεί και εκεί εάν έχουν γίνει υπερχρεώσεις. 

Πηγή: enet.gr