17 Οκτ 2014

Μήνυμα Χαρδούβελη σε αγορές: Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί

«Το πρόγραμμα προσαρμογής θα ολοκληρωθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εν μέσω εκτόξευσης του επιτοκίου δανεισμού (η απόδοση 10ετούς ομολόγου έφτασε στο 8,5%) και κατάρρευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου...
(πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα). Η κυβέρνηση είχε εκφράσει δημόσια την πρόθεσή της να βγει από το δανειακό πρόγραμμα, μια κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση των διεθνών και εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι αμφισβήτησαν τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες και τις δεσμεύσεις της μέσω των αγορών σε περίπτωση πρόωρης εξόδου.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης στέλνοντας μήνυμα προς τις αγορές δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως «η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής», σημειώνοντας πως «θα έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από την κρίση πολύ πριν το αναμενόμενο», υπό την προϋπόθεση ότι θα επικρατήσει ψυχραιμία, ότι θα έχουμε προσήλωση στους στόχους και θα επικρατήσει μέγιστη πολιτική συναίνεση. «Το κλίμα στις αγορές δεν αντανακλά ούτε την κατάσταση, ούτε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Πολλές φορές οι αγορές είναι νευρικές και υπερβολικές στις αντιδράσεις τους. Το μέλλον δεν θα είναι ανέφελο, ωστόσο δεν θα θυμίζει την επώδυνη περίοδο που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα», είπε και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα είναι πρωταθλητής του ΟΟΣΑ στις μεταρρυθμίσεις, είναι επάξιο μέλος της Ευρωζώνης, και έχει και τα εχέγγυα για την ανάπτυξη. Φυσικά το μέλλον δεν θα είναι ανέφελο, αλλά σίγουρα δεν θα θυμίζει την επώδυνη περίοδο που έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα. Με ψυχραιμία, προσήλωση στους στόχους και μέγιστη πολιτική συναίνεση θα οδηγηθούμε σε έξοδο από την κρίση πολύ πριν το αναμενόμενο».
«Με μεθοδικά και λελογισμένα βήματα προχωράμε στην αποκατάσταση των αδικιών. Η χώρα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής που εφαρμόζει σε συνεργασία με τους πιστωτές της. Σήμερα έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη να βλέπουμε μπροστά και να αποδείξουμε ότι η πολιτική μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία και την κοινωνία», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: Μνήμες 2012: Στα ύψη και πάλι το επιτόκιο δανεισμού
Νωρίτερα υπήρξε παρέμβαση της Κομισιόν σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις αντιδράσεις στην αγορά ομολόγων. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «υπάρχει δέσμευση πως θα συνεχιστεί η παροχή βοήθειας στη χώρα με όλους τους δυνατούς τρόπους και μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος». «Υπάρχει σαφής ανάγκη να διατηρηθεί το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η χώρα έχει τώρα γυρίσει σελίδα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με οποιονδήποτε αναγκαίο τρόπο για να διασφαλίσει λογικές χρηματοδοτικές συνθήκες για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και να διευκολύνει την πλήρη και βιώσιμη πρόοδο στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία θα απαιτεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να συμφωνηθεί.
Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής στήριξης για τη χώρα και μετά από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Θα στηρίξουμε την Ελλάδα στο να καθησυχάσει τους δανειστές της και τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω της συνεχιζόμενης σταθερής δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις και της διατήρησης των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και επαρκούς δημοσιονομικού αποθέματος».
Η δήλωση της Κομισιόν προκάλεσε του πανηγυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου. «Οι προφήτες της καταστροφής διαψεύστηκαν και πάλι», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη. «Μετά την ακατάσχετη καταστροφολογία των τελευταίων δύο ημερών αποκαλύπτεται με τον πιο επίσημο τρόπο η αλήθεια», ανέφερε και πρόσθεσε: «η Ελλάδα έχει επιτελέσει τεράστια πρόοδο και εργάζεται μαζί με τους εταίρους της για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος ως το τέλος του έτους, καθώς και για την ασφαλή είσοδο στη μετά μνημόνιο εποχή».
Βέβαια, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του επανέλαβε την δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι ένα προληπτικό πρόγραμμα πίστωσης θα ήταν μια «βιώσιμη, αξιόπιστη και φρόνιμη έξοδος». «Πιστεύω ότι στην Ευρωζώνη πολλοί αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο να έχει η Ελλάδα πρόγραμμα προληπτικής πίστωσης που θα συνοδεύει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες» είπε ο επικεφαλής του ESM προσθέτοντας ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Πηγή:http://www.tvxs.gr