14 Νοε 2014

Στις 12 το μεσημέρι η ονομαστική ψηφοφορία για την κρίσιμη τροπολογία

Ισχυρές αναταράξεις στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκαλεί η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που από-ρυθμίζει την αρχική ρύθμιση για τις 100 δόσεις καθώς πετά εκτός τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος.  Σήμερα μάλιστα ....

στις 12 το μεσημέρι αναμένεται η  κορύφωση της αγωνίας του κυβερνητικού στρατοπέδου για την συμπεριφορά των βουλευτών της συμπολίτευσης καθώς η επίμαχη τροπολογία θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά την αναταραχή.
Να σημειωθεί ότι πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία κατατέθηκε και από το ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία που αφορά την ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προκειμένου – όπως σημειώνουν κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος – «να ξεκαθαρίσει την  θέση του ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι υπερ ή κατά της ρύθμισης που ανακουφίζει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες».
Ωστόσο, «γαλάζια» στελέχη εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος καταψήφισης της διάταξης για τις 100 δόσεις χωρίς ωστόσο να αποκλείουν ορισμένες διαφοροποιήσεις. Εξηγούν ότι η δυσφορία των βουλευτών δεν αφορά το περιεχόμενο της διορθωτικής τροπολογίας αλλά τις «αστοχίες» του επιτελείου του υπουργείου Οικονομιών που εκθέτει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. «Κανείς δεν τους είχε πει να βάλουν στην αρχική ρύθμιση βεβαιωμένες οφειλές. Ολοι μας επισημαίναμε την ανάγκη να ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη» εξηγούν για να προσθέσουν «Ερχονται τώρα και πετούν εκτός των βεβαιωμένα, τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος καταστρέφοντας επικοινωνιακά μια εξαιρετική κυβερνητική τροπολογία».
Πάντως, οι έντονες διαμαρτυρίες δεν περιορίστηκαν στους διαδρόμους της Βουλής και στο εντευκτήριο του κοινοβουλίου όπου ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης επιχειρούσε να κατευνάσει τους οργισμένους βουλευτές αλλά «επεκτάθηκαν» και στην Ολομέλεια με επίσημες τοποθετήσεις. Σημειώνεται ότι μπροστά στην απειλή να τα κάνουν «γυαλιά καρφιά» οι βουλευτές της ΝΔ προτιμήθηκε να έρθει στην Βουλή προκειμένου να υποστηρίξει την τροπολογία ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και όχι ο υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης.
Γ. Βλάχος: Όποιος ευθύνεται να πάει σπίτι του
Ενδεικτική των αντιδράσεων είναι η τοποθέτηση του κ. Γιώργου Βλάχου (ΝΔ) που ζήτησε παραιτήσεις, λέγοντας: «Επιτέλους, κάποιος να πάει σπίτι του».  «Να έρθει ο κ. Χαρδούβελης να ζητήσει συγγνώμη από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και να μας εξηγήσει τι έγινε.
Επιτέλους, κάποιος να πάει στο σπίτι του. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Κανείς δεν ανέδειξε το θέμα. Κανείς δεν μίλησε για χρέη που θα προκύψουν το 2015. Ολοι θέσαμε το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών» είπε, φανερά οργισμένος, ο βουλευτής στην Ολομέλεια. Και συνέχισε: «Υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση και πρέπει να μεταφέρετε στον υπουργό ότι ο τρόπος που νομοθετεί η Βουλή δεν είναι όπως νομίζει ο καθένας. Με δική σας ευθύνη αναδείξατε τις βεβαιωμένες οφειλές. Εμείς δεν το ζητήσαμε, καθώς λέγαμε μόνο για τα ληξιπρόθεσμα. Χάσαμε επικοινωνιακά το θέμα και η ευθύνη είναι δική σας». Ο ίδιος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι δεν μιλά για παραίτηση του υπουργού, «αλλά για εκείνους που τον παραπλάνησαν».
Καταψηφίζει ο Απ. Κακλαμάνης, απειλεί ο Μ. Κασσής, δυσφορεί η Ντ. Μπακογιάννη
Πρόθεση διαφοροποίησης και καταψήφισης της διορθωτικής τροπολογίας εξέφρασε ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ) ξεκαθαρίζοντας ότι  «Αυτή η αντίληψη για την απαξίωση της Βουλής επιτρέπει στους δανειστές νόμο που μόλις τώρα ψηφίσαμε να ζητούν τώρα να ψηφίσουμε διαφορετικά. Δεν θέλω να κάνω χαρακτηρισμό διότι δεν θα τιμά όσους το ανέχονται. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει, τουλάχιστον από τον ομιλούντα». Επικριτικός εμφανίστηκε και ο κ. Μιχάλης Κασσής (ΠΑΣΟΚ) σημειώνοντας «ψηφίσαμε πριν μια εβδομάδα το νόμο για τις ρυθμίσεις στην εφορία» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχθεί να τεθεί εκτός ρύθμισης ο φόρος εισοδήματος.
Νωρίτερα, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ), μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για το μπρός – πίσω του υπουργείου Οικονομικών.
Πηγή: protothema.gr

Από το: newmoney.gr