13 Νοε 2014

Εχεις ένσημα; Εχεις υγεία

ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ * ΑΝΟΙΧΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Δέκα άμεσες αλλαγές στο ασφαλιστικό και πέντε προτάσεις (Σπυρόπουλου) που ανάβουν φωτιές για εκατομμύρια ασφαλισμένους, άνοιξαν χθες στο 4ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, εν όψει ....
του διαλόγου για την αναμόρφωση του συστήματος, αλλά και της έλευσης της τρόικας.
  Ο διοικητής του ΙΚΑ τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της «ιδιωτικής ασφάλισης», προτείνοντας πλήρως ανταποδοτικές συντάξεις (δηλαδή, ό,τι πληρώνεις να παίρνεις), ακόμα και αναλογικές παροχές υγείας.
Μιλώντας στο 4ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έθεσε με τη μορφή ερωτημάτων (και αφού περιέγραψε τη μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων με εμπλοκή των ιδιωτικών αφαλιστικών εταιρειών στον δεύτερο πυλώνα που θα αφορά επαγγελματικά ταμεία και αμιγώς ιδιωτικό τον τρίτο πυλώνα) τη δυνατότητα μετατροπής ταμείων κύριας ασφάλισης σε επαγγελματικό ταμείο ειδικού σκοπού.
«Γιατί θα πρέπει να δικαιούνται τις ίδιες παροχές όσοι συμπληρώνουν το μίνιμουμ των ενσήμων ετησίως με όσους καταβάλλουν διπλάσιες εισφορές;», αναρωτήθηκε ο κ. Σπυρόπουλος, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για πλήρη ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών όχι μόνο όσον αφορά τις συντάξιμες αποδοχές αλλά και τις παροχές υγείας.
Αναλυτικά, ο διοικητής του ΙΚΑ υποστήριξε ότι στο πλαίσιο ενός εθνικού διαλόγου θα μπορούσαν να τεθούν τα ακόλουθα θέματα:
- Τα ταμεία κύριας ασφάλισης των γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών (ΕΤΕΑΑ), θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ταμεία ειδικού σκοπού (κάτι ανάλογο με τα επαγγελματικά ταμεία στην επικουρική ασφάλιση), προκειμένου να εξαιρεθούν από τη κρατική δαπάνη για τις συντάξεις.
- Καθολική ενοποίηση των υφιστάμενων Ασφαλιστικών Ταμείων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης με τρεις κλάδους (Μισθωτοί, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αγρότες) ή τρία ξεχωριστά Ταμεία.
- Δημιουργία ενός και μόνου Εθνικού Φορέα Συντάξεων - Μισθωτών.
- Δυνατότητα επιλογής επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω επαγγελματικών ταμείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
- Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Οι άμεσες αλλαγές
Τις αλλαγές που πρόκειται να υπάρξουν άμεσα στο ασφαλιστικό και πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του Νοεμβρίου περιέγραψε στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στα ενδιάμεσα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δηλαδή για γυναίκες και ανήλικα παιδιά.
Οι αλλαγές που προδιέγραψε ο κ. Μπέζας αφορούν:
1 Την ενοποίηση μέχρι το 2017 των εισπρακτικών μηχανισμών, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μοντέλου είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση της χώρας. Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός Κεντρικού Μητρώου των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος, όλων δηλαδή των φυσικών και νομικών προσώπων. Στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του 2016, θα έχει εναρμονιστεί η βάση εισφορών των μεγαλύτερων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ώστε εντός του 2017 να έχει επιτευχθεί η συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση. Πρόκειται για μια δομική αλλαγή που στοχεύει όχι μόνο στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών αλλά και στη διαμόρφωση μιας πιο υπεύθυνης αντίληψης και νοοτροπίας των πολιτών και των επιχειρήσεων.
2 Την ενοποίηση των μηχανισμών απονομής συντάξεων με στόχο την ταχύτερη έκδοσή τους και τη βελτιωμένη υποστήριξη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού φορέα στον οποίο ανήκουν, θα απευθύνονται για την έκδοση σύνταξης σε «υπηρεσία μίας στάσης», στο Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων, και μάλιστα με μία απλή ηλεκτρονική αίτηση.
3 Την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος ασφαλιστικής ιστορίας και ικανότητας για όλους τους συνταξιούχους. Με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», στο τέλος του 2015, δηλαδή την ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, η έκδοση και απονομή της σύνταξης θα είναι ζήτημα ημερών, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
4 Τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος για τον υπολογισμό και την απονομή των παροχών και των συντάξεων, μέσα από τη διαλειτουργικότητα και τη λειτουργική ενιαιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των ταμείων.
5 Τη δημιουργία ενιαίου σώματος ελέγχου της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής, μέσω της διεύρυνσης του ελεγκτικού αντικειμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ.
6 Την κάθετη διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών οργανισμών, λαμβάνοντας υπόψη την αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού των ταμείων και την ομαλή λειτουργία των ΦΚΑ προς όφελος των ασφαλισμένων τους. Για να μπει επιτέλους τάξη σε αυτό το διοικητικό χάος, αφού ακόμη και σήμερα υπάρχουν εβδομήντα (70) διαφορετικοί κλάδοι και τομείς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν δικά τους συστήματα παρακολούθησης και λογιστική αυτοτέλεια. Πρόκειται για μια τεράστια μεταρρυθμιστική τομή, που θα έχει άμεσα, απτά και μετρημένα αποτελέσματα.
7 Την κωδικοποίηση και απλοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, θα έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση και η απλοποίηση των 5.436 νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων.
8 Τη δημιουργία του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων», δηλαδή των εργοδοτών με αποδεδειγμένη και συνεχή συμμόρφωση στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Το «Λευκό Μητρώο» θα συγκροτηθεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015, στοχεύοντας στη βελτίωση της γενικότερης συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.
9 Το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, από την 1η Ιανουαρίου 2015, δεν πρόκειται να επηρεάσει καμία από τις συντάξεις που ήδη χορηγούνται. Οι νέες μόνο συντάξεις θα προσαρμοστούν στο νέο συνταξιοδοτικό πλαίσιο, γνωστό από το 2010, με τη βασική σύνταξη, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, να ανέρχεται για το 2015 στα 360 ευρώ.
10 Οσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα πριν από την έναρξη ισχύος του Ν.3863/2010 και ασκήσουν το δικαίωμά τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 δεν θα εντάσσονται στο νέο τρόπο υπολογισμού σύνταξης του Ν. 3863/2010.
* ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Συντάξεις σε διαρκή μείωση
Περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος ανέφερε πως «η ρήτρα μηδενικής εγγύησης» για τις επικουρικές συντάξεις και η «ρήτρα μερικής εγγύησης» για τις κύριες από 1ης/1/2015 δημιουργούν μια ζοφερή εικόνα το προσεχές χρονικό διάστημα. Το νομοθετικό πλαίσιο, που εγκαθιδρύει το νέο μνημονιακό σύστημα είναι πλήρες, ολοκληρωμένο και διατρέχει το σύστημα για μία πεντηκονταετία, δηλαδή μέχρι το 2060.
ΜΕ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ

Σύνταξη για αγρότες στα 62

Ενεργοποιούνται οι διατάξεις για τη συνταξιοδότηση κατά 5 χρόνια νωρίτερα των αγροτών που συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης, ακόμα και με διαδοχική, οι οποίοι μπορούν πλέον να λάβουν σύνταξη στα 62 έτη. Ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ορίζονται από τον ΟΓΑ τα 15 έτη ασφάλισης με τη χορήγηση συντάξεων στα 67.
Στα 62 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όσοι διένυσαν 40 έτη ασφάλισης με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε φορέα κύριας ασφάλισης της Ελλάδας ή σε χώρα-μέλος της Ε.Ε., της Ελβετίας, του ΕΟΧ ή χώρα με την οποία έχει συναφθεί Διμερής Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλειας, εφόσον προβλέπεται από τη σχετική Σύμβαση.
Ο χρόνος ασφάλισης των 40 ετών μπορεί να συμπληρωθεί με αναγνώριση πλασματικού χρόνου μέχρι 7 έτη. Πλασματικός χρόνος ασφάλισης που μπορεί να αναγνωριστεί είναι ο χρόνος στρατιωτικής θητείας, ανατροφής τέκνων, κ.λπ.
** Η αίτηση συνταξιοδότησης δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
** Ο χρόνος ασφάλισης στον ΟΓΑ, που υπολογίζεται για συνταξιοδότηση με τη νέα διάταξη, ξεκινά από το έτος 1988 μέχρι το έτος 2014, εφόσον έχουν καταβληθεί εισφορές, δηλαδή 27 έτη.
Με βάση αυτό το δεδομένο, οι ασφαλισμένοι προκειμένου να πάρουν σύνταξη απαιτείται να έχουν ασφαλιστεί οπωσδήποτε και σε άλλον ασφαλιστικό φορέα.
Σε ό,τι αφορά τα δικαιολογητικά, θα είναι ίδια με αυτά που υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι που ζητούν σύνταξη με διατάξεις διαδοχικής. Δ. ΜΑΛΤΗΣ
 
Πηγή: enet.gr