5 Νοε 2014

Ομιλία του εκπροσώπου της ΠΑΚ στο συνέδριο της ΠΟΣΤ

Χαιρετίζουμε τις εργασίες του 33ου συνεδρίου της ΠΟΣΤ και πιστεύουμε να αποτελέσει την αφετηρία ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο μας, ώστε να ξαναβρεί τις ρίζες του, τις αρχές και τις αξίες του ανιδιοτελούς και ταξικού συνδικαλισμού που έχει απολέσει προ πολλού. 
Σ’ αυτό το συνέδριο η παράταξη μας είναι ....
φτωχότερη. Δεν έχουμε κοντά μας πια τον σύντροφο μας Θανάση Μπουγάτσο. Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το καλοκαίρι αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΠΑΚ και συνέβαλε με τις ιδέες του, την εργατικότητα, τη συνέπεια, το ήθος και την ανιδιοτέλεια του στο στήσιμο της παράταξης και στη διαμόρφωση των θέσεων της. 
Η μορφή και η προσφορά του παραμένει αναλείωτα χαραγμένη στη μνήνη όλων μας. Αιωνία η μνήμη του!

......

Σ’ ένα  ιδιαίτερα κρίσιμο χρονικό σημείο για τον τόπο, αλλά και το ταχυδρομείο, ο κάθε ένας από εμάς είναι απαραίτητο να προβληματιστεί έστω και την τελευταία στιγμή, για το πως μπορεί να συμβάλει στο να σταματήσουμε τη προσχεδιασμένη πορεία διάλυσης της χώρας και του Οργανισμού μας.



Η ανίερη συμμαχία των νεοφιλελεύθερων της ΝΔ και των υποτιθέμενων σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ με πρωτοφανείς εξοντωτικές αντεργατικές νομοθετικές ρυθμίσεις κατακρεούργησε το εισόδημα μας, αύξησε τους φόρους, δημιούργησε καινούργιους, επέβαλλε χαράτσια και εισφορές καθιστώντας πλέον αδύνατη η κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών μας. Ισοπέδωσε το ασφαλιστικό σύστημα και διέλυσε το εθνικό σύστημα υγείας περικόπτοντας ακόμη και τις στοιχειώδεις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.



Κατήργησε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα και με την πολιτική της έσπρωξε στην ανεργία πάνω από το 1/4 του πληθυσμού και οδήγησε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας στη φτώχεια και την εξαθλίωση.



Απέναντι σ’ αυτή την πρωτοφανή επίθεση, ποιος θα περίμενε πως το συνδικάτο – ο υποτιθέμενος προστάτης των εργασιακών δικαιωμάτων – θα κιότευε. Σήμερα λοιπόν, που η θύελλα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης  σαρώνει τα πάντα, τα στημένα σκηνικά ξηλώνονται και εκ των πραγμάτων γίνεται η αποκάλυψη της πραγματικότητας. Έτσι, βλέπουμε πλέον καθαρά ότι, το συνδικαλιστικό κίνημα, δεν ήταν τελικά τίποτε άλλο από την βαλβίδα αποσυμπίεσης της οργής των εργαζομένων κατά την εφαρμογή όλων των αντεργατικών πολιτικών. Οι Συνδικαλιστικές ηγεσίες αποδείχτηκαν ανάξιες της εμπιστοσύνης των εργαζομένων. Αποδείχτηκαν δήθεν, και τις ώρες της καταιγίδας δεν περνάει το δήθεν.  Είναι η ώρα της αλήθειας, δεν χωράνε ψέματα και υπεκφυγές. Αποδείχθηκαν εντελώς αναποτελεσματικές, ανίκανες και εν τέλει επιζήμιες, αφού μέσα σε τέσσερα χρόνια έχασαν όλα όσα θεωρούσαν κεκτημένα δικαιώματα.



Οι μάσκες έπεσαν και φάνηκε η απύθμενη ανεπάρκειά τους. Ο σημερινός συνδικαλισμός τα κατάφερε τελικά να εκπροσωπεί κλάδους χωρίς να εκπροσωπεί εργαζόμενους.



Το συνδικάτο κατάντησε μάλλον ένας γραφειοκρατικός θεσμός, με ελάχιστη ζωντανή εκπροσώπηση κι ακόμα μικρότερη δυνατότητα να κινητοποιεί και να οργανώνει εργατικές αντιστάσεις.



Ο παλιός καλός  συνδικαλισμός που ξέραμε, που ξεκίνησε σαν ποτάμι,  δεν κατάφερε τελικά να βρει ποτέ τη θάλασσα,  έγινε βάλτος και εκπέμπει έντονη κι αφόρητη δυσοσμία. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έπαιξαν ύπουλο και βρώμικο παιγνίδι όλο αυτό το διάστημα.

Υιοθέτησαν την σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας  «το διαίρε και βασίλευε» αποδυναμώνοντας τις εργατικές αντιστάσεις, προκειμένου τα μέτρα να περάσουν πιο εύκολα.



Σήμερα υποτίθεται πως εδώ γίνεται ο απολογισμός της δράσης της ΠΟΣΤ για την τριετία που πέρασε.



Χρειάζεται περίσσια διπλωματία, και μπόλικο θράσος, για να εξιδανικεύσει κάποιος την τραγωδία που ζούμε, για να παρουσιάζει την καταιγίδα ως συννεφιά, για να εμφανίζει την συντριβή ως γρατζουνιά και εν τέλει να παρουσιάζεται και ως σωτήρας, που μας σώζει κάθε φορά από τα χειρότερα.



Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά μήπως και καταλάβουμε τι συμβαίνει εδώ μέσα. Εκλογοαπολογιστικό συνέδριο σημαίνει πως εμείς εδώ, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, με βάση το μέγεθος της ευθύνης του στη διοίκηση της ΠΟΣΤ, πρέπει να απολογηθούμε για το έργο μας τα τρία προηγούμενα χρόνια και εσείς με γνώμονα τα συμφέροντα των συναδέλφων, που σας εμπιστεύτηκαν και σας έστειλα εδώ να αποφασίσετε ποιους θα εμπιστευτείτε και ποιους όχι και για την απόφαση σας αυτή θα απολογηθείτε με τη σειρά σας στους εργαζόμενους.



Φαίνεται όμως πως εδώ ισχύει η ρήση του Όττο Φον Μπίσμαρκ, (Γερμανός Καγκελάριος τον 19ο αιώνα) που έλεγε πως «Οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν τις εκλογές».

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς, όσα ακούστηκαν εδώ σήμερα, πως τάχα η ΠΟΣΤ αντιμετώπισε με επιτυχία τις πολιτικές που είχαν στο στόχαστρο το Ταχυδρομείο, την εργασία, τους μισθούς, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα μας και κατοχύρωσε το εισόδημα, έσωσε τις θέσεις εργασίας και κράτησε το δημόσιο χαρακτήρα του ταχυδρομείου.

Ας έχουμε υπόψη μας όλοι εμείς που σας μιλάμε από το βήμα πως «αυτό που είναι ο καθένας από εμάς εκπέμπει και μιλάει από μόνο του τόσο δυνατά που, όσα λέμε δεν μπορούν να παραπλανήσουν και τελικά να επηρεάσουν τις εξελίξεις!»

Ας έχει λοιπόν υπόψη της η ηγεσία της ΠΟΣΤ πως τα έργα της είναι εκείνα που θα την κρίνουν και όχι όσα δίκην σωτήρα παρουσιάζει εδώ σήμερα.



Η ηγεσία της ΠΟΣΤ απόλυτα ταυτισμένη με την ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, παρουσιάζει ένα εικονικό ταχυδρομικό «success story», που δεν έχει καμιά σχέση με την καταστροφική πορεία του ΕΛΤΑ. Αποκρύπτει την τραγική πραγματικότητα και με επικοινωνιακό τρόπο προσπαθεί να διαχειριστεί το χάος που η ίδια δημιούργησε φορτώνοντας τα πάντα στο γνωστό «Χατζηπετρή».



Λένε πως έσωσαν τα ΕΛΤΑ, την ώρα που βρισκόμαστε ήδη στο Νοέμβριο, τα ελλείμματα του 9μήνου φτάνουν τα 14 εκατ. € και η έκθεση των ορκωτών λογιστών, στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του ΕΛΤΑ (σελίδα 6), θέτει ξεκάθαρα θέμα για «για την συνέχιση της δραστηριότητας του Οργανισμού», να μπει λουκέτο δηλαδή. Αυτό οφείλεται βέβαια στο γεγονός πως τα ίδια κεφάλαια, η καθαρή θέση δηλαδή του ομίλου ΕΛΤΑ είναι μικρότερα του 1/10 του μετοχικού του κεφαλαίου (22 έναντι 34 εκατ. €) και τίθεται θέμα εφαρμογής του νόμου 2190, άρθρο 48 περί εκκαθάρισης του Οργανισμού.



Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, το σοβαρότερο που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, είναι απορίας άξιο γιατί η ηγεσία της ΠΟΣΤ, ακολουθώντας την ίδια επικοινωνιακή τακτική με τη διοίκηση, αποκρύπτει την χαοτική πραγματικότητα. Το χαλί όμως γέμισε και δεν χωράει τίποτα πια για να κρύψουν και το μπαλόνι έχει διογκωθεί επικίνδυνα και είναι έτοιμο να σκάσει με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του ΕΛΤΑ και το δικό μας.

Η οικονομική κατάσταση του ΕΛΤΑ γίνεται ακόμη τραγικότερη, αφού η διοίκηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα ρευστότητας του Οργανισμού, αναγκάζεται να δανείζεται από το Παρακαταθηκών & Δανείων, επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον Οργανισμό. Την ίδια ώρα όμως παρατηρούμε να δίνονται απλόχερα εκατ. ευρώ σε ιδιώτες εργολάβους και εταιρείες συμβούλων.



Εκείνο που εμείς διαπιστώνουμε είναι πως ούτε οι μεγάλες  περικοπές στους μισθούς μας, ούτε το πάγωμα του χρονοεπιδόματος, ούτε η μεγάλη μείωση της μισθοδοσίας του προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης πολλών συναδέλφων, ούτε και η παράνομη, με την περυσινή συλλογική σύμβαση, αναστολή καταβολής των δώρων και του επιδόματος κανονικής άδειας κατάφεραν να κάνουν κερδοφόρο τον ΕΛΤΑ, όπως διαλαλούσαν όταν μας τα έκοβαν!  



ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΤΑ

Η αιτία της καταστροφικής πορείας του ΕΛΤΑ δεν είναι αποκλειστικά η οικονομική κρίση, όπως βολεύει κάποιους να επικαλούνται.

Αν ίσχυε αυτό, τότε γιατί η κρίση στα ΕΛΤΑ είναι μεγαλύτερη από την κρίση της υπόλοιπης ταχυδρομικής αγοράς, που μάλιστα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις! (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει αύξηση 2,63% σε σχέση με πέρυσι)

Και γιατί οι ανταγωνιστικές ιδιωτικές ταχυδρομικές εταιρίες,  παρουσιάζουν αυξημένα έσοδα και κέρδη τελευταία; Δεν τις επηρεάζει αυτές η κρίση;

Οι βασικές αιτίες λοιπόν εκτός της κρίσης, κατά τη γνώμη μας είναι τρεις α) η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την βιωσιμότητα και ανάπτυξη του Οργανισμού, β) η ανύπαρκτη και αδιάφορη για τα συμφέροντα του ΕΛΤΑ σημερινή διοίκηση και γ) οι συνδικαλιστικές παρεμβάσεις σε καθοριστικής σημασίας ζητήματα για τον Οργανισμό.



Η Κυβέρνηση, η διοίκηση και δυστυχώς και το συνδικάτο μας χρησιμοποιούν το διάτρητο επιχείρημα πως «η ανάπτυξη θα προκύψει μέσα από τη μείωση του εργατικού κόστους» και έχουν επιδοθεί σ’ ένα κυνήγι περικοπών αμοιβών χωρίς τελειωμό . Επιχείρημα που έχει απαντηθεί ιστορικά, ως έωλο και απατηλό αφού αν ίσχυε, τότε οι πλέον αναπτυγμένες χώρες θα ήταν οι χώρες του τρίτου κόσμου με τα χαμηλά μεροκάματα και οι πιο υπανάπτυκτες οι χώρες της βόρειας Ευρώπης με τις υψηλές αποδοχές.



Η ηγεσία της ΠΟΣΤ πρέπει να καταλάβει  ότι μειωμένα έσοδα, ελλείμματα, και χρέη δεν αντιμετωπίζονται ούτε με λογιστικά τερτίπια, ούτε με την συνεχιζόμενη πίεση στις εναπομείνασες αμοιβές των εργαζομένων. Και καλά θα κάνουν να αποκηρύξουν τα σενάρια που συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες στην Απελλού και αφορούν νέες περικοπές στο εισόδημα μας.

Είναι κοινή διαπίστωση πως η ακολουθούμενη ταχτική οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του οργανισμού και την εκποίηση του. Η συνεχής πτώση της δουλειάς και η μείωση των εσόδων, που σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη πλέον ποιότητα (αποτέλεσμα της προκλητικής αδιαφορίας της διοίκησης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα), έχουν μοναδικό στόχο την πλήρη διάλυση του ΕΛΤΑ και την εκχώρηση του έργου του τμηματικά σους ανταγωνιστές του. Είναι φανερό ότι έχει επιλεγεί η χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης που είναι η, μέσω της απαξίωσης, ο τεμαχισμός και η εκποίηση του ταχυδρομικού έργου στους ιδιώτες.





ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Για προσλήψεις μόνιμου, αλλά και εποχικού προσωπικού η κατάσταση είναι απελπιστική. Παρά τις συνεχώς αυξανόμενες ελλείψεις και τις συνέπειες των στην εξυπηρέτηση του κόσμου, παρά το γεγονός πως ακόμη και  οι μνημονιακοί νόμοι προβλέπουν μία πρόσληψη κάθε πέντε αποχωρήσεις, στα ΕΛΤΑ τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει 4.000 άτομα και δεν έχει προσληφθεί κανείς! Όταν ήμασταν 11.000 εργαζόμενοι η ΠΟΣΤ ζητούσε 2.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τώρα που είμαστε 7.000 σιωπά. Καταργούν σταδιακά ακόμη και τους εποχικούς και βέβαια όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία. Προβλέπονται στο περιβόητο, πενταετές στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο 2013-2017, που πέρυσι με πανηγυρικό η ΠΟΣΤ μας παρουσίασε ως τεράστια επιτυχία για την «ανάπτυξη» και τη σωτηρία του ΕΛΤΑ και μας έκρυψε πως εκεί μέσα προβλέπεται πως το μόνιμο προσωπικό πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο  και πως ο θεσμός της πρόσληψης εποχικού προσωπικού θα καταργηθεί.



Όλα αυτά αποφασίζονται και ψηφίζονται στο ΔΣ του ΕΛΤΑ στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι οποίοι γνώριζαν πως στον προϋπολογισμό του 2014 δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ για προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων. Προς τι λοιπόν ο υποτιθέμενος αιφνιδιασμός τον Ιούλιο & τον Αύγουστο που έπρεπε να χορηγηθούν οι κανονικές άδειες.

Η διοίκηση εσκεμμένα και με την ανοχή της ΠΟΣΤ, άφησε να περάσει ο χρόνος και να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, προκειμένου να διευκολυνθεί στο σχεδιασμό της να προσλάβει ενοικιαζόμενο προσωπικό μέσω εργολάβων. Προσωπικό που  αμείβεται με λιγότερα από 400 ευρώ, αλλά  στοιχίζει στην πραγματικότητα σχεδόν 1.200 ευρώ στον Οργανισμό. Ενοικιαζόμενο προσωπικό που η μισθοδοσία του δεν συμπεριλαμβάνεται στη μισθοδοσία του υπόλοιπου προσωπικού, αφού πληρώνεται μέσω εργολάβων και δεν συμπεριλαμβάνεται στην διαμόρφωση του μέσου όρου των μικτών αποδοχών, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα νέας περικοπής των μισθών επειδή ο μέσος όρος των μικτών αποδοχών μας έχει ξεπεράσει ήδη τα 1.900 € μικτά. Το ενοικιαζόμενο προσωπικό βέβαια που προσλαμβάνεται εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά ικανοποιώντας ρουσφέτια των γνωστών παραγόντων! Ας σταματήσουν λοιπόν τους θεατρινισμούς για την δήθεν διαφωνία τους στο σύγχρονο σκλαβοπάζαρο των ενοικιαζομένων στα ΕΛΤΑ, δεν πείθουν πια κανέναν.



Την ίδια ακριβώς ταχτική ακολουθούν και στο θέμα της απώλειας μεγάλων πελατών από τα ΕΛΤΑ, που είναι αποτέλεσμα της στρεβλής απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς, του νέου ταχυδρομικού νόμου που πανηγύρισαν πως συνδιαμόρφωσαν με την κυβέρνηση και της απώλειας των χρημάτων του ΕΣΠΑ που θα εκσυγχρόνιζε τα ΕΛΤΑ και θα είχαν σήμερα σύστημα ιχνηλάτησης και δεν θα έχαναν τον ένα μεγάλο πελάτη μετά τον άλλο. Αλλά μην ανησυχείτε τα χρήματα που χάνονται από τους μεγάλους πελάτες θα αναπληρωθούν από την πώληση τσιχλών!!!



Το τελευταίο διάστημα η συνδικαλιστική μας ηγεσία ασχολείται με το περιβόητο σύστημα στελέχωσης και ποιοι θα γίνουν διευθυντές, ισχυριζόμενη υποκριτικά πως οι τοποθετήσεις νέων διευθυντών θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του ΕΛΤΑ! Αν πραγματικά το πίστευαν, τότε γιατί εδώ και ένα χρόνο που έχουν λήξει οι προηγούμενες θητείες δεν απαίτησαν να ξεκινήσει τότε η στελέχωση και γιατί, όταν επιτέλους αξιώθηκαν να την ξεκινήσουν πριν τρεις μήνες, τώρα δεν εκδίδουν αποτελέσματα εκφυλίζοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη απαξιωμένο θεσμό. Δυστυχώς αποδεικνύεται πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επιλογή συγκεκριμένων προσώπων που θα εξυπηρετεί τις συνδικαλιστικές τους επιδιώξεις.



Με μεγαλόπνοες εξαγγελίες, όπως η μεταφορά φαρμάκων, που η ΠΟΣΤ συμφώνησε και που εξήγγειλαν μέσω τηλεοράσεως πως θα φέρει έσοδα 15 εκατ. € ετησίως (για να εισπραχθεί ένα τέτοιο ποσό χρειάζεται να εκτελούνται 10.000 συνταγές την ημέρα, επί 6 ευρώ η συνταγή, επί 250 εργάσιμες ημέρες = 15.000.000!) και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε μία παραγγελία, εδώ και επτά μήνες, συνεχίζουν να μας δουλεύουν.





Σ’ εκείνο όμως που δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή, είναι η ακραία νεοφιλελεύθερη άποψη του διευθύνοντος συμβούλου «ότι όποια υπηρεσία μπορεί να βρεθεί στην αγορά φθηνότερη, θα σταματήσουμε να την παράγουμε σαν ΕΛΤΑ και θα την αγοράζουμε», έτσι βλέπουμε καθημερινά να δίνεται σε εργολάβους το παραδοσιακό ταχυδρομικό έργο διανομής, θυρίδων συναλλαγής, διαλογής, διαβιβάσεων, φύλαξης κτιρίων, χρηματεφοδιασμού καταστημάτων κλπ. Έτσι ακούσαμε εδώ σήμερα τον πρόεδρο της ΠΟΣΤ να υπεραμύνεται της συμφωνίας του ΕΛΤΑ με τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ώρα που ο Οργανισμός μας έχει ιδιόκτητα μέσα και προσωπικό να εκτελεί τα δρομολόγια.

Πρέπει άμεσα να σταματήσουμε την εσωτερική τρόικα στα ΕΛΤΑ να την εμποδίσουμε να υλοποιήσει τα καταστροφικά σχέδια της.



Η ΠΟΣΤ ΑΝΕΧΤΗΚΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Συνάδελφοι επειδή εδώ σήμερα δεν ακούσαμε ουσιαστικό απολογισμό, θα κάνουμε εμείς τον απολογισμό της ΠΟΣΤ, όπως τον ζήσαμε τρία χρόνια.

1.      Παρακολούθησε ως θεατής τη μεγάλη κλοπή των 219 εκατ. ευρώ (το 10% του Ταχ. Ταμιευτηρίου) από τη συγκυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα, που σήμερα μπορεί να οδηγήσει τον Οργανισμό ακόμη και στην εκκαθάριση;

2.      Παρακολούθησε ως θεατής την μεταφορά του ΕΛΤΑ στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πουληθεί.

3.      Παρακολούθησε ως θεατής το κούρεμα των ομολόγων 10 εκατ. ευρώ που είχε ο ΕΛΤΑ στην κατοχή του;

4.      Παρακολούθησε ως θεατής την κρατική αδράνεια, στο θέμα της υλοποίησης του ΕΣΠΑ και χάθηκαν 36 εκατ.;

5.      Παρακολούθησε ως θεατής την αφαίρεση του φιλοτελικού μουσείου ανεκτίμητης ιστορικής, αλλά και χρηματικής αξίας από τα ΕΛΤΑ, γιατί απλά έχει υιοθετήσει και θεωρεί δεδομένη την πώληση του Οργανισμού.

6.      Παρακολούθησε ως θεατής τις συνεχείς περικοπές στους μισθούς μας και το αυθαίρετο πάγωμα του χρονοεπιδόματος και σαν να μην έφταναν αυτά, συνομολόγησε με την διοίκηση εσωτερικό μνημόνιο στα ΕΛΤΑ με την υπογραφή της περυσινής ΣΣΕ, (που μόνο η ΠΑΚ δεν ψήφισε)  κόβοντας τα δώρα και επίδομα κ. αδείας.

7.      Παρακολούθησε ως θεατής την μείωση του μόνιμου προσωπικού κατά 4.000 θέσεις και δεν ζήτησε ποτέ προσλήψεις, με αποτέλεσμα την καταβαράθρωση της ποιότητας και την εντατικοποίηση της δουλειάς. Δεν τόλμησε να ζητήσει ούτε την μνημονιακή πρόβλεψη μια πρόσληψης κάθε πέντε αποχωρήσεις!

8.      Παρακολούθησε ως θεατής την απώλεια 4.000 θέσεων εργασίας και αποδέχτηκε την είσοδο στα ΕΛΤΑ του απαράδεκτου θεσμού των ενοικιαζομένων.

9.      Παρακολούθησε ως θεατής την αναστολή των επενδύσεων του ΕΛΤΑ, που αποδεικνύεται πως εξυπηρετεί ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το δημόσιο συμφέρον.

10.  Η συνδικαλιστική μας ηγεσία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υπερήφανη με τις δηλώσεις του υπουργού μεταφορών στο MEGA, που ανάφερε πως οι συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ του είπαν να μας κόψει όσα θέλει.





Την ώρα που η πιο βάρβαρη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα έχει εξαθλιώσει τους εργαζόμενους και έχει διαλύσει τον ΕΛΤΑ, όχι απλά σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά έγιναν τροχοπέδη σε κάθε φωνή διαμαρτυρίας και έβαλαν απέναντι πρωτοβάθμια σωματεία που τόλμησαν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Αδιαφορούν προκλητικά στο αίτημα σχεδόν του συνόλου των συναδέλφων να μειώσουν την εισφορά προς το συνδικάτο, που πολλές φορές έχουμε φέρει ως παράταξη στα συνδικαλιστικά όργανα. Μάλιστα σήμερα μας έστειλαν σχετικό κείμενο με υπογραφές 110 συνάδελφοι από τη Θεσσαλονίκη το οποίο θα καταθέσουμε στο προεδρείο.



ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΤΑ

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση εμείς είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι, προς όλους του Εργαζόμενους.

Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πολιτική βούληση, που αυτή η κυβέρνηση δεν έχει.

Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αναπλήρωση των θέσεων εργασίας που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς.

Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εξάλειψη του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου των ενοικιαζομένων συναδέλφων μας, που εργάζονται σε καθεστώς αιχμαλωσίας και φτώχειας.

Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει με τις μεθόδους της συνεχούς συρρίκνωσης.

Για όλους εμάς, το μέλλον που έρχεται σύντομα θα δώσει τον ξεκάθαρο ρόλο ενός Δημόσιου Ταχυδρομείου, αποτελεσματικού, λειτουργικού χωρίς τα λάθη και παλινωδίες του παρελθόντος στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Με ξεκάθαρες ιδεολογικές θέσεις η παράταξή μας για την επίτευξη των στόχων της, διατηρώντας την αυτονομία της, έχει κάνει την επιλογή πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών που ενστερνίζονται τις θέσεις μας για τα ΕΛΤΑ, για να οδηγήσουμε το Δημόσιο Ταχυδρομείο στην επόμενη μέρα.





ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Η επιδιωκόμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΤΑ, αλλά και των άλλων Δημόσιων Οργανισμών και της Δημόσιας Περιουσίας  δεν είναι τίποτε άλλο από την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν σταδιακά στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 προς την κατεύθυνση του «λιγότερου» κράτους.



Η ίδρυση των δημοσίων επιχειρήσεων δρομολογήθηκε ακριβώς για να διορθωθούν οι μεγάλες αποτυχίες των αγορών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων ως προς την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών του τόπου. Από τη συγκεκριμένη σκοπιά, οι ασκούμενες σήμερα πολιτικές όχι μόνο δεν είναι εκσυγχρονιστικές αλλά συνιστούν βαθιά οπισθοδρόμηση, επαναφέροντας την χώρα σε θέση άμεσης εξάρτησης από ξένα οικονομικά συμφέροντα και κέντρα λήψης αποφάσεων.



Όσοι σήμερα κατηγορούν το δημόσιο πως δεν μπορεί να διοικήσει τις δημόσιες εταιρίες-οργανισμούς, αποκρύπτουν την μέχρι τώρα πρακτική που ακολουθούν οι ιδιώτες σ’ αυτές, που αφού τις υπερεκμεταλλευτούν για κάποια χρόνια, αποκομίζουν υπερβολικά κέρδη,  διαλύοντας ταυτόχρονα  τις υποδομές, τις οποίες δεν  συντηρούν και στη συνέχεια τις δίνουν πίσω στο κράτος, το οποίο θα πρέπει να επενδύσει και πάλι τεράστια ποσά για να τις επαναφέρει (βλ. ηλεκτρικό στη Καλιφόρνια, νερό στη Γαλλία, Δανέζικα Ταχυδρομεία, αλλά και εδώ Πειραϊκή-Πατραϊκή κλπ ).



Σε κάθε περίπτωση, η ιδιωτικοποίηση του ΕΛΤΑ θα έχει τις αναμενόμενες συνέπειες με πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ισοπέδωση στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, εκτεταμένη μισθολογική πτώση και μεγάλα πλήγματα στην εξυπηρέτηση των πιο επιβαρυμένων από την κρίση πολιτών.



Απέναντι στο ξεπούλημα των ΕΛΤΑ από την συγκυβέρνηση, απέναντι στο δίλημμα του κρατισμού ή των ιδιωτικοποιήσεων γύρω από το οποίο αναπτύσσεται πολλή φιλολογία,  εμείς προβάλλουμε ως εναλλακτικό στρατηγικό στόχο ένα κοινωνικοποιημένο δημόσιο ταχυδρομείο.

Το δημόσιο οφείλει να έχει ισχυρό δημόσιο πυλώνα στον απελευθερωμένο στρατηγικό τομέα της ταχυδρομικής αγοράς.

Ο δημόσιος χαρακτήρας των ΕΛΤΑ δεν πρέπει να περιορίζεται όμως μόνο στο ιδιοκτησιακό τους  καθεστώς, αλλά έγκειται κυρίως στην ικανότητά τους να παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες που εξυπηρετούν πρωτίστως τις κοινωνικές ανάγκες, γι’ αυτό  προτείνουμε ένα νέο μοντέλο Δημόσιου Ταχυδρομείου υπό κοινωνικό έλεγχο, ενοποιημένο ισότιμα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε ένα μεγάλο δημόσιο φορέα, με την μορφή  διοικούσας εταιρείας, με δυο θυγατρικές, το Τ.Τ. και τα ΕΛΤΑ, που θα λειτουργεί  ως ταχυδρομείο αλλά παράλληλα και ως τράπεζα της γειτονιάς, υπέρ των λαϊκών  συμφερόντων και απέναντι στα καρτέλ των μεγάλων τραπεζών.




Παράλληλα όμως, είναι απαραίτητη η ριζική μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση του ΕΛΤΑ με κατεύθυνση την αποδοτικότερη λειτουργία του

Ο παραπάνω στόχος θα γίνει υλοποιήσιμος, μέσω της αναδιάταξης υπηρεσιών που θα υπηρετούν το νέο παραγωγικό μοντέλο, της αξιοκρατίας, και της στήριξης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Τα ΕΛΤΑ δεν μπορούν να μπαίνουν στη ζυγαριά της «κερδοφορίας» σύμφωνα με την κεφαλαιοκρατική αντίληψη, αλλά να παρέχουν δημόσια αγαθά και υπηρεσίες με ποιότητα, ασφάλεια και ταχύτητα στην κοινωνία και να συμβάλλουν στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό θα γίνει με κατάρτιση ενός μεγάλου προγράμματος επενδύσεων σε ιδιαίτερα στοχευμένους κλάδους,  όπως οι ταχυμεταφορές, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα δέματα και οι τραπεζικές εργασίες θα βοηθήσουν το ρόλο της κοινωνικής προσφοράς του Οργανισμού ιδιαίτερα στην περιφέρεια και στους κατοίκους των απομακρυσμένων ορεινών και νησιώτικων  περιοχών. Αυτό θα καταστεί εφικτό μέσα από ένα μελετημένο και αποτελεσματικό σχέδιο χορήγησης ρευστότητας μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσα από τα νέα ΕΣΠΑ για το δημόσιο Ταχυδρομείο και μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση, για να υποστηριχτούν οι απαραίτητες τεχνολογικές, εκσυγχρονιστικές υποδομές αφενός και αφετέρου για την απορρόφηση ανέργων σε κενές θέσεις προσωπικού.

 


Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε:


Να υπάρχει αξιοκρατική επιλογή Διοικήσεων και ουσιαστική αξιολόγηση και αξιοκρατική αξιοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού, που οδηγεί στην αναβάθμισή του ΕΛΤΑ. 

Διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο των συμβάσεων και των προμηθειών.

Δραστική αύξηση του επενδυτικού προγράμματος τους για την αναπτυξιακή και κοινωφελή δράση του ΕΛΤΑ.

Αναζήτηση συμμαχιών με άλλα δημόσια ταχυδρομεία προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της χώρας.

Για την εξασφάλιση της  βιωσιμότητας του ΕΛΤΑ απαιτείται νέο  επιχειρησιακό σχέδιο με ετήσιους στόχους, νέο λειτουργικό οργανόγραμμα που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες με περιγραφή όλων των θέσεων και κάλυψη τους με μόνιμο προσωπικό, δημιουργία νέου σύγχρονου υπηρεσιακού οργανισμού, μείωση του λειτουργικού κόστους με απαίτηση από όλους τους δήμους της χώρας να παραχωρήσουν κτίρια για την στέγαση των ταχ. καταστημάτων, προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού (Μηχανοργάνωση, αυτοματοποίηση, πληροφοριακό σύστημα, σύγχρονο σύστημα ιχνηλάτησης,  ανανέωση στόλου οχημάτων-μηχανών κ.λ.π).







Δεν μπορούμε να σας πούμε με απόλυτη σιγουριά ότι όλα τα πράγματα θα διορθωθούν, αν αλλάξουν. Είμαστε όμως σίγουροι ότι, για να διορθωθούν πρέπει να αλλάξουν.



Γιατί αν αυτό που ζούμε σήμερα είναι ο συνδικαλισμός που οραματιστήκαμε, τότε η κατάντια ποια είναι;

Σας καλούμε να αφήσετε πίσω σας  την όποια εξάρτηση μπορεί να έχετε με τις δυνάμεις της συνδικαλιστικής συντήρησης, της ανυπαρξίας, και της ενδοτικότητας που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και να σταθείτε όρθιοι στις απαιτήσεις των καιρών, απέναντι στο κατεστημένο. Να μην αποδέχεστε τους υποτιθέμενους σωτήρες και τα διλλήματα  «ή εμείς ή το χάος».



Σας καλούμε να λειτουργήστε με βάση τη συνείδηση σας και με βάση το συμφέρον των συναδέλφων που σας εμπιστεύτηκαν και σας έστειλαν να τους εκπροσωπήσετε εδώ.



Εμείς πιστοί στις αρχές και τις αξίες του ταξικού, ακηδεμόνευτου και ελεύθερου συνδικαλισμού, απευθυνόμαστε σε όλους σας και σας καλούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην  κατεύθυνση, της εξυγίανσης του συνδικαλιστικού κινήματος και της σωτηρίας του ΕΛΤΑ.

Την πορεία του ανέμου σίγουρα δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, μπορούμε όμως, αν χρησιμοποιήσουμε σωστά τα πανιά μας,  να φθάσουμε στον προορισμό μας.



Σας καλούμε να στηρίξτε το ψηφοδέλτιο της ΠΑΚ ΕΛΤΑ.





*Στο παρακάτω κείμενο συμπεριλαμβάνεται το ψήφισμα που προτείνουμε στο συνέδριο, καθώς και αιτήματα για το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, σχετικά με την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αφού αυτή που έχουμε λήγει τέλος του έτους:



ΨΗΦΙΣΜΑ

Άμεση κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και επιστροφή των μετοχών του ΕΛΤΑ στο κράτος για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου 100% Δημόσιου Ταχυδρομείου, υπό κοινωνικό έλεγχο, ενοποιημένο ισότιμα με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με την μορφή  διοικούσας εταιρείας, με δυο θυγατρικές, το Τ.Τ. και τα ΕΛΤΑ, που θα λειτουργεί  αφενός ως ταχυδρομείο αλλά παράλληλα και ως τράπεζα της γειτονιάς, υπέρ των λαϊκών  συμφερόντων και απέναντι στα καρτέλ των μεγάλων τραπεζών.

Άμεση κατάργηση όλων των μνημονιακών-εφαρμοστικών αντεργατικών νόμων.

Αποκατάσταση της ζημιάς των 219 εκατ. € που υπέστησαν τα ΕΛΤΑ από την κυβερνητική μνημονιακή απόφαση να τους στερήσει το 10% του Τ.Τ.

Διαμόρφωση νέου υπηρεσιακού οργανισμού & νέου οργανογράμματος με βάση τις σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες, με ακριβή καταγραφή όλων των θέσεων εργασίας με αντικειμενικές προσυμφωνημένες νόρμες και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όσων κενών θέσεων υπάρχουν και μόνιμη θεσμοθέτηση μηχανισμού πρόσληψης εποχικού προσωπικού με αποφάσεις του ΔΣ  ΕΛΤΑ για αναπλήρωση μόνο των αδειούχων.

Διατήρηση και επέκταση του δικτύου καταστημάτων του ΕΛΤΑ με απαίτηση από τους δήμους να διαθέσουν χώρους στέγασης

Αξιοκρατική εξέλιξη και αξιοποίηση όλου του προσωπικού του οργανισμού με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του.

Άμεση κατάργηση του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου των ενοικιαζομένων εργαζομένων.

Σεβασμός του ωραρίου των εργαζομένων και καταβολή της σχετικής αποζημίωσης υπερωρίας σε όποιον το υπερβαίνει ανεξάρτητα από  κλάδο,  είδος απασχόλησης, και περιοχή. Εκτέλεση όλων των υπηρεσιακών λειτουργικών αναγκών του Άμεση διακοπή  των συμβάσεων με συμβούλους και ιδιώτες που σήμερα εκτελούν έργο για τα ΕΛΤΑ και αντικατάσταση τους με δικό του προσωπικό.

Άμεση διακοπή της σύμβασης μεταφοράς ταχυδρομικών αποστολών με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τους ιδιώτες εργολάβους και εκτέλεση του έργου όλων των διαβιβάσεων με ίδια μέσα.

Η μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΕΛΤΑ να μεταφερθεί από την eurobank και να γίνεται μέσω του Giro με άνοιγμα λογαριασμών σε όλους τους εργαζόμενους.

Διαπραγμάτευση και διαμόρφωση νέων χαμηλών επιτοκίων για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια.

Μείωση των εισφορών των εργαζομένων προς στο συνδικάτο, προσαρμοσμένο στα μειωμένα εισοδήματα των συναδέλφων και δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης και στήριξης αναξιοπαθούντων οικογενειών συναδέλφων. Επιπρόσθετα σας καταθέτουμε κείμενο με υπογραφές συναδέλφων μας για το θέμα.

Είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή του νόμου 1264 και την κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και προτείνουμε την λήψη απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις από το συνέδριο μας όποτε κι αν προκύψει αυτό, όπως επίσης και για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΕΛΤΑ, ώστε να είμαστε έτοιμοι στην περίπτωση που αιφνιδιαστικά αλλαχθεί ο νόμος και απαιτείται ποσοστό πλέον του 50% για προκήρυξη απεργίας.



Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται:



1.         Σεβασμός και εφαρμογή των όρων παλαιότερων συλλογικών συμβάσεων που έχουν καταργηθεί σιωπηρά και αντί αυτών εφαρμόζονται οι διατάξεις των μνημονιακών νόμων.

2.         Κατάργηση της δέσμευσης, που απορρέει από τον πρώτο όρο της ΕΣΣΕ 13-14, πως ο ΕΛΤΑ πρέπει να είναι με κάθε τρόπο και μέσο κερδοφόρος.

3.         Επαναφορά των δώρων και του επιδόματος κανονικής άδειας.

4.         Διαμόρφωση νέου μισθολογίου με εισαγωγικό κλιμάκιο τα 751 ευρώ, επαναφορά του χρονοεπιδόματος και πρόβλεψη σταδιακής αποκατάστασης των μισθών στα προ μνημονίων επίπεδα.

5.         Εφαρμογή του υφιστάμενου πειθαρχικού δικαίου του ΕΛΤΑ και κατάργηση της διάταξης που θέτει σε διαθεσιμότητα συναδέλφους που εμπλέκονται σε δικαστικές διαμάχες στην προσωπική τους ζωή.

6.         Διαμόρφωση νέου πλαισίου αντιμετώπισης από τη διοίκηση της χορήγησης αναρρωτικών αδειών και του ελέγχου των ασθενών, με σεβασμό στις ιατρικές γνωματεύσεις, ειδικά των κρατικών νοσοκομείων.

7.         Ο ΕΛΤΑ να παρέχει νομική στήριξη στους εργαζόμενους που εμπλέκονται σε δικαστικές διαμάχες με ιδιώτες για υπηρεσιακά θέματα.

8.         Αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης για στελέχωση των θέσεων ευθύνης του Οργανισμού με μείωση των μορίων της συνέντευξης και συμμετοχή του εκπροσώπου των εργαζομένων ως παρατηρητή της διαδικασίας, χωρίς να έχει δικαίωμα βαθμολόγησης των υποψηφίων.

9.         Επέκταση του όρου 26 του κεφ. Η1 της ΕΣΣΕ 2002 (ΓΚΠ) σε ολόκληρους του νομούς Ιωαννίνων, Πέλλας και Δράμας, όπως γίνεται αντίστοιχα και με τους υπόλοιπους νομούς της παραμεθορίου.