11 Νοε 2014

Στην τελική ευθεία η πώληση των ΕΛΤΑ

Στελέχη των ΕΛΤΑ πέρασαν προ ημερών την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να συζητήσουν το σχέδιο αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πορεία των οικονομικών μεγεθών των ΕΛΤΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι, το 2013, τα ΕΛΤΑ, σε επίπεδο ....

μητρικής εταιρείας, είχαν κύκλο εργασιών 364,9 εκατ., έναντι 400,5 εκατ. το 2012 και ζημιές μετά από φόρους, ύψους 6,8 εκατ., τόσο το 2013, όσο και το 2012.
Αντίστοιχα, οι «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ» είχαν, το 2013, κύκλο εργασιών 25,6 εκατ., έναντι 22,8 εκατ. το 2012. Επίσης οι ζημιές μετά από φόρους έφτασαν τα 0,57 εκατ., έναντι 8,73 εκατ. το 2012, ήτοι μείωση 97%.
Για το 2014, στόχος είναι λειτουργικά κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ, με πωλήσεις κοντά στα 27,5 εκατ. ευρώ.
Το 2013, η «Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ» είχε 18 καταστήματα και 113 πρακτορεία, απασχολώντας 163 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και 12 άτομα ορισμένου χρόνου.
Υπενθυμίζεται ότι η αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων αποτελεί από τον Οκτώβριο του 2011 υποχρέωση που αναφέρεται στο μνημόνιο 2012-2015 και στο πλαίσιο αυτό, εκείνη την εποχή, το Δημόσιο προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη νομικού συμβούλου. Τον Αύγουστο του 2012, με απόφασή της τότε διυπουργικής επιτροπής, εγκρίθηκε η πώληση του συνόλου των μετοχών που ελέγχει απευθείας το Δημόσιο στα ΕΛΤΑ, δηλαδή του 90%, με το υπόλοιπο 10% να ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Τον Ιούλιο του 2013, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συνόδευε την εκταμίευση μίας εκ των δανειακών δόσεων, ανέφερε ότι η «ΕΕ έχει ζητήσει πρόσθετα στοιχεία από το ελληνικό Δημόσιο και τα ΕΛΤΑ», ενώ η εκκίνηση της αποκρατικοποίησης είχε τοποθετηθεί για το τρίτο τρίμηνο του 2013, με ορίζοντα υποβολής δεσμευτικών προσφορών το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Oσον αφορά τους μνηστήρες; Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον απὀ τα Βελγικά Ταχυδρομεία αλλά και το fund CVC Capital Partners, που διαχειρίζεται κυρίως αμερικανικά κεφάλαια.
 Οι νέες πρωτοποριακές υπηρεσίες από το ΕΛΤΑ
 Με στόχο τα ΕΛΤΑ να γίνουν μία ελκυστική επένδυση για τον υποψήφιο επενδυτή αλλά και να καλυφθούν οι ζημιές από τη σημαντική πτώση του επιστολικού ταχυδρομείου, η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων έχει προχωρήσει σε μία σειρά νέων καινοτόμων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εκτέλεση φαρμακευτικών συνταγών (λειτουργεί σε πιλοτική βάση) και παράδοση των φαρμάκων στο χώρο επιλογής του πελάτη. 
Ο ταχυδρόμος θα παραλαμβάνει τη συνταγή φαρμάκων, θα την εκτελεί στο κοντινότερο φαρμακείο και θα την παραδίδει στο σημείο που θα του υποδεικνύεται. Το κόστος για την παράδοση των φαρμάκων στο σπίτι είναι 3 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή για την αγορά, συσκευασία και αποστολή προϊόντων «εμπορόδεμα» με αντικαταβολή από μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα μετά από αίτημα του πελάτη. Για την παραγγελία και τη διαδικασία αποστολής θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος μέσω του συστήματος trach and trace των ΕΛΤΑ από το κινητό, δίνοντας «ανάσα» στις επιχειρήσεις που θα πληρώνονται το κόστος των προϊόντων της παραγγελίας άμεσα. Ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται για την πορεία της παραγγελίας του και είτε θα μπορεί να την παραλαμβάνει από το κοντινότερο στην κατοικία του ταχυδρομικό κατάστημα είτε με επιβάρυνση μόλις ένα ευρώ στο σπίτι του.
Επίσης σύντομα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ θα έχουν την δυνατότητα να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες με τις οποίες οι πελάτες θα μπορούν να αγοράζουν από το διαδίκτυο.
Ο πελάτης των ΕΛΤΑ θα μπορεί να καταθέσει ένα συγκεκριμένο ποσό και θα λαμβάνει έναν κωδικό. Με τον κωδικό αυτό θα μπορεί να προχωρά σε αγορές μέσα από το διαδίκτυο μέχρι να «αδειάσει» το αρχικό ποσό.
Με τον τρόπο αυτό απλοποιείται για όλους η έκδοση μιας prepaid card που μέχρι σήμερα γινόταν αποκλειστικά από τις τράπεζες ή τα περίπτερα όσον αφορά τις safe card.
Επίσης τα ΕΛΤΑ προχώρησαν και στην έκδοση μία νέας κάρτας η οποία θα λειτουργεί ως πιστωτική αλλά θα έχει τη δυνατότητα άτοκων δόσεων. Η κάρτα «ELTA Club» απευθύνεται αποκλειστικά στους 1 εκατ. συνταξιούχους σε όλη τη χώρα που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν την σύνταξή τους στο σπίτι μέσω των ελληνικών Ταχυδρομείων.

Η κάρτα εκδίδεται σε συνεργασία με την εταιρεία Μαρινόπουλος με τους συνταξιούχους να αποκτούν άτοκα πίστωση για τις αγορές τους από το δίκτυο των ομώνυμων σουπερμάρκετ. Οι αγορές δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 50% της μηνιαίας σύνταξής του πελάτη, ενώ το ποσό θα παρακρατείται, άτοκα, από το ποσό της σύνταξης του επόμενου μήνα.
Τέλος από τα γκισέ των Ελληνικών Ταχυδρομείων θα πωλούνται το στιγμιαίο λαχείο το γνωστό σε όλους Σκρατς και το πρωτοχρονιάτικο λαχείο το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ εκτιμά ότι η επικείμενη συνεργασία με τον ΟΠΑΠ θα φέρει έσοδα ύψους 4 εκατ. ευρώ από το 2015.

 
Πηγή: fpress.gr