12 Νοε 2014

Το τελευταίο χαρτί του Μαξίμου: Υπογραφή της συμφωνίας με την Τρόικα μετά τις εκλογές

  • ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η NOMURA ΚΑΙ ΥΠΟΝΝΟΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • Παράταση της επιτήρησης για λίγους μήνες
  • Υπογραφή της συμφωνίας με την Tρόικα μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου
  • Τι προβλέπει η έκθεση της Nomura
  • Τι αποκαλύπτει ο Ευάγγελος Βενιζέλος
  • Τα 4 σενάρια για την συμμετοχή του ΔΝΤ στη μετά μνημόνιο εποχή
Φωτογραφία: Eurokinissi
Τον... τετραγωνισμό του κύκλου θα επιχειρήσει η κυβέρνηση: Τεχνική παράταση της επιτήρησης και υπογραφή της συμφωνίας με την τρόικα μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, ώστε να έχει αυτό ως εκλογικό δίλημμα στους ....
ψηφοφόρους, ελπίζοντας στο βάθος να συσπειρώσει τους 180 για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να μην οδηγηθούμε σε πρόωρες κάλπες.
Αυτό το σενάριο αρχίζει να συζητείται σχεδόν ανοικτά. Το υπεννόησε την Δευτέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το υπογραμμίζει η επενδυτική τράπεζα Nomura σε έκθεσή της.
Οσοι άκουσαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο έξω από το Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας να επιμηκύνει τον χρονικό ορίζοντα της ανακοίνωσης της συμφωνίας με την τρόικα αιφνιδιάστηκαν.
Για πρώτη φορά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έβαλε τον πήχη στον... Φεβρουάριο: «Ο ελληνικός λαός θα έχει, το ταχύτερο δυνατό, και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ολοκληρωμένη συμφωνία μας με τους εταίρους» δήλωσε, κάτι που επεσήμανε χθες το iefimerida. Κάτι αντίστοιχο είπε και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σήμερα το μεσημέρι. Στόχος – κατά τον Ευ. Βενιζέλο, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και στην πορεία προς τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας να υπάρχει και να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους για τη μετά μνημόνιο εποχή και να τεθεί στην κρίση των πολιτών.
Συνεπής στην γραμμή της... προετοιμασίας της κοινής γνώμης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την ατάκα και το βράδυ της Τρίτης, μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Είπε ότι η τρόικα θα επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό, έτσι ώστε να προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα και μίλησε για «στόχο» της κυβέρνησης όλα να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου για να προσθέσει: «Θα προλάβουμε. Αλλά και εν πάση περιπτώσει θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες. Γιατί έχουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία- όπως σας είπα- σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Στην εκτίμηση αυτή, της μεθόδευσης της κυβέρνησης, συμπίπτει και η επενδυτική τράπεζα Nomura, σε έκθεσή της για την Ελλάδα με τίτλο: «Ελλάδα: Η επόμενη μέρα και ο Πρόεδρος».
Η τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχει ενδεχόμενο να «συγχωνευθούν» οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα με εκείνες για την προληπτική γραμμή στήριξης και να παραταθούν ως το Φεβρουάριο, προ της προεδρικής εκλογής.
Με απλά λόγια, η Nomura θεωρεί πολύ πιθανό να δοθεί μια προσωρινή, τεχνική παράταση λίγων μηνών στο τρέχον πρόγραμμα, έως ότου ολοκληρωθεί το πλήρες πακέτο της συμφωνίας. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να συνάψει τη «συμφωνία πακέτο» αλλά να παραπέμψει την υπογραφή της για μετά την εκλογή προέδρου.
Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε, να περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της επιθεώρησης της τρόικας, την προληπτική γραμμή στήριξης, μια χαλαρότερη συμμετοχή του ΔΝΤ και την ελάφρυνση του χρέους, και θα μπορούσε να συσπειρώσει 180 βουλευτές μετά την εκλογή προέδρου. Μάλιστα η επενδυτική τράπεζα τονίζει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί στο συμβούλιο υπουργών της 12ης Φεβρουαρίου.
Οι συντάκτες της έκθεσης εκιτμούν ότι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι 70%, με πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. «Ενα τέτοιο αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο φιλικό προς την αγορά όπως ήταν το αποτέλεσμα του 2012, αλλά την ίδια στιγμή τα «σενάρια πτώσης» θα είναι πιο διαχειρίσιμα αυτή τη φορά, λαμβανομένης υπ' όψιν τη μετριοπαθή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ τα δύο τελευταία χρόνια» λέει η έκθεση.

Τα σενάρια για τη συμμετοχή του ΔΝΤ
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι το Ταμείο να έχει συμπληρωματική παρουσία στο ECCL, προσφέροντας μία “προληπτική γραμμή ρευστότητας” (Precautionary and Liquidity Line) που θα κυμανθεί μεταξύ 1 και 2 δισ. ευρώ.
Εξετάζονται ακόμη τέσσερα σενάρια για τη μορφή που θα έχει η παρουσία του ΔΝΤ στην μετά μνημόνιο εποχή:
α. Η Ελλάδα αποστέλλει αίτημα μέσω του οποίου ζητά να μην υπάρχει καμία συμμετοχή του ΔΝΤ μετά το πέρας του προγράμματος, δηλαδή τον Μάρτιο του 2016. Σύμφωνα με τη Nomura αυτό είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο.
β. Το ΔΝΤ διατηρεί τον σχετικά παθητικό ρόλο του “συμβούλου και ελεγκτή”, χωρίς να συμμετάσχει οικονομικά στην επόμενη ημέρα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ισπανίας.
Όμως, προσθέτει η Nomura, η ισπανική κρίση ήταν διαφορετική, καθώς αφορούσε μόνο τον τραπεζικό τομέα και το ΔΝΤ δεν διαθέτει επίσημες “γραμμές βοήθειας” για τέτοιες περιπτώσεις. Προστίθεται ακόμη ότι αυτή η λύση θα ήταν απόλυτα επιθυμητή για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υλοποιηθεί.
γ. Το ΔΝΤ “συμπληρώνει” το ECCL με 1-2 δισ. ευρώ μέσω “Ελαστικής πιστωτικής γραμμής” (Flexible Credit Line). Ένα ακόμη σενάριο που δεν φαίνεται να υλοποιείται.
δ. Το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετάσχει με τη δική του γραμμή στήριξης έως το α' τρίμηνο του 2016. Ένα σενάριο διόλου επιθυμητό για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να απεγκλωβιστεί από το ΔΝΤ.

Τι συμφώνησαν Σαμαράς-Βενιζέλος με τους τραπεζίτες
Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alphabank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) συμφώνησαν σχεδόν σε όλα: Από τα κόκκινα δάνεια μέχρι τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
Σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Σάλλας της Πειραιώς, τόνισε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες για να εφαρμόσουν τον νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια ενώ τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
«Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είπε.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία μετά τα “stress tests” των τραπεζών και η οικονομική ανάπτυξη για την οποία προβλέφθηκε ότι θα σκαρφαλώσει στο 2 έως 3% 

Πηγή: iefimerida.gr