12 Νοε 2014

Γιούνκερ: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη

Την πολιτική ευθύνη για τις συμφωνίες φοροαποφυγής των πολυεθνικών στο Λουξεμβούργο ανέλαβε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση από την...
ημέρα που αποκαλύφθηκε η υπόθεση LuxLeaks.Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως ως πρωθυπουργός της χώρας εκείνη την περίοδο είναι «πολιτικά υπεύθυνος για ό,τι συνέβη σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου». Ωστόσο υπογράμμισε ότι οι φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου ήταν ανεξάρτητες από την κυβέρνηση. «Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας αυτού που θα αποκαλούνταν το λουξεμβουργιανό πρόβλημα. Δεν υπάρχει τίποτα στο παρελθόν μου που να καταδεικνύει ότι φιλοδοξία μου ήταν να οργανώσω φοροαποφυγή στην Ευρώπη», είπε.
Παράλληλα υπογράμμισε την έλλειψη εναρμονισμένης φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη, στην οποία και απέδωσε την υπόθεση LuxLeaks. «Είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαφορετικών φορολογικών κανόνων που είναι κάποιες φορές εκ διαμέτρου αντίθετοι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που δεν συνάδουν με τα γενικά εφαρμόσιμα ηθικά στάνταρ», τόνισε και πρόσθεσε πως οι συμφωνίες αν και δεν παραβίαζαν τους νόμους της ΕΕ και του Λουξεμβούργου, ωστόσο οι εν λόγω φορολογικές πρακτικές μπορεί να μην ήταν ηθικές.
Καταλήγοντας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας ενιαίας φορολογικής βάσης των επιχειρήσεων, μια πρόταση ωστόσο που απορρίπτουν πολλές χώρες. Επιπλέον δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα εντείνει τις πιέσεις του για μια αυτοματοποιημένη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων μεταξύ των κρατών - μελών στην Ευρώπη των «28».
Πηγή:http://tvxs.gr