2 Δεκ 2014

Τελείωσαν τα χρήματα, χωρίς τρόφιμα 1,7 εκατ. πρόσφυγες

Σύροι πρόσφυγες σε καταυλισμό στην κοιλάδα Μπεκαά | REUTERS/ Jamal Saidi
Περισσότεροι από 1,7 εκατ. άνθρωποι -πρόσφυγες από τη Συρία, που έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο- βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, μετά την απόφαση του προγράμματος τροφίμων του ΟΗΕ να αναστείλει ....
τα κουπόνια για τρόφιμα σε εκτοπισμένους αμάχους, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Από την έναρξη του πολέμου, τον Μάρτιο του 2011, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) αφενός προμηθεύει με βασικά είδη διατροφής εκατομμύρια αμάχους μέσα στη Συρία και αφετέρου, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα με κουπόνια- που επιτρέπει σε πρόσφυγες να αγοράζουν τρόφιμα σε τοπικά καταστήματα- ενισχύει με περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια τις οικονομίες των χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες. 
Διαπιστώνοντας τώρα ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει τα 64 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τους Σύρους πρόσφυγες τον Δεκέμβριο, το WFP ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το πρόγραμμα με τα κουπόνια. Σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης έχουν ήδη αναγκάσει τον Οργανισμό να μειώσει τις μερίδες για τους αμάχους κι εντός της Συρίας, που υπολογίζονται περίπου στα 4,25 εκατομμύρια.
Η εκτελεστική διευθύντρια του WFP, Ερθαρίν Κούζιν, προειδοποίησε τις δωρήτριες χώρες ότι πρέπει να καλυφθούν άμεσα επείγουσες ανάγκες, ζητώντας να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους και υπογραμμίζοντας ότι η αναστολή του προγράμματος θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά θα επιδεινώσει τις εντάσεις και την αστάθεια στις γειτονικές της Συρίας χώρες. 
«Η αναστολή του προγράμματος θα είναι καταστροφική για χιλιάδες οικογένειες που ήδη υποφέρουν πολύ» είπε, προσθέτοντας ότι οι Σύροι πρόσφυγες στους καταυλισμούς και τις πρόχειρες εγκαταστάσεις υποδοχής τους δεν είναι προετοιμασμένοι για έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα, ειδικά στον Λίβανο και την Ιορδανία, όπου τα αντίσκηνα είναι ήδη μουλιασμένα στη λάσπη, οι συνθήκες υγιεινής είναι τραγικές και πολλά από τα παιδιά δεν έχουν παπούτσια  και ζεστά ρούχα. 
Η απόφαση του WFP να αναστείλει το πρόγραμμα του ελήφθη μόλις τρεις μήνες μετά την πρώτη προειδοποίηση του ότι τα χρήματα τελειώνουν και λίγες εβδομάδες αφού ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον «σε κρίσιμο σημείο», λόγω της έλλειψης του 89% της χρηματοδότησης του. Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο περισσοτέρων των 200.000 ανθρώπων και έχει αναγκάσει 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα 3 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν εγκαταλείψει και την χώρα. 

Πηγή: efsyn.gr