8 Δεκ 2014

Τσίπρας: Αν δεν μαζέψετε σήμερα 180 ορίστε ημερομηνία εκλογών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Βουλής, συνέδεσε άμεσα την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πρόωρες εκλογές....
«Εφόσον δεν λάβετε ψήφο από 180, ελάτε αύριο το πρωί να συμφωνήσουμε την ημερομηνία των εκλογών», τόνισε.Σχετικά με τις προτάσεις για συναίνεση, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Αλλο πράγμα η συνεννόηση και ο πολιτικός πολιτισμός που δεν τον θέλετε, άλλο η συναίνεση. Σε ποια πολιτική θα υπάρξει η συναίνεση; Στο να κυβερνάτε τη χώρα με ηλεκτρονική αλληλογραφία; Στην απαγόρευση συναθροίσεων; Σε ένα κράτος πουν κάνει το λιοντάρι στον 209χρονο απεργών πείνας, αλλά σκύβει το κεφάλι στην τρόικα;».
«Τέτοια συναίνεση δεν μπορείτε να έχετε. Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, είναι περισσότερο ηθικής τάξης. Δεν θα τα ισοπεδώστε όλα. Η σχέση πολίτη και πολιτικού συστήματος θα αποκατασταθεί. Η χώρα είναι μπροστά σε ιστορικές επιλογές και κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει να γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού. Δεν θα δεσμεύσετε την επόμενη κυβέρνηση με τετελεσμένα που θα μας δέσουν τα χέρια», είπε.
Σχετικά με την προεδρική εκλογή ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά να εξηγήσει τη βεβαιότητά του πως «έχει τους 180» βουλευτές και πως «έχει μαξιλαράκι». Όπως υπογράμμισε «ακόμη κι αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές ψηφίσουν, δεν βγαίνουν τα κουκιά, καθώς τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν καταλήξει με συνεδριακές αποφάσεις πως δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας». «Τι ισχυρίζεστε λοιπόν; Ότι έχετε συμφωνήσει με Βουλευτές να σπάσουν τη γραμμή του κόμματός τους;». «Σας ενοχλεί η λέξη αποστασία, ίσως επειδή σε άλλες εποχές είχατε πρωταγωνιστήσει», είπε.
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, και μετά από αναφορές από ορισμένους για καταψήφιση του προϋπολογισμού αλλά υπερψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας,  είπε πως όταν κάποιος καταψηφίζει ένα Προϋπολογισμό ουσιαστικά ζητά την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης. «Μπορείς τον Δεκέμβρη να ζητάς παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά παράταση της θητείας τον Γενάρη; Ποια επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος μπορεί  να το επιφέρει αυτό; Το όχι στον Προϋπολογισμό σημαίνει όχι σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το όχι σήμερα και το ναι αύριο είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων. Καθαρές κουβέντες». Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να δηλώσουν ξεκάθαρα τι θα ψηφίσουν στην προεδρική εκλογή: «Αν ένας Βουλευτής έχει άλλη άποψη, να βγει να το πει καθαρά, δυνατά, ντόμπρα και παστρικά. Και να το πει τώρα» τόνισε.
Σχετικά με τις αναφορές περί παράτασης του μνημονίου σε συνδυασμό με εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε πως πρόκειται για «τέχνασμα και εξαπάτηση». «Όποια παιχνίδια και να παίξετε, σε συνεργασία με την τρόικα και τους δανειστές, δεν θα ξεγελάσετε κανένα» είπε, σημειώνοντας πως; «οι δανειστές και η τρόικα ένα στόχο έχουν: να ψηφιστεί Πρόεδρος για να δοθεί παράταση στην σημερινή κυβέρνηση». «Για μας δρόμος επιστροφής δεν υπάρχει. Είναι το δικό μας «there is no alternative» που έλεγε κάποτε η Θάτσερ. Ο λαός κλείνει τα αυτιά του στην κινδυνολογία και την τρομοκρατία. Όσο και να εκβιάζετε δεν θα καταφέρετε να επιβάλλετε στη χώρα ένα καθεστώς μεταδημοκρατίας», είπε.
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «το Σύνταγμα ασφαλώς και πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά η διαδικασία πρέπει να εκκινήσει μετά από εκλογές που θα αντιστοιχήσουν τη Βουλή με τη λαϊκή βούληση». Όπως υπογράμμισε η κυβέρνηση είναι απονομιμοποιημένη και «σ’ αυτή την επιχείρηση συνενόχους δεν θα μας έχετε».
Πηγή:http://tvxs.gr