25 Δεκ 2014

Αντίστροφη μέτρηση, με την καταμέτρηση να μην βγάζει 180

Η αντίστροφη μέτρηση για την τρίτη και τελική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει με την απάντηση Δήμας ή εκλογές να δίνεται στις 29 Δεκεμβρίου, και τα όρια για την ανεύρεση των 12 ψήφων που θα συμπληρώσουν τις...
180 να στενεύουν ασφυκτικά γύρω από την κυβέρνηση. Νέος εντατικός κύκλος επαφών και νέο διάγγελμα στο παρα πέντε τα τελευταία χαρτιά του πρωθυπουργού.Μετά την αποτυχία άρδευσης από τις «δεξαμενές» της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ κατά την πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία, αλλά μετά και την ψήφο «εμπιστοσύνης» των δύο πρώην χρυσαυγιτών Μπούκουρα και Αλεξόπουλου στον Σταύρο Δήμα, το σενάριο των 16 βουλευτών της Χρυσής Αυγής μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι. Παρέμβαση για το θέμα έκανε την Τετάρτη ο ίδιος ο Στάυρος Δήμας λέγοντας πως σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν πρόκειται να δεχθεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής. Άμεση απάντηση έδωσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος λέγοντας πως: «Μου κάνει πραγματικά κατάπληξη πως είναι δυνατόν να φαντάστηκε ο υπουργός της κυβερνήσεως Παπαδήμου, Σταύρος Δήμας, μιας κυβερνήσεως η οποία εξόντωσε με το περίφημο PSI τους Έλληνες συνταξιούχους και μικροομολογιούχους, ότι θα ήταν δυνατόν να τον ψηφίσουν οι Εθνικιστές της Χρυσής Αυγής. Ας μην αγωνιά λοιπόν... δεν πρόκειται να εκλεγεί ούτως ή άλλως, αλλά σίγουρα δεν θα εκλεγεί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής». Νωρίτερα στελέχη της κυβέρνησησς είχαν διαμηνύσει ότι θα δηλώσουν «παρών» σε περίπτωση που στελέχη της Χρυσής Αυγής στηρίξουν την εκλογή Δήμα.
Μετά και από αυτή την εξέλιξη, τα βλέμματα στρέφονται τώρα στους Πολύδωρα, Καπερνάρο, Ανδρουλάκη και Τατσόπουλο, την Νίκη Φούντα, αλλά και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ κυρία Μ. Κόλλια, η οποία απουσίασε από τη χθεσινή ψηφοφορία, και τον κ. Μ. Ουζουνίδη, που πήρε χθες δημόσια αποστάσεις από τα γεγονότα με τον Παύλο Χαϊκάλη αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης του. Ο Θωμάς Ψύρρας ξεκαθάρισε χθες τη θέση του δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν θα ψηφίσει  υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα. Με τη Χρυσή Αυγή να έχει ανακοινώσει και επίσημα ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την Προεδρική εκλογή, με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα επιβεβαιωθούν ή όχι σενάρια που θέλουν στελέχη της να ανεξαρτητοποιούνται.
«Ανακαλύφθηκε αιφνιδίως ο "κίνδυνος" της Χρυσής Αυγής και το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη καταστρώνουν σχέδια αποτροπής του. Την ίδια ώρα όμως, εκφράζονται ουδέτερα και μάλλον θετικά για τους δύο πρώην χρυσαυγίτες που δήλωσαν "Σταύρος Δήμας" στη δεύτερη ψηφοφορία, αλλά και όσους τυχόν διαφοροποιηθούν από την ηγεσία της Χ.Α. κατά την τρίτη», είναι το σχόλιο της Αυγής για τις εξελίξεις.
Στο μεταξύ πέραν των σεναρίων για τη Χρυσή Αυγή, στο προσκήνιο επανήλθαν και τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, «που αποτελεί σταθερή προσπάθεια διεμβολισμού της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ», όπως σημειώνει η εφημερίδα.
Στελέχη του Μαξίμου, με δεδομένα τη φημολογία για επικείμενη συνεργασία ΔΗΜΑΡ με ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και το κλίμα στους ΑΝΕΛ εξαιτίας της «υπόθεσης Χαϊκάλη» αλλά και τις πολιτικές ή προσωπικού χαρακτήρα επιφυλάξεις που διατηρούν αρκετοί εκ των ανεξαρτήτων, θεωρούν δύσκολη την επίτευξη της ειδικής πλειοψηφίας των 180, αναφέρει η Καθημερινή.
Παρόλα’αυτά, σε μια ύστατη προσπάθεια αποτροπής πρόωρων εκλογών τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος  πραγματοποιούν εντατικό κύκλο επαφών με ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός των 180 βουλευτών που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.
Ο Αντώνης Σαμαράς μάλιστα αναμένεται να «σκληρύνει» τη στάση του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα 24ωρα, επαναφέροντας με νέο διάγγελμα-παρέμβαση του την πρότασή του για συναινετική εκλογή, που θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στον ορισμό ημερομηνίας εκλογών μέχρι το τέλος του '15, αλλά και στη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, εφόσον -φυσικά- εκλεγεί τώρα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική κινδύνου για το μέλλον της χώρας.
Μέχρι τότε οι πολιτικοί αρχηγοί κάνουν μία μικρή ανάπαυλα μίας μέρας, ακούγοντας τα κάλαντα σε «προεκλογικούς» ρυθμούς. Κόντρα στην κυβερνητική κινδυνολογία, αισιόδοξο είναι το χριστουγεννιάτικο μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει: «Εγώ λοιπόν λέω η χρονιά που έρχεται πάνω απ' όλα θα είναι η χρονιά της αισιοδοξίας και της αξιοπρέπειας. Θα ξαναβρούμε την αξιοπρέπεια που τέσσερα χρόνια τώρα την έχουμε χάσει, από τις πολιτικές της υποτέλειας και της καταστροφής».
Πηγή:http://tvxs.gr