6 Δεκ 2014

Η παράταση κλειδώνει, μένει ο χρόνος: 3μηνη, 6μηνη ή 12μηνη

Το βράδυ της Παρασκευής εστάλη στην τρόικα το απαντητικό mail με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Στο Eurogroup της Δευτέρας θα συζητηθεί το ζήτημα της παράτασης του μνημονίου, με το πιθανότερο σενάριο να αναφέρει πως θα είναι...
εξάμηνη. Άλλα σενάρια που δημοσιεύει το Reuters αναφέρονται και σε τρίμηνη ή και δωδεκάμηνη παράταση.Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο mail της κυβέρνησης περιλαμβάνεται μια αναλυτικότερη τεκμηρίωση της κοστολόγησης των μέτρων που έχει παρουσιάσει ήδη η Αθήνα, ενώ όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής υπάρχει και η δέσμευση πως αν παρατηρηθούν αποκλίσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη τότε θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός με με προσυμφωνηθέντα μέτρα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015. 
Αν και η αρχική σκέψη ήταν να μην σταλεί mail αλλά η απάντηση να δοθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, τελικά αποφασίστηκε να υπάρξει απάντηση ώστε να μην θεωρηθεί πως δυναμιτίζεται το κλίμα. «Για να μην μας πουν ότι δεν μας στείλατε τίποτα» δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών στο mail επαναλαμβάνει την απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, κατάργηση φοροαπαλλαγών και δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για τις δράσεις που απαριθμούσε στην πρώτη του επιστολή.
Σημειώνεται πως το Eurogroup της Δευτέρας είναι η τελευταία τακτική συνεδρίαση για το 2014, ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτης σύσκεψης στα μέσα Δεκεμβρίου με αντικείμενο την Ελλάδα.
Πηγή:http://tvxs.gr