9 Δεκ 2014

Μ. Δραϊνάκης: "Μέσω του Baidu οι ελληνικές εταιρείες πάνε Κίνα"

Στη συνεργασία της Χρυσός Οδηγός με την κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu αναφέρεται, σε συνέντευξή του στο Capital.gr, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Δραϊνάκης. Εξηγεί πώς μία ελληνική επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο Baidu και σημειώνει ότι η συγκεκριμένη συνεργασία εντάσσεται στον προσανατολισμό της Χρυσός Οδηγός στις ....
online και digital δραστηριότητες.
Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο
 
- Πως προέκυψε η συνεργασία του Χρυσού Οδηγού με την Baidu;

Η προσπάθεια για την συνεργασία Baidu ξεκίνησε πριν περίπου ενάμιση χρόνο. Στόχος μας εξαρχής ήταν και παραμένει να δώσουμε την δυνατότητα σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που σκοπεύουν να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με την Κίνα ή που ήδη επιχειρούν, να αποκτήσουν την απαραίτητη γι’ αυτές online παρουσία μέσω της συγκεκριμένης μηχανής αναζήτησης, η οποία κυριαρχεί στην Κινεζική αγορά, έχοντας το 81,6% των χρηστών.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ως γνωστόν, προσανατολίζονται πλέον όσο ποτέ άλλοτε στην αγορά της Κίνας, ενώ πολλές έχουν ξεκινήσει ήδη σημαντικές συνεργασίες στην συγκεκριμένη αγορά. Από έρευνα που διενεργήσαμε, προέκυψε ότι, από τον κλάδο του τουρισμού, το 52% των επιχειρήσεων επιθυμεί να προσελκύσει πελάτες από την Κίνα και το 42% από τις τουριστικές επιχειρήσεις που ήδη  δραστηριοποιούνται, προγραμματίζουν και σχεδιάζουν ενέργειες για να αυξήσουν τους πελάτες τους από την συγκεκριμένη αγορά.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα της έρευνας και από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το 55% των συγκεκριμένων επιχειρήσεων σχεδιάζει την ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών με την αγορά της Κίνας, ενώ το 53% από αυτές που ήδη εξάγουν στην Κίνα έχουν στόχο να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να αυξήσουν τον όγκο των εξαγωγών τους στην συγκεκριμένη χώρα.

Στον  Χρυσό Οδηγό αισθανόμαστε περήφανοι γιατί πλέον με την παρουσία της Baidu στην Ελλάδα, διευκολύνουμε σημαντικά τους στόχους και τις προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων που προσανατολίζονται στην αγορά της Κίνας ή έχουν ήδη ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται, δίνοντάς τους την δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό τα οφέλη και τις ευκαιρίες από την παρουσία τους στην κυρίαρχο μηχανή αναζήτησης της συγκεκριμένης χώρας, την Baidu.

- Πως μπορεί να βοηθήσει η συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης την προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων για την αγορά της Κίνας;

Στην εποχή κυριαρχίας του διαδικτύου γνωρίζουμε όλοι μας, ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αγορές του εξωτερικού ή σκοπεύουν να το κάνουν, θα πρέπει να αποκτήσουν παρουσία στο Internet και μάλιστα με τρόπο τέτοιο, που θα μπορούν εύκολα να τους εντοπίσουν τα τμήματα εκείνα της αγοράς που τους ενδιαφέρουν. Αυτό ως γενική παραδοχή, η οποία αποδεικνύεται από τα δεδομένα που υπάρχουν.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Κίνα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι Κινέζοι, τόσο ως καταναλωτές, αλλά και ως ενδιαφερόμενοι για εμπορικές συνεργασίες με εταιρείες άλλων χωρών, συνηθίζουν να χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό το internet, αναζητώντας όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να αποφασίσουν.

Άρα η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην κυρίαρχο μηχανή αναζήτησης της Κίνας, την Baidu, στην ουσία θα τις «εκθέσει» στα μάτια όλων όσων αναζητούν συνεργασίες με την Ελληνική αγορά. Είναι ο αποτελεσματικότερος και παράλληλα ο πλέον οικονομικός τρόπος προσέγγισης μιας αγοράς με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της Κίνας.

Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η παρουσία της Baidu στην Ελλάδα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις μας, αφού κυριολεκτικά αποτελεί τον «συνδετικό κρίκο» με την Κίνα, τις Κινέζικες εισαγωγικές επιχειρήσεις, τους Κινέζους καταναλωτές, τους Κινέζους τουρίστες.

- Ποιοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν από την παρουσία της Baidu στην Ελλάδα;
Όλες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και προϊόντων και το σύνολο των Τουριστικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πελάτες από την αγορά της Κίνας, πρέπει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει η Baidu.

Για μια χώρα όπως η Κίνα, που το μέγεθος της απαιτεί τεράστια κεφάλαια για κάθε επιχείρηση που θα προσπαθήσει να την προσεγγίσει με τους παραδοσιακούς τρόπους προσέγγισης των αγορών του εξωτερικού, συμπεραίνουμε εύκολα ότι το Internet είναι το μόνο μέσο που εξασφαλίζει ευρεία απήχηση με οικονομικό κόστος.
Επίσης για μια αγορά καταναλωτών, όπως οι Κινέζοι, που πλέον συνηθίζουν να καλύπτουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες κατά κύριο λόγο μέσω του Internet, είναι δεδομένο ότι μόνον μέσω μια πολύ καλής online παρουσίας υπάρχουν πιθανότητες για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να αναπτύξουν δραστηριότητες με την συγκεκριμένη αγορά.
Πλέον με την παρουσία της Baidu στην Ελλάδα, της μηχανής αναζήτησης η οποία ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια αναζητήσεις την ημέρα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις συστηματικής προσέγγισης και αναζήτησης πελατών από την γορά της Κίνας, για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας μας.
Οι Κινέζοι τουρίστες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, και οι οποίοι έχουν ήδη ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια, θα αναζητήσουν πληροφορίες από την Baidu, προκειμένου να αποφασίσουν σε ποια χώρα θα ταξιδέψουν, ποιο ξενοδοχείο θα επιλέξουν να κλείσουν, ποια μέρη θα επισκεφτούν, από ποια καταστήματα θα κάνουν τα ψώνια τους και σε ποια εστιατόρια θα ικανοποιήσουν τις γαστρονομικές τους επιθυμίες. 
Την Baidu επίσης θα επιλέξουν για να ενημερωθούν οι  Κινεζικές επιχειρήσεις που αναζητούν να εισαγάγουν προϊόντα στην χώρα τους, όπως και οι καταναλωτές που πλέον επιλέγουν να καταναλώνουν εισαγόμενα προϊόντα για τις καταναλωτικές τους ανάγκες και συνήθως επιλέγουν αυτά που περιέχονται στα αποτελέσματα της κάθε online αναζήτησης τους.
 
- Πως μπορεί μια ελληνική επιχείρηση να αποκτήσει παρουσία στη Baidu και ποιο το κόστος γι’ αυτήν;

Η επιχείρηση από την πλευρά της δεν έχει να κάνει τίποτα. Το σύνολο της διαδικασίας το αναλαμβάνει ο Χρυσός Οδηγός, αφού πρώτα η ενδιαφερόμενη επιχείρηση μας εξηγήσει τους στόχους και τις επιδιώξεις της από την αγορά της Κίνας.

Στον Χρυσό Οδηγό υπάρχουν εξειδικευμένοι συνεργάτες, οι οποίοι σε συνεργασία με τους ανθρώπους της Baidu σχεδιάζουν την παρουσία της κάθε επιχείρησης, την υλοποιούν και παρακολουθούν την απόδοση της για όλο το χρονικό διάστημα που είναι ενεργή.

Είναι σημαντικό για μια τέτοια αγορά, με τις πολύ μεγάλες διαφορές, ακόμη και γλωσσικές, από την μια περιοχή στην άλλη, η online παρουσία να μελετάται και να σχεδιάζεται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, προκειμένου να υπάρξει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά το κόστος, όπως προαναφέρθηκε, είναι το οικονομικότερο από οποιανδήποτε άλλο τρόπο προσέγγισης της συγκεκριμένης αγοράς και βέβαια διαμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα τις ανάγκες και τους στόχους της κάθε επιχείρησης.

- Τι σηματοδοτεί η συγκεκριμένη συνεργασία για τον Χρυσό Οδηγό;

Στο Χρυσό Οδηγό τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον προσανατολισμό της εταιρείας στις online και digital δραστηριότητες.

Πλέον ο Χρυσός Οδηγός είναι στην ουσία μια online και digital εταιρεία. Στόχος μας είναι να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες μας, ανάλογα τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε πελάτη, μέσα από την σωστή και αποτελεσματική παρουσία στο διαδίκτυο.

Με αιχμή του δόρατος την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Ελλάδα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, το xo.gr, ο Χρυσός Οδηγός διαθέτει σήμερα την πληρέστερη πλατφόρμα online και digital προβολής, με μετρήσιμα αποτελέσματα για κάθε πελάτη μας.

Η συνεργασία με την Baidu, έρχεται στην ουσία να ολοκληρώσει το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο για τις αγορές του εξωτερικού. Μετά δηλαδή τις πολύ πετυχημένες συνεργασίες, με την Google, για την οποία ως γνωστό πέρσι βραβευτήκαμε με το Google Premiere SMB Partner Award -Display Champion 2013, την Yandex, την μηχανή αναζήτησης της Ρωσίας, με την Baidu «ανοίγουμε τα σύνορα» της Κίνας για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις.

Πλέον λοιπόν ο Χρυσός Οδηγός αποτελεί αξιόπιστο συνεργάτη των Ελληνικών Επιχειρήσεων και για τις αγορές του εξωτερικού, φέρνοντάς τις πιο κοντά με τα εκατοντάδες εκατομμύρια καταναλωτών και δημιουργώντας τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να προσεγγίσουν νέες αγορές και να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Οι Ελληνικές Επιχειρήσεις εμπιστεύονται και στηρίζουν 42 και πλέον χρόνια τον Χρυσό Οδηγό. Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση, ως ανταπόδοση αυτής της στήριξης, να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε νέες υπηρεσίες, αυτές που θα φέρουν τις επιχειρήσεις πιο κοντά στους δικούς τους πελάτες, αυτές που θα τους ανοίξουν διεξόδους για νέες αγορές.

Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr