11 Δεκ 2014

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. Όπως το 2012... Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κατέστησε χθες σαφές ότι θα προσπαθήσει να εκφοβίσει τους βουλευτές για να ψηφίσουν τον Στ. Δήμα υποστηρίζοντας ότι εκλογές και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρουν τη χώρα ξανά στην άκρη του γκρεμού,...
δηλαδή κοντά στη χρεοκοπία. Σήμερα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω επιχειρώντας την ολική επαναφορά του Grexit κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κατά την οποία υποστήριξε ότι «φτύσαμε αίμα για να φύγει από το στόμα των ξένων η λέξη Grexit και ο ΣΥΡΙΖΑ την ξαναφέρνει».
3. Με παρέμβασή του ο Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη παρούσα Βουλή και του σχηματισμού κυβέρνησης όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων στο πλαίσιο ευρύτερων συναινέσεων. Ωστόσο, όπως σημειώνει, αν αυτό δεν συμβεί και «η ανευθυνότητα μας οδηγήσει σε εκλογές», τότε «καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». Το σχόλιο του περί «ανάληψη ευθυνών» παραπέμπει και στις πληροφορίες για δημιουργία νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό.
4. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα επαναφέρουν τη χώρα στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Το κλίμα πανικού που τα διεθνή ΜΜΕ καλλιεργούν είναι τέτοιο που χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι δημοσίευμα της die Welt που αναφέρει ότι τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα αναδειχθεί για τις διεθνείς χρηματαγορές σε πολύ πιο σημαντικό παράγοντα από ό,τι η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν ολόκληρο το 2014!
5. Μετά το κραχ της Τρίτης, νέες μεγάλες απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο την Πέμπτη. Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε στο επίπεδο των 827 μονάδων σημειώνοντας πτώση 7,3%. Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου κινείται στην περιοχή του 8,7%.
6. Στην καταγγελία ότι η ΔΕΗ τους κόβει το πολυτεκνικό τιμολόγιο προχώρησε η οικογένεια του 19χρονου φαντάρου, Φώτη Ανδρικόπουλου που σκοτώθηκε σε άσκηση στο Βόλο από βλήμα όλμου. Όπως σημειώνει σε επιστολή της, η αδελφή του 19ου, η οικογένεια της ενημερώθηκε ότι δεν δικαιούται πλέον κοινωνικό τιμολόγιο ως πολύτεκνη, με το σκεπτικό ότι πλέον δεν έχει τέσσερα αλλά τρία μέλη.
7. Δύο άτομα πνίγηκαν σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς από τις πλημμύρες που σαρώνουν τις τελευταίες ημέρες τη Βόρεια Ελλάδα.
8. Στις 28 Ιουνίου του 1519, έλαβαν χώρα οι εκλογές για το Στέμμα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που από πολλούς ιστορικούς θεωρούνται ότι επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον της Ευρώπης για περίπου δύο αιώνες. Ένα χρονικό των σχέσεων διαφθοράς και πολιτικής στη Γερμανία από τον Πάνο Παναγιώτου.
9. Σκάνδαλα μέσα από το σκάνδαλο βγαίνουν στην επιφάνεια μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας για τα βασανιστήρια της της CIA κατά τις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία. Στην αποκάλυψη ότι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ήταν πλήρως ενημερωμένος προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του, Ντικ Τσένι, ο οποίος υπεραμύνθηκε των πρακτικών της CIA. Της CIA που δεν έκανε μόνη της το φρικτό έργο της, αλλά παρέα με ιδιώτες βασανιστές...
10. «Στη Συρία και το Ιράκ, η ‘αμερικανική βαριοπούλα’ του πολέμου έχει το συνηθισμένο αποτέλεσμα». Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής και συγγραφέας, Νόαμ Τσόμσκυ κατά την πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση στην εκπομπή «The Laura Flanders Show».
* Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή για την Εφημερίδα των Συντακτών

Πηγή:http://tvxs.gr