9 Δεκ 2014

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. Την υποψηφιότητα του πρώην επιτρόπου και αντιπροέδρου της ΝΔ, Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Ο Σταύρος Δήμας είναι κατά κοινή ομολογία πρόσωπο που ενώνει,...
αλλά και εμπνέει. Ενώνει πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
2. Το ελληνικό χρηματιστήριο κατέρρευσε την Τρίτη με τις απώλειες να φτάνουν στο 12,7% και τον Γενικό Δείκτη Τιμών να υποχωρεί στις 902,84 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάστημα τουλάχιστον 27 ετών και αποτελεί ένδειξη του φόβου που προκαλούν σε Έλληνες και διεθνείς επενδυτές οι επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά.
3. Η ιδέα είναι ότι, αν γίνουν εκλογές την 1η Φεβρουαρίου ή στις 8 του μήνα, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε λίγες μέρες, θα βρεθεί χωρίς πρόγραμμα. Με άλλα λόγια, οι δανειστές θέλουν να βρουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς σε πλήρη οικονομική αδυναμία ώστε, σύμφωνα με τη δική τους ανάλυση, να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος.
4. Στις συζητήσεις στο Παρίσι οι δανειστές έλεγαν στον κ. Χαρδούβελη ότι «δεν μας νοιάζει ποιος είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα». H φράση που έλειπε ήταν: «αυτό που μας νοιάζει είναι να πάρουμε τα λεφτά μας». Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου.
5. «Το ξέραμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Παράλληλα ο Σόιμπλε παρέπεμψε και στο δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας πως τότε ο πρώην πρωθυπουργός είχε αποσύρει την πρότασή του «υπό την πίεση του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου».
6. Απορριπτική ήταν η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον Νίκο Ρωμανό, ο οποίος βρίσκεται στην 30η ημέρα απεργίας πείνας ζητώντας εκπαιδευτική άδεια. Τροπολογία για τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές η οποία απορίφθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου. Αποφασισμένος να προχωρήσει σε απεργία δίψαε είναι ο επί 30 μέρες απεργός πείνας.
7. Με τα συνθήματα «με διαβατήρια και όλοι μαζί» και «όλοι ή κανένας» οι Σύροι πρόσφυγες αντέδρασαν την Τρίτη στην απόφαση του κράτους για τη μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας.
8. Κόλαφος για τη CIA είναι η έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου για τις ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία κατά τη διακυβέρνηση Μπους, που είχαν χαρακτήρα βασανιστηρίων. Η Γερουσία των ΗΠΑ κατηγορεί  μάλιστα την υπηρεσία μυστικών πληροφοριών της χώρας ότι εξαπάτησε το Κογκρέσο και το Λευκό Οίκο αναφορικά με τις πρακτικές της, τόσο ως προς το επίπεδο βίας τους, όσο και ως προς την αποτελεσματικότητα τους.
9. Τεταμένη είναι η κατάσταση στις ΗΠΑ, μετά και το χθεσινό νέο περιστατικό πυροβολισμού ενός άοπλου αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό στην κομητεία Όραντζ της Φλόριντα.
10. Μας απομένουν μόλις λίγα χρόνια καλλιέργειας. Η υποβάθμιση του εδάφους μπορεί να φέρει και υποβάθμιση στη ζωή μας, προειδοποιούν οι επιστήμονες, που βλέπουν το κατάλληλο χώμα υψηλής ποιότητας για καλλιέργεια να εξαντλείται μέσα στα επόμενα 60 χρόνια.
*Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού για την Εφημερίδα των Συντακτών

Πηγή:http://tvxs.gr