12 Δεκ 2014

«Δεν πάει έτσι!»: Μαζικές διαδηλώσεις κατά των αλλαγών στα εργασιακά στην Ιταλία

Μαζική συμμετοχή που άγγιξε το 70% των εργαζομένων στην οκτάωρη στάση εργασίας που κήρυξαν τα ιταλικά συνδικάτα. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα κατά των νέων αλλαγών που έρχονται στα εργασιακά αλλά και στα μέτρα που φέρνει ο...
προϋπολογισμός της κυβέρνησης. Επεισόδια ξέσπασαν στις πορείες στο Μιλάνο και το Τορίνο, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων.Η οκτάωρη στάση εργασίας, που ξεκίνησε στις 09:00 της Παρασκευής, αφορά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συνοδεύτηκε με πορείες σε συνολικά 54 πόλεις της χώρας.



Στο Μιλάνο, η συγκέντρωση στην πλατεία Ντούκα Ντ' Αόστα εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών. Στο Τορίνο, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ansa, διαδηλωτές του αναρχικού μπλοκ συγκρούστηκαν με την αστυνομία.


Οι περισσότερες διαδηλώσεις κύλησαν ειρηνικά και με μεγάλη προσέλευση. Οι κινητοποιήσεις έγιναν με το σύνθημα «δεν πάει έτσι!» από την κύρια ιταλική εργατική συνομοσπονδία, την αριστερή CGIL, και υποστηρίζεται από τη μετριοπαθή UIL.

Μια τρίτη, μικρότερη συνομοσπονδία, η δεξιά UGL, ανακοίνωσε εκ των υστέρων τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση. Η μετριοπαθής καθολική συνομοσπονδία CISL δεν συμμετέχει, θεωρώντας πως η διαμαρτυρία στο σημερινό πλαίσιο είναι αντιπαραγωγική και πως είναι καλύτερα να προταθεί «ένα μεγάλο κοινωνικό σύμφωνο».



Οι διαδηλώσεις γίνονται ενάντια στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην οποία προχώρησε ο Ρέντσι. Ο σχετικός νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει τη διευκόλυνση των απολύσεων και τον περιορισμό των δικαιωμάτων και της προστασίας των μισθωτών κατά τα πρώτα χρόνια της εργασιακής σύμβασής τους. Τα συνδικάτα καταγγέλλουν επίσης το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, τα μέτρα του οποίου για την οικονομική ανάκαμψη θεωρούν ανεπαρκή.
Πηγή:http://tvxs.gr