7 Δεκ 2014

Επίσπευση της προεδρικής εκλογής;

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το κλίμα αβεβαιότητας και πιέσεων που διαμορφώνεται στο εσωτερικό των δύο κυβερνώντων κομμάτων δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής.Σύμφωνα με το Βήμα μάλιστα δεν...
αποκλείεται η διαδικασία να ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές, καθώς η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών μπαίνει στην τελική ευθεία.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να μην συζητά – προς το παρόν - το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η διαδικασία της προεδρικής εκλογής προτού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Ευρώπη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Δεκεμβρίου. Ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εκκινήσει τη διαδικασία αμέσως μετά, ανακοινώνοντας σε πρώτη φάση το όνομα του υποψηφίου που θα προτείνει από κοινού με το ΠΑΣΟ και στη συνέχεια επισπεύδοντας την προεδρική εκλογή που αρχικώς είχε ανακοινωθεί για τα μέσα Φεβρουαρίου.
Το όνομα του υποψηφίου είναι πιθανό να ανακοινωθεί ακόμη και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις να εκδοθεί ειδική ημερήσια διάταξη της Βουλής που θα ορίζει την πρώτη ψηφοφορία στις 12 Ιανουαρίου. Σε αυτό το ενδεχόμενο η δεύτερη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου και η τρίτη και καθοριστικής στις 22 Ιανουαρίου. Αν και σε αυτήν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές, το πιθανότερο για την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου ή για την πρώτη του Μαρτίου, όπως σημειώνει το Βήμα.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδα αναφέρεται πως οι υπέρμαχοι της επίσπευσης των εκλογών επικαλούνται το «κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στη Βουλή και το οποίο ευνοεί τη συσπείρωση των βουλευτών που φοβούνται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν υπουργοί και βουλευτές στο κυβερνητικό στρατόπεδο που υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν αποκλείεται ούτε στην περίπτωση που η παρούσα Βουλή κατορθώσει να εκλέξει Πρόεδρο. Όπως παρατηρούν, ακόμη και αν εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν είναι βέβαιο ότι θα υπερψηφίσουν μια νέα συμφωνία με την τρόικα που θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα.
Πηγή:http://tvxs.gr