14 Δεκ 2014

Τα νέα... "θέλω" της τρόικας - Ανεξάρτητος οργανισμός για φόρους και έσοδα - Τέλος... οι συζητήσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο

- Το έγγραφο των δανειστών προς το Eurogroup για την παράταση του μνημονίου
- Η επιμονή της τρόικας για 100% εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδας τον Μάϊο του 2012
- Τα συγκεκριμένα μέτρα και το "ναυάγιο" που έφερε τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις...

- Προϋπολογισμός, ΦΠΑ, 100 δόσεις, συνταξιοδοτήσεις... Όλα ανοιχτά από την πλευρά της τρόικας
- Διαβάστε αναλυτικά τα δεδομένα Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι ραγδαίες, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να αγχώνει ιδιαίτερα τους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν να... περιμένουν ολοκληρωτική εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση τον Μάϊο του 2012, με το δεύτερο μνημόνιο.

Η "φουρτούνα", λοιπόν, της προεδρικής εκλογής είναι και η αιτία που σηματοδοτεί το "πάγωμα" στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, κάτι που αποτυπώνεται και στο έγγραφο που στάλθηκε ως "συνοδευτικό υλικό" στο αίτημα της Ελλάδας για δίμηνη παράταση του μνημονίου.


Τι περιέχεται στο έγγραφο


Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, στο έγγραφο, με το οποίο στην ουσία κλείνει κάθε συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα, η τρόικα αφήνει ανοιχτά όλα τα φλέγοντα ζητήματα.


Συμπληρωματικά μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2015, αυξήσεις ΦΠΑ, αλλαγή της ρύθμισης των χρεών για τις 100 δόσεις, σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, απελευθέρωση κλειστών αγορών (ηλεκτρικού, αερίου), μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη και το πτωχευτικό δίκαιο. Ζητήματα που "καίνει" και μένουν μετέωρα.

Ωστόσο, θίγεται για πρώτη φορά και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο η ανάγκη για δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού εσόδων (σ.σ. στα πρότυπα του αμερικανικού IRS), με ξεχωριστή δομή από το υπουργείο Οικονομικών και ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο.

Που αποσκοπούν οι δανειστές


Σύμφωνα με πληροφορίες, "με τον τρόπο αυτό οι ξένοι θέλουν να καταστήσουν γνωστές τις ενστάσεις τους για την λειτουργία της δήθεν "ανεξάρτητης Γραμματείας Εσόδων" και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης του υπουργείου Οικονομικών στο σκέλος των εσόδων".

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν: "Στόχος του προγράμματος (σ.σ. Μνημονίου) είναι να ενισχύσει σημαντικά την αυτονομία και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης. Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής για την ίδρυση Οργανισμού διαχείρισης των φορολογικών εσόδων, με την κατάλληλη αυτονομία από το ΥΠΟΙΚ. Ο οργανισμός θα διοικείται από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αναπτύσσει και εγκρίνει την στρατηγική για τους ανθρώπινους πόρους και τον προϋπολογισμό του".

Όλα ανοιχτά


Το έγγραφο εστάλη την Παρασκευή στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, οι οποίοι με την σειρά τους θα ενημερώσουν τα εθνικά κοινοβούλια προκειμένου να εγκρίνουν την παράταση του Μνημονίου.


Στο έγγραφο αναφέρεται: "Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων για να εξασφαλίσει ότι το πρόγραμμα παραμένει σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της".

Και συνεχίζει: "Αυτό απαιτεί να προσωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές και άλλους βασικούς όρους του προγράμματος, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και στην αξιοπιστία. Η ελληνική πλευρά ΄χει κάνει σημαντική πρόοδο, παρόλο που ένας αριθμός σημαντικών θεμάτων παραμένει να υλοποιηθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση".

Τα πεδία των αλλαγών που απαιτούνται και για τα οποία ακόμη υπάρχουν διαφωνίες


Προϋπολογισμός - ΦΠΑ: Οι ελληνικές Αρχές "δεσμεύθηκαν άνευ όρων" για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4% του ΑΕΠ το 2016.

Έχει ήδη εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2015 και η ελληνική πλευρά έχει προτείναι να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες των δανειστών, οι οποίοι ακόμη σημειώνουν πως υπάρχει ανάγκη συγκράτησης των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Νέο μισθολόγιο το 2016: Για τους μισθούς στο Δημόσιο, σημειώνεται πως η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να νομοθετήσει τις βασικές αρχές εμός δημοσιονομικά ουδέτερου μισθολογίου του δημοσίου τομέα το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2016.

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής
Πηγή:http://www.newsit.gr