26 Δεκ 2014

Βενιζέλος: «Γιώργο και στο Επικρατείας, αρκεί να μην κάνεις κόμμα»

Το τελευταίο του χαρτί παίζει, όπως όλα δείχνουν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει αφενός τη φυγή του Γιώργου Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ και αφετέρου τη  δημιουργία...
νέου κόμματος από την πλευρά του, γεγονός που θα ισοδυναμούσε με βόμβα στα θεμέλια του Κινήματος. Ήδη, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητάει από τον προκάτοχό του, μέσω non paper, το οποίο εκδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, να παραμείνει στο κόμμα, επιλέγοντας όποια εκλόγιμη θέση εκείνος επιθυμεί, ακόμη και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να διασφαλίσουμε την ενότητα του χώρου μας που είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας. Μέχρι σήμερα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες - όχι όλες δημόσια γνωστές - για την ενότητα του χώρου και δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για την συστράτευση των στελεχών ούτε την ημέρα κατάθεσης των ψηφοδελτίων στον Άρειο Πάγο.
Είναι άλλωστε αδιανόητο να υπονομευθεί η ενότητα από ένα πρόσωπο όπως ο Γιώργος Παπανδρέου που τιμήθηκε από το ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος Πρόεδρός του και αναδεικνυόμενος σε Πρωθυπουργό. Και μάλιστα σε Πρωθυπουργό της περιόδου των καταλυτικών επιλογών τόσο για  την ένταξη στο μνημόνιο (2010), όσο και για το σχηματισμό κυβερνητικών συνεργασιών (2011). Μια τέτοια ενέργεια θα γινόταν χωρίς εμφανή πολιτικό λόγο, χωρίς ιστορική λογική, χωρίς συλλογικό πολιτικό στόχο. Αντιθέτως θα συνιστούσε  προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξης.
Κατά την πρόσφατη συνάντησή τους που έγινε και πάλι με πρωτοβουλία  του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να συμβάλει στην ενότητα του χώρου  και να μην διασπάσει τη Παράταξη, καθώς η ενότητα είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική του υποχρέωση.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά στον κ. Παπανδρέου ότι η θέση του είναι στη Παράταξη και τα ψηφοδέλτια της για να δώσουμε 'όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών όποτε και αν γίνουν'.
Στο πλαίσιο αυτό -και για να ξεκαθαριστούν πλήρως διάφορα που λέγονται και γράφονται- ο κ. Βενιζέλος πρότεινε στον κ. Παπανδρέου να μετάσχει στο ψηφοδέλτιο επικράτειας ή στο ψηφοδέλτιο όποιας εκλογικής περιφέρειας επιθυμεί.
Επίσης ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε προς στον κ. Παπανδρέου ότι μετά τις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν -και στις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη με δυναμισμό και αισιοδοξία και όχι με γκρίνια και ηττοπάθεια- θα αναληφθούν οι αυτονόητες πρωτοβουλίες για τη διενέργεια Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Το συνέδριο δεν θα είναι συνεπώς συνέδριο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών -όπως ελπίζουν ή εύχονται ορισμένοι- αλλά συνέδριο προσανατολισμού της χώρας και της παράταξης στην εποχή μετά την κρίση και το μνημόνιο».
Εντείνεται η νευρικότητα στη Χαριλάου Τρικούπη
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τη φημολογούμενη αναγγελία δημιουργίας νέου κόμματος από το Γιώργο Παπανδρέου και ήδη βουλευτές και στελέχη του Κινήματος επιχειρούν να αποτρέψουν τον πρώην πρόεδρο από το εγχείρημα αυτό, όπως δήλωσε την Παρασκευή, ο Δημήτρης Κρεμαστινός.
«Είναι αδιανόητο το ΠΑΣΟΚ να μην κατέβει ενωμένο στις εκλογές. Δεν έχει ξανασυμβεί η διάσπαση ενός κόμματος σε προεκλογική περίοδο», είπε ο Δ. Κρεμαστινός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM. Εξέφρασε δε την ελπίδα του πως «ο κ. Παπανδρέου θα αποθαρρύνει όσους εισηγούνται την ίδρυση νέου κόμματος».
«Αν για προσωπικούς λόγους ο κ. Παπανδρέου διασπάσει το ΠΑΣΟΚ, η απάντηση από τους πολίτες θα είναι πολύ σκληρή», δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΙ ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Όπως σημείωσε, «δεν μπορεί να πηγαίνει αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ ο γιος του ιδρυτή του».
«Αδιανόητο να υπονομευθεί η ενότητα του κόμματος από ένα πρόσωπο όπως ο Γιώργος Παπανδρέου», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την πιθανότητα να  συστήσει ο κ. Παπανδρέου δικό του κόμμα, ενώ, όπως αναφέρεται, κάτι τέτοιο «θα συνιστούσε προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξης».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαριλάου Τρικούπη, φαίνεται πως ετοιμάζει νέα παρέμβαση μέσα στο Σαββατοκύριακο. Κύκλοι προσκείμενοι στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υποστηρίζουν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα τοποθετηθεί στο ζήτημα, διαμηνύοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος στην ιστορία του να πάει ενωμένο στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, παραπέμποντας τη συζήτηση όλων των εσωκομματικών ζητημάτων για μετά τις κάλπες.
Ποια ονόματα φιγουράρουν στην λίστα Παπανδρέου
Εν τω μεταξύ, πηγές αναφέρουν πως στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου έχουν ήδη αρχίσει να καταρτίζονται λίστα με τα ονόματα όλων εκείνων που θα στελεχώσουν το νέο κόμμα. Επικεφαλής του συντονιστικού γραφείου φέρεται να είναι ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργος Ελενόπουλος, ενώ καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι κκ. Πετσάλνικος, Σαχινίδης, Μοραΐτης, Ξυνίδης και Πεταλωτής.
Κοντά στον κ. Παπανδρέου φέρεται να επιστρέφει και η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, ενώ ρόλο φαίνεται να έχει και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας. Αντίθετα, αποστασιοποιημένος, για την ώρα, εμφανίζεται ο Παύλος Γερουλάνος. Επίσης δεν βρίσκεται σε κλίμα επιστροφής στο περιβάλλον Παπανδρέου ο ανεξάρτητος Βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης.
Η ίδρυση του κόμματος Παπανδρέου δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί μετά το πέρας της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας τη Δευτέρα.
Εν τω μεταξύ, επτασφράγιστο μυστικό φαίνεται πως αποτελεί το όνομα του νέου κόμματος. Οι πληροφορίες θέλουν να κυριαρχούν λέξεις, όπως «Αλλαγή» ή «Κίνημα αξιών» στο όνομα του κόμματος που θα ιδρύσει ο Γ. Παπανδρέου.
Πηγή:http://tvxs.gr