3 Δεκ 2014

Δεν έχει τέλος το θρίλερ με την τρόικα - Ζητούν νέες διευκρινίσεις και η Αθήνα ετοιμάζει νέο e-mail - Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τη χώρα

Με ένα νέο e-mail η Αθήνα σκοπεύει να απαντήσεις στις επιφυλάξεις των δανειστών, οι οποίοι δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ζητούν και νέα στοιχεία, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία.Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πηγή του...
οικονομικού επιτελείου, σκοπεύει ίσως και μέχρι και απόψε να στείλει ένα νέο e-mail στους δανειστές, με όλα τα μέτρα, αλλά πιο τεκμηριωμένα και ποσοτικοποιημένα, από όσα είχαν σταλεί στο αρχικό e-mail. Αυτό φυσικά σημαίνει πως η Αθήνα επιμένει στα μέτρα που έχει ήδη στείλει.

Αυτό που αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι η χώρα επιμένει στα στοιχεία που έχουμε στείλει στο 47σελιδο κείμενο.

Σύμφωνα με πηγές από την τρόικα, οι δανειστές ζητούν τα προληπτικά μέτρα (κατάργηση της έκπτωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, αύξηση έμμεσων φόρων σε καπνικά και ποτά και επαναφορά του φόρου πολυτελείας) από την 1/1/2015 και εάν πιαστούν οι στόχοι και δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό να βγουν το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Αρχικά υπήρχε η σκέψη να δοθούν οι διευκρινίσεις προς τους δανειστές μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τελικά θα σταλεί e-mail.


Είναι χαρακτηριστικό πάντως, πως μέχρι να σταλεί αυτό το e-mail το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εκείνο που έχει τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις. Ωστόσο, κι από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ υπάρχουν επιφυλάξεις για την απόδοση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Για παράδειγμα, οι δανειστές έχουν αντιρρήσεις για το κατά πόσο μπορεί να αποδώσει δημοσιονομικά το μέτρο της αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω των αποδείξεων μέσω της λαχειοφόρου αγοράς. Για αυτό και στο e-mail ζητούν να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα σε περίπτωση που αυτά δεν καρποφορήσουν και δεν φέρουν στα κρατικά ταμεία τα αναμενόμενα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο Γκίκας Χαρδούβελης ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το θέμα του e-mail της τρόικας τόνισε "ότι ξεκαθαρίζουμε σιγά σιγά τις διευκρινίσεις, είμαστε πολύ κοντά".
Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τη χώρα


- Η 7η Δεκεμβρίου όπου η Βουλή θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2015, μία διαδικασία που παραδοσιακά αποτελεί μία μορφή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

- Η 8η Δεκεμβρίου όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup. Εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα το κλίμα για την Ελλάδα δεν αναμένεται να είναι καλό.

- 18-19 Δεκεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής. Εκεί η Αθήνα θέλει να έχει στις αποσκευές της μία πολιτική συμφωνία.

- 19η Δεκεμβρίου όπου κλείνουν σχεδόν όλα τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωπαϊκης Ένωσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή:http://www.newsit.gr