4 Δεκ 2014

Στη φόρα από τον πρόεδρο του ΣτΕ το e-mail Χαρδούβελη στην τρόικα

Χοντραίνει η κόντρα κυβέρνησης – δικαστικών ενόψει της πρώτης διαταγής πληρωμής των αναδρομικών των δικαστικών, με τον πρόεδρο του ΣτΕ, Σωτήρη Ρίζο, να "ανεβάζει" στο site του Συμβουλίου της Επικρατείας το e-mail Χαρδούβελη στην τρόικα! «Από το γραφείο του Προέδρου εδόθη προς ανάρτηση στην...
ιστοσελίδα του Δικαστηρίου κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε στον Τύπο της 2/12/2014 και το οποίο φέρεται ότι αποτελεί επιστολή του Υπουργού των Οικονομικών προς την Troika με προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα. Κρίνεται ότι η ανάρτηση βοηθεί στην ενημέρωση των δικαστών», αναφέρει η ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣτΕ και από κάτω υπάρχει συνημμένο ολόκληρο το e-mail των 47 σελίδων που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών στους δανειστές με τις προτάσεις της κυβέρνησης για να φτάσουν οι δυο πλευρές σε συμφωνία.

Η κίνηση αυτή του κ. Ρίζου θεωρείται ένδειξη της δυσαρέσκειάς του γιατί το e-mail δεν περιλαμβάνει τις απαιτήσεις των δικαστικών και την πρόθεση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά στα χρονικά που πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου ανεβάσει στην ιστοσελίδα του δικαστηρίου κάτι που δεν αφορά, τουλάχιστον άμεσα, το δικαστήριο!

Την ώρα που οι σχέσεις κυβέρνησης – δικαστικών είναι ίσως στο χειρότερο σημείο τους, κάποιοι μιλούν για ευθεία παρέμβαση του προέδρου του ΣτΕ στα πολιτικά δρώμενα.

Ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι στον Σωτήρη Ρίζο τονίζουν ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια απόφαση του προέδρου του ΣτΕ για την ενημέρωση των συναδέλφων του ενόψει των ζητημάτων που εκκρεμούν στο δικαστήριο, αλλά και αυτών που λέγεται ότι θα έρθουν προς επίλυση.

Την ερχόμενη εβδομάδα συνέρχεται η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης) για να ελέγξει ένα μέσα στην προθεσμία των δύο μηνών που είχε δώσει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο συμμορφώθηκε το υπουργείο Οικονομικών στην τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την αναδρομική επιστροφή των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων.

Ταυτόχρονα, οι δικαστικές αρχές στα site τους έχουν αναρτήσει υποδείγματα των νέων αγωγών που θα κατατεθούν στο Μισθοδικείο κατά του Δημοσίου. Οι νέες αυτές αγωγές αφορούν τις αναδρομικές διαφορές των αποδοχών τους για το διάστημα από 1.8.2012 έως 30.6.2014.

Από το Ειρηνοδικείο Αθηνών έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη διαταγή πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου, για τα αναδρομικά των δικαστικών, τα οποία "κούρεψε" με τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών.
Φωτογραφία αρχείου, ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή:http://www.newsit.gr