15 Ιαν 2015

Εξάμηνη παράταση από ΕΕ στα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο

Εξάμηνη παράταση, έως τις 30 Ιουνίου 2015, στο πρόγραμμα εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση τραπεζικών ομολόγων έδωσε η Κομισιόν, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν σημαντικά. «Η κινδυνολογία της αποσταθεροποίησης των τραπεζών και του Grexit υπάρχει μόνο στον λόγο της ΝΔ», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με την απόφασή της η Κομισιόν έδωσε εξάμηνη παράταση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η παράταση αφορά στα ομόλογα, τα οποία έληγαν το Μάρτιο, μέσω των οποίων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες  (Εθνική Alpha Πειραιώς και Eurobank) ...
έχουν αντλήσει ρευστότητα περίπου 20 δισ. ευρω από την ΕΚΤ.
Την ίδια στιγμή το κόστος δανεισμού υποχωρεί. Το δεκαετές ομόλογο υποχώρησε κάτω από το φράγμα του 9%, και συγκεκριμένα στο 8,99%, ενώ η απόδοση του 3ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 10%, στο 9,99%, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρισκόταν στα τέλη Δεκεμβρίου.
«Η κινδυνολογία της αποσταθεροποίησης των τραπεζών και του Grexit υπάρχει μόνο στον λόγο της ΝΔ. Η πραγματικότητα καταρρίπτει την μυθολογία του φόβου που καλλιεργεί η απερχόμενη κυβέρνηση των Μνημονίων και της υποταγής» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: 
«Ο μύθος του στραγγαλισμού της τραπεζικής ρευστότητας ως συνέπεια της ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδεται από την σημερινή απόφαση της ΕΕ. Δίνεται εξάμηνη παράταση τραπεζικής ρευστότητας και στις ελληνικές τράπεζες, μεταθέτοντας για το μέλλον την αποπληρωμή των 20 δις των ομολόγων τους που λήγουν τον Μάρτιο. Παράλληλα η υποχώρηση του επιτοκίου των 3ετων και 10ετων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών, καταρρίπτει την κινδυνολογία του grexit.  Τα ψέματα και η κινδυνολογία του φόβου καταρρέουν».
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα πρέπει να αντιληφθεί πρώτα απ’ όλα ότι εκτελεί χρέη υπηρεσιακού εκπροσώπου. Εκτός από το χάος είναι και η ασχετοσύνη που δεν παλεύεται», καταλήγει
 
Πηγή: tvxs.gr