12 Ιαν 2015

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. Πόλωση στο μικρό γήπεδο. Η μάχη για την τρίτη θέση αγριεύει και τα μηνύματα των διεκδικητών σκληραίνουν. Η προσπάθεια του Σταύρου Θεοδωράκη να ενισχύσει το αντισυστημικό προφίλ του κόμματός του και ταυτόχρονα να βρει κώδικα συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ,...
η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για «σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας» και ο Γιώργος Παπανδρέου, που παλεύει να περάσει το όριο του 3% στις δημοσκοπήσεις.
3. Κι αν ο Σύριζα έκανε λογιστικό έλεγχο του χρέους της Ελλάδας; O Eric Toussaint, πολιτικός επιστήμονας, ιστορικός και ιδρυτής και επικεφαλής της Επιτροπής για την κατάργηση του χρέους του τρίτου κόσμου, γράφει για τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να τερματίσει τα άδικα και αντικοινωνικά μέτρα που έλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η Τρόικα και προτείνει την διεξαγωγή λογιστικού ελέγχου, η οποία προβλέπεται από σχετική διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία απέφυγε επιμελώς να εφαρμόσει η κυβέρνηση Σαμαρά.
4. Nein από Σόιμπλε σε κούρεμα, κατοχικό δάνειο και αλλαγή συμφωνίας. «Οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα στις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση, και κάθε κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες της προηγούμενης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ερωτηθείς για την πιθανότητα αλλαγής πολιτικής σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ενώ για το κατοχικό δάνειο υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει καμία βάση για τη διεκδίκηση επανορθώσεων από την Ελλάδα».  Την ίδια στιγμή ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στο ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ο Αλέξη Τσίπρας μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της Ελλάδας. Παράλληλα σημειώνουν πως το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους συζητείται και πάλι στο Βερολίνο.
5. Σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργείο Οικονομικών για την αποπληρωμή των ομολόγω που λήγουν τον Μάρτιο. Η Κουμουνδούρου κατηγορεί το υπουργείο για «πολιτική απρέπεια» και παρέμβαση στις εκλογές αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα και στην οποία περιγράφονταν οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα καταστεί εφικτή η πληρωμή των ομολόγων τον Μάρτιο.
6. Νέο βίντεο από την έφοδο στο τυπογραφείο και την ομηρεία στο Παρίσι. Αμοντάριστα πλάνα από την έφοδο στο τυπογραφείο όπου είχαν οχυρωθεί οι δυο τζιχαντιστές, τα αδέρφια Κουασί, αλλά και από την ομηρεία στο Παρίσι έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό υπ. Εσωτερικών. Στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας με ανάπτυξη ακόμη και στρατού υπό τον φόβο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος από τζιχαντιστές. Εν τω μεταξύ, το επόμενο φύλλο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, το οποίο προετοιμάζουν όσα μέλη της συντακτικής ομάδας γλίτωσαν από την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας, θα σατιρίσει όπως το συνηθίζει πολιτικές και θρησκείες ενώ θα περιλαμβάνει σκίτσα και του προφήτη Μωάμεθ.
7. Τα κόμματα ανακοίνωσαν τα ψηφοδέλτια επικρατείας. Επικεφαλής στη ΝΔ θα είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης. Ο πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Ποτάμι ανακοίνωσε πως στην πρώτη θέση θα βρίσκεται ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτης Καρακατσούλης. O Γ. Φλωρίδης είναι ο επικεφαλής στο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε τον Βασίλη Βασιλικό. Τέλος για τους Ανεξάρτητους Έλληνες επικεφαλής θα είναι ο Τέρενς Κουίκ, ενώ για το ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα. 
8. Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του Αργύρη Ντινόπουλου της ΝΔ και του Φώτη Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ, έπειτα από δήλωση του πρώτου ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ «πληρώθηκε καλά προκειμένου να πάμε σε εκλογές». Στην ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ ζητεί από τον Πρωθυπουργό και από τη Ν.Δ. να τον αποδοκιμάσουν δημοσίως «για τα όσα χυδαία και εμετικά είπε» για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. «Αν αδιαφορήσουν, θα είναι συνένοχοι στην πολιτική ανηθικότητα και στη βρωμιά», καταλήγει. Για βίντεο από «κάμερα ρουφιάνα» έκανε λόγο ο Αργύρης Ντινόπουλος αν και κατά τη διάρκεια του βίντεο φαίνεται να γνωρίζει πως τον βιντεοσκοπούν. Παράλληλα ανέφερε πως δεν εννοούσε πως ο Φώτης Κουβέλης πήρε χρήματα, αλλά πως «πήρε την πληρωμή του πολιτικά», εννοώντας πως «τον πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων».
9. Tvxs Διάλογος με τους Έλληνες του Εξωτερικού. Μια ακόμη κοινωνική ομάδα, μετά τους 18ρηδες, που αποκλείεται από τις εκλογές, σε αυτήν την περίπτωση έμμεσα, είναι αυτή των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, για τους Έλληνες εξωτερικού «δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώµατος από το σηµείο που θα βρίσκονται». ΤοTvxs.grόπως και με τους νέους 18 ετών, ανοίγει το διάλογο με τους Έλληνες του εξωτερικού. Αν είστε κάτοικος του εξωτερικού πείτε την άποψή σας για την στέρηση του δικαιώματος να ψηφίσετε από τον τόπο διαμονής σας και στείλτε το κείμενο ή το βίντεο σας στο ekloges2015@tvxs.gr.
10. Χρυσές Σφαίρες 2015: Απονομή με εκπλήξεις και πολιτικά μηνύματα. Με αρκετές εκπλήξεις και με το υπέροχο φιλμ «Μεγαλώνοντας» (Boyhood) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ να θριαμβεύει, πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής προς Δευτέρα, η 72η τελετή απονομή των Χρυσών Σφαιρών. Με οικοδέσποινες της λαμπερής βραδιάς - για τρίτη συνεχή χρονιά - την Τίνα Φέι και την Έϊμι Πόλερ, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Hollywood Foreign Press Association), απονείμει τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά βραβεία της χρονιάς (Golden Globe Awards). Όλα αυτά όμως πέρασαν σε δεύτερη μοίρα και δικαίως, καθώς η πλειοψηφία των ηθοποιών που έδωσαν το παρών απέδωσαν φόρο τιμής στα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώραν στην εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι, δηλώνοντας με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, «Je suis Charlie»
* Σκίτσο του Frederic Deligne, που σατιρίζει τη γερμανική ισλαμοφοβική ακροδεξιά οργάνωση PEGIDA. Σήμερα το βράδυ PEGIDA πραγματοποιεί νέα αντιισλαμική διαδήλωση στη Δρέσδη. 
Πηγή:http://tvxs.gr