20 Ιαν 2015

Το μέλλον ξεκίνησε για ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Όσο πλησιάζει η διαφαινόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο εντείνονται τα υπόγεια ρεύματα στο εσωτερικό των κομμάτων της απερχόμενης συγκυβέρνησης. Είναι πολύ ενδεικτική της νευρικότητας και της αγωνίας της ηγεσίας της ΝΔ...
η συνάντηση που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει αποφύγει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την κινδυνολογία για το ευρώ. Το ραντεβού κλείστηκε για να διαψεύσει ο Επίτροπος τις φήμες ότι μπορεί να τον προτείνει για ΠτΔ ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαι Νεοδημοκράτης» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης χαρακτηρίζοντας ανυπόστατα τα σχετικά σενάρια και καθησυχάζοντας έτσι τον πρωθυπουργό που δεν θέλει με τίποτα να προταθεί για ΠτΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπο της κεντροδεξιάς.

Είναι ενδεικτική η «αποκάλυψη» που έκανε χθες ο στενός συνεργάτης του Δ. Σταμάτης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τον Ν. Κωνσταντόπουλο για ΠτΔ. Χωρίς να εξηγήσει από που αντλεί την ενημέρωσή του έδειξε απροκάλυπτα την ενόχληση που προκαλεί στο περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ η σκέψη ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει κάποιον από το κόμμα του Α. Σαμαρά.

Ο λόγος της δυσφορίας είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να συναινέσουν σε οποιαδήποτε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΠτΔ, αλλά και δεν ξέρουν πώς θα χειριστούν μια τέτοια επιλογή από την πλευρά της Κουμουνδούρου. Αυτό που ήδη κάνουν είναι να διαχέουν την πληροφορία στο εσωτερικό της παράταξής τους ότι ο Α. Σαμαράς θα προτείνει ξανά Στ.Δήμα.

Δεν είναι, όμως, αυτός ο μόνος πονοκέφαλος για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Εχει καταγράψει τις υποδείξεις να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ από την Ντ. Μπακογιάννη και τον Κ. Μητσοτάκη, μια αιχμή του Ευ. Μεϊμαράκη για τη δεξιά στροφή με τα κηρύγματα ότι δεν θα φύγουν τα εικονίσματα από τα δημόσια κτίρια και από χθες την παρέμβαση της πρώην επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέτας Γιαννάκου που δήλωσε ότι «δεν λένε την αλήθεια όσοι ισχυρίζονται ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει ορυμαγδός, ούτε όμως κι εκείνοι που λένε ότι θα εξασφαλίσουν διαγραφή του χρέους».

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» η πρώην υπουργός της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η αμοιβαία δαιμονοποίηση και τα κλισέ δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα» ενώ χαρακτήρισε τη διαμάχη που γίνεται «λυπηρή» και «παρωχημένη». Οι ίσες αποστάσεις της κας Γιαννάκου είναι ίσως μια ενδιαφέρουσα ένδειξη για όσα πρόκειται να συμβούν την επόμενη μέρας ενδεχόμενης βαριάς ήττας στο εσωτερικό της ΝΔ. Το βέβαιο είναι ότι θα συγκρουστούν οι φιλελεύθεροι μετριοπαθείς με τους σκληροπυρηνικούς.

Μια πρόβα του έργου που θα δούμε προσεχώς έγινε με την αντιπαράθεση Βορίδη-Αντώναρου. Ο προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής ξέσπασε με εμφυλιοπολεμικούς όρους λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ότι κι αν είναι εκείνο το οποίο θα χρειαστεί να κάνουμε. Ότι υπερασπίστηκαν οι παππούδες μας γενναία με τα όπλα θα το υπερασπιστούμε εμείς με την ψήφο μας την επόμενη Κυριακή». Ο ακραιφνής καραμανλικός Ευάγγελος Αντώναρος απάντησε μέσω  twitter προειδοποιώντας ότι «η ανοχή σε όσους νιόφερτους παίζουν με τις αρχές και τους κανόνες συμπεριφοράς της κεντροδεξιάς μας παράταξης έχει τα όρια της». Και πρόσθεσε: «Η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει μάθει να σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών. Αρχή απαράβατη. Όποιος δεν συμφωνεί δεν έχει θέση ανάμεσα μας».

Οχι ότι τα πράγματα είναι καλύτερα για τον Ευ. Βενιζέλο που έχει μπροστά του ένα συνέδριο στο οποίο θα τεθεί και θέμα ηγεσίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «καίγεται» να μη μπει το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή και περιμένει να δει ποιοι από τους δελφίνους θα καταφέρουν να εκλεγούν. Από εκεί και πέρα βρίσκεται στη δύσκολη θέση να διαβάζει μια προεκλογική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ο οποίος δίνει συμβουλές στην επόμενη κυβέρνηση και στα κόμματα για το πώς να χειριστούν το διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους χωρίς να αναφέρει λέξη στήριξης για το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, δηλαδή, που έκανε με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για τη ΝΔ, ο Κ. Σημίτης δεν το έκανε για το δικό του κόμμα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά στη Χ. Τρικούπη, εμφανίζεται ξαφνικά και ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος ο οποίος προαναγγέλλει την επιστροφή του στην ενεργό πολιτική μετά τις εκλογές και πριν τη «συντριβή της χώρας» - εννοείται όχι με το ΠΑΣΟΚ ή μέσω ΠΑΣΟΚ.
Πηγή:http://tvxs.gr