30 Ιαν 2015

Βρυξέλλες: Δεν επεκτάθηκαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Για επιτυχία μιλά η Αθήνα

Ως σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία, θεωρούν κυβερνητικοί κύκλοι την απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, για μη επέκταση αλλά απλά παράσταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή την κρίση στην ....
Ουκρανία.
Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως η ελληνική διπλωματία κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες χώρες που παλεύουν για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου στην Ουκρανία και  για τη σταθερότητα της περιοχής, να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αποφασίστηκε από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες παρουσία του Ν. Κοτζιά, παρά τα αρχικά μηνύματα διαφόρων κύκλων, δεν θα υπάρξει επέκταση των οικονομικών κυρώσεων.

Παράλληλα, οι υφιστάμενες κυρώσεις ανανεώνονται μόνο έως τον Σεπτέμβριο και όχι για ένα χρόνο, ενώ δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην προσθήκη Ρώσων πολιτών σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές άλλων, ούτε η μη διπλωματία, αλλά μόνο η ενεργητική, πολυδιάστατη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην ΕΕ.

Πάντως, την εποικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας στη συζήτηση για τη Ρωσία, υπογράμμισε το βράδυ της Πέμπτης η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι πριν από δύο ημέρες τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να τον συγχαρεί και για να συζητήσει το περιεχόμενο των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Η Φ. Μογκερίνι εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον ταχύτατο σχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι η στάση της Ελλάδας ήταν εποικοδομητική και προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ. «Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Φ. Μογκερίνι.

Στο μεταξύ ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ότι «επελέγη ο διάλογος έναντι των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ήταν η πρώτη έμπρακτη δοκιμασία της γραμμής «δεν υπάρχει ομοφωνία χωρίς διάλογο και ισότιμη συμμετοχή των κρατών-μελών» με την οποία επενδύει τη στάση της η ελληνική κυβέρνηση. 

Ο Ν. Κοτζιάς είπε πως οι διαπραγματεύσεις έληξαν με έναν καλό συμβιβασμό ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ελλάδα και πως τα περισσότερα σχόλια της χώρας μας έγιναν δεκτά από τους ομολόγους του.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι  ομόλογοί του αποφάσισαν να παρατείνουν κατά έξι μήνες τις υφιστάμενες κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων αυτονομιστών, αφού, όπως μας ενημέρωσε ο νέος μας ΥΠΕΞ, η πρόταση επιβολής νέων κυρώσεων, αφαιρέθηκε.

Ο ίδιος προσπάθησε με την παρέμβασή του ώστε να μετριασθούν οι εντυπώσεις από την ελληνική αντίδραση στην κοινή δήλωση των ηγετών των 28 για την ουκρανική κρίση. Στόχος, είπε, είναι η ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς να αποξενώσουμε τη Ρωσία, προσθέτοντας πως «μπορεί κάποιος να στηρίζει την Ευρώπη και όχι τις κυρώσεις». Οι τελευταίες, είπε, δημιούργησαν οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως η δήλωση στην οποία συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ διατηρεί τον σκληρό τόνο προς τη Ρωσία λέγοντας ότι η Μόσχα έχει δώσει στους αντάρτες «συνεχιζόμενη και αυξανόμενη» υποστήριξη και θεωρείται ότι ευθύνεται για την πρόσφατη βία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εγκρίνουν την απόφαση στη Σύνοδο της 12ης Φεβρουαρίου. Το περασμένο Μάρτιο, η ΕΕ επέβαλε τους πρώτους περιορισμούς στη χορήγηση βίζα, ενώ "πάγωσε" τα περιουσιακά στοιχεία αξιωματούχων που συνδέονταν με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Πηγή: topontiki.gr